11.8 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Vint anys de filmets a Reus

Les dues imatges que acompanyen l’article corresponen a l’edició anterior del FEC. Fotos cedides pel festival.

El Festival europeu de curtmetratges (FEC) de Reus arriba enguany a la seva 20a edició. Des d’aquest proper dijous, i fins al dissabte, diversos escenaris de la ciutat acolliran projeccions de films i altres activitats paral·leles, com a ara tallers i un concert de cloenda a càrrec de La Iaia.

 

Aquesta ha de ser, segons els organitzadors de la cita, “un FEC de festa i de pausa”, tal i com es va exposar dies enrere durant la roda de premsa de presentació d’un certamen que aquest cop no tindrà secció a competició i en què totes les seccions seran gratuïtes. “Volem premiar el suport que sempre ens ha donat la ciutat. No seríem on som sense la gent. La gent s’ha fet seu el festival”, exposa el seu director artístic, Christian Inaraja.

 

Secció retrospectiva

Aquest recorda, a més, que el FEC reusenc va aparèixer en un context en què moltes altres poblacions de la geografia catalana tenien el seu festival de curts. “Amb la crisi, però, han quedat els que han quedat”, lamenta Inaraja. Si el certamen reusenc ha arribat a poder celebrar les dues dècades de trajectòria, admet, “és pel suport institucional”. Però també perquè l’audiència ha donat resposta un cop i un altra a la crida feta pels seus impulsors.

 

De fet, és una de les cites consolidades en l’agenda cultural local. Si hi afegim el públic que assisteix a les projeccions adreçades als alumnes de les escoles i instituts del territori, les projeccions sempre passen del miler d’espectadors. Enguany, a banda, s’ha programat una secció retrospectiva en què s’ha fet una selecció “que creiem que representa el que és el festival”, apunta el seu director artístic.

El Festival europeu de curtmetratges (FEC) celebra aquesta setmana una edició “de festa i pausa”

S’hi podran veure, d’aquesta manera, alguns dels títols que han estat premiats al llarg dels últims anys a la capital del Baix Camp, però altres que “són especials”. Val a dir, això sí, que des de fa unes quantes edicions ja s’han recuperat films de campanyes anteriors, però que per festejar els 20 anys de l’esdeveniment la secció retrospectiva tindrà un gran pes.

 

Finalment, el FEC 2018 ha inclòs altres filmets a la secció Panorama. Hi haurà, entre d’altres, el curt que va deixar sense Oscar de Hollywood la producció de l’Escola de cinema de Reus (ECIR) ‘Timecode’. Es tracta del treball hongarès ‘Mindenki’ (2016, Kristof Deak), inspirat en els fets reals que es van viure als 90 en una coral infantil a Budapest. ‘Los desheredados’, curtmetratge guanyador del premi Gaudí amb la direcció de Laura Ferrés; o ‘Madre’, de Rodrigo Sorogoyen, són altres de les obres que podran veure’s aquesta setmana. Les projeccions tindran lloc al Bravium Teatre i el Teatre Bartrina.

 

Homenatge a Carles Santos

Serà després de la celebració de la 20a edició quan el FEC serà objecte d’una “reflexió interna”. “És un bon moment per analitzar on som, què s’ha aconseguit i què volem ser de cara al futur”, avança Inaraja. Amb la satisfacció de la bona feina feta fins ara, el FEC de 2019 s’obrirà a nous reptes, sempre amb la qualitat per bandera. “Hem crescut com a festival al mateix temps que el món del curt s’ha professionalitzat”. El certamen reusenc, en conseqüència, és ara per ara un magnífic aparador per a un format que té encara una limitada vida comercial. “Anys enrere no hi havia documentals a les sales, i ara sí. Volem que amb el curtmetratge passi el mateix”, conclou.

 

El FEC 2018 completa la seva programació amb un seguit d’activitats paral·leles, com el concurs de Microfilms (amb un primer premi de 800 euros) o el taller d’animació Minicurts. La cloenda de dissabte al vespre servirà a més per celebrar la trajectòria de l’enyorat Carles Santos. L’artista de Vinaròs va mantenir una estreta relació amb el festival reusenc, tot col·laborant-hi en un parell d’ocasions com a membre del jurat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here