Per raons personals, he constatat al llarg dels darrers mesos i de ben a prop les obres de transformació d’una antiga fàbrica tèxtil en un equipament cultural. Les velles naus industrials, els finestrals, els murs i les teulades amb cent anys d’història acullen ara una biblioteca que du el nom d’una insigne tarragonina, la poetessa Montserrat Abelló.
La biblioteca, però, no és a Tarragona. L’equipament s’acaba d’inaugurar al barri de Les Corts, de Barcelona. L’Any Monserrat Abelló, que commemora el centenari de l’escriptora, ha arrencat amb l’obertura d’una nova biblioteca, la que fa número 40 a la capital del país. Un espai de 3.300 metres quadrats amb unes instal·lacions acollidores i espectaculars.
BARCELONA ESTRENA UNA BIBLIOTECA DEDICADA A LA POETESSA TARRAGONINA EN L’ANY DEL SEU CENTENARI
Passejant per les noves dependències, amples i ben il·luminades; consultant llibres i material de tota mena; accedint a l’àrea infantil, confortable per a nens i pares… t’adones de la importància d’una biblioteca com a espai de cultura, educació i cohesió social. I et porta a reflexionar, una vegada més sobre el gran dèficit d’aquest tipus d’equipament a Tarragona.
La Montserrat Abelló s’afegeix d’aquesta manera a la xarxa ‘Biblioteques de Barcelona’, impulsada per l’Ajuntament i la Diputació. Com deia, 40 biblioteques per a una població d’1.600.000 persones. A Tarragona som uns 131.000 residents. Amb la ràtio de Barcelona, hauríem de tenir 4 biblioteques. I només en tenim dues: la ‘Pública’ del carrer Gasòmetre, propietat de l’Estat i gestionada per la Generalitat, i la municipal de Torreforta en unes condicions molt precàries i esperant el trasllat a unes noves dependències al Mercat del barri. El punt de lectura de Sant Pere i Sant Pau no es pot qualificar de biblioteca.
TARRAGONA HA DE CORREGIR EL DÈFICIT DE BIBLIOTEQUES AMB EL PLA APROVAT A CINS ANYS VISTA
En gairebé quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Tarragona, les biblioteques no han estat una prioritat política. Al mandat de Josep Maria Prats al capdavant de l’àrea de Cultura es va corregir aquesta tendència i es van posar les bases d’un pla a cinc anys vista, que esperem pugui seguir endavant sota la direcció política de Begoña Floría. Es tracta d’un projecte ambiciós que, necessàriament, ha de facilitar molt més i millor l’accés dels ciutadans a la lectura i a la cultura en general.
Després de visitar la biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona, només puc desitjar que aviat Tarragona dediqui un equipament cultural d’aquestes característiques a la seva més preuada i coneguda poetessa. I comencem ja, d’una vegada, a acabar amb un dèficit lamentable i que diu molt poc de la sensibilitat cultural de la nostra ciutat.