11.4 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

Quan els contes entren a les llars

La Rat explicant un conte a la Mar. Foto: cedida Entret(r)es

Toquen les vuit del vespre i truquen al timbre. A l’altra banda de la porta se senten les passes del més petit de la casa, que entre tímid i il·lusionat, es posa de puntetes i obre la porta. Quan l’Imma Pujol, la Carme González o la Rat Cebrián travessen el llindar, la casa s’envaeix de màgia i il·lusió, comparables a les de la Nit de Reis. I és que quan elles entren a una casa, ho fan acompanyades de contes i la fantasia que aquests destil·len.

Ja fa gairebé cinc anys que aquestes tres conta-contes (entre moltes altres coses) es dediquen a recórrer les cases amb les seves històries, màgia i veu. La seva idea d’explicar contes a domicili neix en veure que arran de la crisi, moltes biblioteques abandonaven la famosa “hora del conte” de les tardes, i els més menuts de les famílies van anar perdent el lloc on els seus germans grans havien crescut escoltant històries i llegendes.

ENTRET(R)ES, CONTES INFANTILS A DOMICILI QUE ES PAGUEN EN ESPÈCIES

Entret(r)es neix com un projecte d’amistat i amor per la literatura. Elles, tres amigues creatives que sempre estan pensant noves propostes relacionades amb la literatura infantil. Tot i les seves professions absorbents de bibliotecària, animadora i mestra corresponentment, l’Imma, la Carme i la Rat sempre troben una estona per apropar la literatura a les llars dels nens que ho desitgin. “No volem que els hi passi l’edat de la màgia dels contes”, reconeix la Rat.

Contes, però, que no es paguen amb diners. Seguint un mètode de “temps per temps”, les conta-contes van decidir cobrar els seus serveis, valorats en uns 60 euros la sessió, en espècies. Des de sessions de massatge, garrafes d’oli o pastissos fins a bosses personalitzades: la llibertat de l’obsequi recau en els pares i la seva imaginació. “Volem que els pares es trenquin una mica les banyes i utilitzin la seva creativitat”, diu l’Imma.

D’esquerra a dreta, Carme González, Imma Pujol i Rat Cebrián. Foto: Adrián Muñoz (cedida per Entret(r)es)

El procediment és ben senzill. Només cal omplir el formulari que apareix al web d’Entret(r)es, on elles van plasmant les seves experiències a les cases, acordar un dia de trobada i començar a pensar com els pagaran els seus serveis. Les sessions, preferiblement cap al vespre i d’una hora de durada, són dissenyades per un petit comitè de fins a cinc persones (nens i adults). La família és lliure d’escollir el lloc de la casa on més s’estimin fer el servei i, un cop instal·lats, la conta-contes, amb el seu inseparable company el Follet “Poca Son” al costat, comença a explicar el conte davant els expressius ulls dels menuts de la casa.

“Les famílies que ens contacten aposten per gaudir d’activitats en família i promoure la lectura a casa”, comenta l’Imma. “No es conformen amb els regals comercials i van més enllà en l’educació dels seus fills”, afegeix la Rat. I és que la seva implicació en l’activitat és essencial: els contes no només estan destinats a l’orella dels nens, sinó també a la dels seus pares o avis. “És ideal que els dies següents el puguin comentar en família”, diu la Carme.

LES SESSIONS, D’UNA HORA DE DURADA, VAN DESTINADES A GRUPS DE FAMÍLIES DE FINS A CINC PERSONES

I és que no només és una experiència enriquidora pels nens. L’intercanvi emocional que es crea durant aquella hora també arriba a les conta-contes, que marxen de les llars amb un somriure de galta a galta. “Entres a casa d’algú que no coneixes de res i en qüestió de minuts es crea un vincle difícil de trencar”, comenta la Carme. “Et sents protagonista d’un moment màgic i excepcional”, intervé la Rat.

Un producte tan especial, personal i únic, que no volen convertir-lo en massiu. Tot i que estan obertes a totes les propostes i les fan amb tota la il·lusió, Entret(r)es no s’ha parat a fer un màrqueting multitudinari per aconseguir altes xifres de famílies. “El que volem és que les famílies sàpiguen que aquesta opció existeix”, diu l’Imma.

“REGALAR EXPERIÈNCIES ÉS UNA MOLT BONA OPCIÓ QUE CREC QUE CADA COP ANIRÀ A MÉS”

“Les joguines són cada cop més individualistes i hem de prevaler el fet de compartir al de tenir”, comenta la Rat. I és que en una societat materialista en què ens obsessionem per col·leccionar objectes i béns, hem d’aconseguir desmarcar-nos i fer altres tipus de regals. “Regalar experiències és una molt bona opció i que crec que cada cop anirà a més. En lloc d’acumular, això ho tens dins teu”, afegeix.

“El follet Poca Son” a la seva capsa de llumins. Foto: Rat Cebrián (cedida)

Amb una dilatada experiència a les seves espatlles, les tres conta-contes escapen dels clàssics convencionals i opten per altres històries que tingui algun sentit explicar-les. “Costa molt trobar un bon conte. Expliquem històries que ens han arribat a nosaltres, perquè si no és impossible que arribin als nens”, diu la Carme.

Contes a foc lent com a producte personalitzat. Escapar del materialisme i apostar per la imaginació. La Rat, l’Imma i la Carme segueixen apostant per la seva proposta amb l’objectiu de no deixar-la morir i conscients de la importància que té. “La nostra feina és molt valuosa perquè els nens són molt valuosos”, diu la Rat, somrient.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here