14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Àngel Òdena: “Tarragona no es creu la cultura”

 

Àngel Òdena interpretant Madama Butterfly al Teatro Real de Madrid. Foto: Javier del Real

Vila-seca té 21.993 habitants. Tarragona en té 131.507. Vila-seca té un auditori que pot acollir un festival de música lírica. Tarragona, no en té cap. Cap ni un.

Aquest divendres 16 de febrer comença la nova Temporada de Concerts de Primavera 2018 de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Després de setze anys ininterromputs de música “estable i de qualitat”, l’auditori segueix apostant per una programació ja consolidada i referent al sud de Catalunya. El baríton tarragoní Àngel Òdena encetarà aquesta nit l’agenda amb un concert amb peces líriques variades, el primer d’un cicle musical que, en paraules seves, “Tarragona seria incapaç d’acollir”.

EL BARÍTON TARRAGONÍ INAUGURA LA TEMPORADA DE CONCERTS 2018 DE L’AUDITORI DE VILA-SECA

Incapaç d’acollir, i dubtosament capaç de fomentar. I és que la música lírica sembla una de les oblidades per la capital. “Només cal viatjar una mica per Catalunya i veure que llocs com Lleida o Girona tenen auditoris i orquestres pròpies. En això, Tarragona s’ha quedat enrere”, lamenta Òdena.

Ni Teatre Metropol, ni Camp de Mart, ni tan sols el Teatre de Tarragona: l’espai que la música lírica necessita a Tarragona és difícil de trobar pels carrers de la ciutat. “El Teatre de Tarragona podria tenir un bon rendiment, però no està acústicament preparat, igual que l’Auditori Diputació. A part de les mancances, el que tenim no està en les condicions que hauria d’estar”, afirma el cantant.

Òdena a la presentació del festival Daurada Escena aquest estiu. Foto: Joan Duch

I és que la manca de potencial no és el problema. “Tarragona no es creu la cultura i el gran talent ha de marxar de la ciutat”, sosté Òdena. L’aposta musical de la ciutat, que ell veu molt limitada, no va de la mà de la quantitat i nivell dels artistes tarragonins. “Fa 25 anys que sento a parlar del potencial de Tarragona, però no es materialitza”, afegeix.

“TARRAGONA NO TÉ CAP AUDITORI PER ACOLLIR FESTIVALS DE CANT LÍRIC”

“Quan tens alguna iniciativa et tallen les ales ràpidament, i així ens hem perdut moltíssimes oportunitats”, declara el cantant. “Fa anys que les institucions públiques de Tarragona no em truquen per fer cap projecte. Seguiré venint a Tarragona perquè és la meva ciutat, però no per motius laborals”.

Diuen que les comparacions són odioses, però és inevitable no fer-ne. “Vila-seca ha tingut la sensibilitat de dedicar-se a la música: t’escolten, t’aprecien i et valoren. A Tarragona no ha passat mai, i això et fa sentir poc estimat”, diu el baríton.

Nascut a Tarragona, però criat al món. Àngel Òdena i la seva veu segueixen omplint teatres i auditoris arreu. Els seus propers projectes es desplacen fins a la capital, amb Aida al Teatro Real i La Tabernera del Puerto de Sorozábal al Teatro de la Zarzuela. Tot i això, ja en té alguns més programats a Catalunya per aquest any. Això sí, cap a Tarragona. “A vegades perdo les forces, però quan t’estimes la teva ciutat de debò sempre et queda alguna escletxa oberta”, conclou.

LA TEMPORADA DE PRIMAVERA DE L’AUDITORI JOSEP CARRERAS OFERIRÀ UNA PROGRAMACIÓ MOLT VARIADA D’ESTILS

Després d’Àngel Òdena, arribaran a l’auditori Josep Carreras altres grans intèrprets com ara el quartet de saxos Kebyart Ensemble, el pianista cubà Leonel Morales i el violoncel·lista alemany Alexander Hülshöff, la guitarrista belga Raphaella Smits, el quartet resident Alart Quartet, i el pianista Enrique Bagaría amb el violinista Josep Colomé presentant el disc de les sonates de Brahms.

 

En l’apartat de la música moderna cal destacar la presentació a la demarcació de Tarragona del nou disc de Manu Guix i la seva banda, que hauran acabat d’enregistrar. Pel que fa al jazz, el cantant Anthus presentarà el seu disc “Calidoscòpic”.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here