22.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 25, 2024

La Tarragona que fa coses

El vestíbul del Teatre Tarragona, ple en la presentació del número 28 del ‘Fet’. Foto: David Oliete.

Estrena estel·lar del vestíbul i bar del Teatre Tarragona per presentar un altre número del FET, el que fa 28. Després de quatre anys i mig organitzant actes en mitja dotzena de locals de la ciutat, el hall del teatre ha acollit per primera vegada la presentació de la revista, que dedica portada i un dossier de vint pàgines al tema ‘Viure de la música’.

EL ‘FET’ 28 ES PRESENTA AMB UN PLE ABSOLUT I UN MUNT DE CONVIDATS AL VESTÍBUL DEL TEATRE TARRAGONA

Ple absolut i bon ambient en un acte que demostra la varietat de temes, persones, perfils professionals i col·lectius que apareixen a les pàgines de la revista i que desmunten la idea que Tarragona és una ciutat apàtica i poc emprenedora.  En una hora de converses, per l’escenari del vestíbul del teatre van desfilar un científic, un emprenedor que fa roba de surf, el cap dels mossos a la regió del Camp de Tarragona, un director d’orquestra simfònica, un músic de jazz i un parell de tarragonins apassionats pel teatre.

Mercè Sardà, a l’esquerra, i Joan Rioné, són dos agents culturals protagonistes del ‘Fet’. Foto: David Oliete.

És la Tarragona que fa coses, i les fa molt bé. La que representen, per exemple, Mercè Sardà i Joan Rioné. Ella, professora d’institut i ànima de la Mostra de Teatre Jove que enguany arriba a l’edició número 25. Ell, contador de mil i una històries en teatre, escriptor, guionista, escenògraf, titellaire i editor.

La passió pel teatre de Sardà no s’explica si no l’escoltes: “Hi ha més ganes de les que sembla de fer teatre, però cal donar oportunitats a la gent jove”, exclama. “Si el Metropol ha tancat, és perquè no s’ha cuidat abans. Qui l’hauria d’apreciar i aprofitar, no sap fer-ho”, apunta amb accent crític. En la mateixa línia Rioné assegura que “Tarragona té molt potencial humà cultural, però li falten espais on desenvolupar-lo. Estem desgastant aquesta gent, i correm el risc que acabin marxant”. En l’àmbit professional, reivindica “el petit públic, l’infantil i familiar, com el més gran de tots”.

Tomàs Grau, director de l’orquestra simfònica Camera Musicae. Foto: David Oliete.

La Tarragona que fa coses i amb projecció de país també la representa Tomàs Grau, director de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. Fan una cinquantena de concerts a l’any. La majoria dels músics que en formen part han hagut de marxar fora per formar-se i “han tornat a casa per desenvolupar-se artísticament”. Sobre els equipaments culturals de la ciutat, Grau creu que “el Teatre Tarragona suposa una millora acústica i musical molt important respecte al Metropol”, però necessita unes reformes per millorar com a auditori.

Raül Cid, component de l’Stromboli Jazz Band, en la conversa amb el director del ‘Fet’, Ricard Lahoz. Foto: David Oliete.

Camera Musicae té previst realitzar dos concerts a l’abril i al maig al Tarragona. A finals d’abril també actuarà a la ciutat -al Festival de Dixieland- l’Stromboli Jazz Band, una altra formació protagonista del FET 28. Raül Cid, un dels seus components, reconeix que és molt difícil viure de la música professionalment, i en relació a Tarragona, critica normatives i traves burocràtiques, una idea expressada a la revista per altres artistes i programadors musicals.

Ignasi Melià, promotor de la marca de roba ‘Ardits’. Foto: David Oliete.

També Ignasi Melià representa la Tarragona emprenedora, que deixa una feina estable a Suïssa per muntar un negoci propi de moda a casa: ‘Ardits’. “Intentem fer-nos un forat en un món tan competitiu”, comenta. “Faltava alguna marca d’aquí en el mercat de la roba d’aquest estil i creiem que tenim el talent creatiu i la industría per estar presents al sector”, afegeix.

Salvador Lladó, científic tarragoní i expert en canvi climàtic. Foto: David Oliete.

Un altre jove tarragoní que ha estat uns anys fora del país i ha tornat a Catalunya és Salvador Lladó. Representa una generació de científics obligats a buscar-se la vida fora. Treballa en recerca relacionada amb l’agricultura sostenible i va ser assessor de la llei catalana de canvi climàtic aprovada al Parlament i suspesa pel Tribunal Constitucional. Segons ell, la llei demostra que “els del sud d’Europa tenim molta més capacitat del que creuen els rancis del continent”.

El comissari David Boneta, cap de la regió policial del Camp de Tarragona, va parlar del paper dels mossos. Foto: David Oliete.

L’acte de presentació del FET també va comptar amb la presència del comissari David Boneta, cap de la regió policial dels Mossos al Camp de Tarragona. A la revista publiquem el reportatge ‘La cuina de la policia’ i mostrem com és la comissaria central de Campclar, des d’on es coordina la feina de 1.500 agents repartits pel territori. Boneta va explicar que el nivell de seguretat a la ciutat és bo i va reconèixer les dificultats per gestionar un atemptat com el de Cambrils el passat mes d’agost.
L’acte va arrencar amb un llarg i sentit aplaudiment en record al jove periodista Joan Castell, que va morir fa un mes de càncer. A ell dediquem el número 28 del FET a TARRAGONA.

 

Un cop presentada en públic, la revista es pot comprar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA ADSERÀ, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).

 

Si la vols rebre a casa, fes-te ara subscriptor del FET a TARRAGONA. Som ja 600 amics i amigues, i seguim creixent.

El públic va poder llegir durant l’acte els continguts del ‘Fet’ 28. Foto: David Oliete.

 

 

 

 

 

 

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here