17.5 C
Província de Tarragona
Diumenge, març 24, 2024

Floria fa autocrítica del programa cultural del 2018

Begoña Floria, en l’accés ara tancat a la volta del Pallol. Foto: Ricard Lahoz

“Correcte”. Simplement. Així qualifica la regidora de Cultura de Tarragona el programa cultural dels Jocs Mediterranis. Begoña Floria, però, reconeix: “S’hauria d’haver treballat millor, i en faig autocrítica, en la producció d’un espectacle únic, singular, diferent“. Per què no ha estat possible? “Les urgències en tancar l’àmbit esportiu, el canvi de regidor de Cultura fa uns mesos i el context polític general no ens han ajudat”, respon.

 

Floria analitza amb el FET a TARRAGONA la proposta cultural de la ciutat per aquest 2018, tot i que ella n’hagi renunciat a la direcció política. “No va ser una renúncia en el sentit estricte -afirma-, es va fer una reorganització interna a partir de la filosofia que tenim un programa transversal que agafa l’àmbit de Presidència [que dirigeix José Luis Martín, del PP], cosa que trobo normal”. I es nega a valorar el canvi intern: “No em sembla ni bé ni malament, no opino sobre les reorganitzacions internes de l’ajuntament. Jo procuro sumar a un projecte col·lectiu important com són els Jocs”.

LA REGIDORA DE CULTURA DIU QUE EL PROGRAMA ÉS “CORRECTE”, PERÒ HI TROBA A FALTAR UN ESPECTACLE SINGULAR

Tirant d’argumentari, la regidora del PSC constata que “el govern és únic i qui estigui al davant d’un projecte com aquest hauria de ser irrellevant: No es tracta de la pota socialista o la pota popular, el projecte és del govern de la ciutat i l’alcalde és socialista. Ens hem d’acostumar a governs de coalició”. Floria, però, no parla de les desavinences dels últims mesos amb el regidor també socialista Javier Villamayor, que han desencadenat la crisi i el traspàs de les competències al PP.

 

En resposta a preguntes del FET, que ha estat crític amb els continguts i la manera de presentar el programa cultural de Tarragona 2018, Floria diu: “La presentació formal no és la nota de premsa de fa uns dies, sinó l’acte que tindrà lloc el 19 d’abril al Teatre Tarragona. Aquell dia es veurà la suma d’interessos d’un projecte bo per la ciutat. L’important és com articular a partir d’ara l’oportunitat de ser un aparador al món de la Mediterrània”.

FLORIA CONSIDERA QUE ÉS “IRRELLEVANT” QUI ESTIGUI AL DAVANT D’UN “PROJECTE TRANSVERSAL”

La regidora es resisteix a compartir la idea que l’Estat, a través del ministeri de Cultura, n’assumeix el principal protagonisme i que hi falten creadors tarragonins. N’esmenta dos: Joan Rioné i la Banda Unió Musical. Tampoc accepta les crítiques a la importació d’espectacles i exposicions: “El festival de Teatre Clàssic de Mèrida té tot el sentit perquè les dues ciutats estan molt vinculades pel llegat romà. I en el cas de la mostra sobre Cervantes, Tarragona hi té un lligam per la impressió del llibre conegut com el ‘Quijote de Avellaneda'”.

 

No hi ha problemes de diners, diu Floria, perquè “totes les partides pressupostàries de Cultura també tenen com a destinació el programa dels Jocs. Volem donar un segell de mediterraneïtat a totes les activitats convocades aquest any a la ciutat, com Tarraco Viva”.

“ENS HA D’OCUPAR EL LLEGAT DELS JOCS. HEM DE SER MÉS AMBICIOSOS I APROFITAR L’OPORTUNITAT”

A la regidora del PSC li preocupa més l’endemà que no el moment actual: “Si algú es vol apropiar de la imatge dels Jocs, és un símptoma d’èxit. Els Jocs són de tots i representen una generositat de Tarragona amb el territori, aporta grans inversions en un moment de crisi i ens obre una porta per ser líders en l’àmbit mediterrani. Ens ha d’ocupar sobretot el llegat. Dependrà de tots aprofitar l’oportunitat per posar l’accent en la mediterraneïtat de Tarragona”.

 

Curiosament, la Begoña Floria que ha dimitit del programa cultural del 2018, s’expressa amb un discurs que va més enllà de la seva limitada responsabilitat municipal de Cultura. I ho fa amb un lleuger accent crític: “Hem de ser motor cultural i espai de reflexió i innovació al voltant del Mediterrani en una època de tantes convulsions. Hem de ser ambiciosos, un aspecte que trobo a faltar. Tenim la responsabilitat, com a ciutat referent del Mediterrani des de fa 2000 anys, de mantenir aquesta essència. Ens hi hem de conjurar“.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here