18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

La passió teatral i els vint anys d’Arola

Les novetats d’Arola editors, encapçalades per l’extensa producció en teatre. Foto: Anna Plaza

“Enguany hem publicat una quinzena de llibres de teatre i una trentena d’altres gèneres”, detalla Alfred Arola. “Podríem dir que un terç de la nostra producció ja és de textos dramàtics”, rebla l’editor tarragoní. Arola Editors està d’aniversari. Enguany fa vint anys que va néixer l’editorial tarragonina que, ja des dels seus inicis, va fer una aposta important per la dramatúrgia amb la col·lecció Textos a part.

 

Aquests llibres són fàcilment identificables. Marca de la casa. El seu disseny és singular i acurat. Són petits. La coberta, rugosa, feta d’un paper reciclat, dens i compacte que manté el to ocre del cartró. La col·lecció es va gestar en paral·lel a l’editorial, gràcies a la passió pels textos teatrals d’Alfred Arola i ha acabat sent el buc insígnia de l’editorial tarragonina.

ENGUANY L’EDITORIAL TARRAGONINA PUBLICA UNA QUINZENA DE LLIBRES DE TEATRE

La primera empenta important va arribar quan Sergi Belbel, al capdavant del Teatre Nacional de Catalunya, va impulsar el projecte T6 per donar veu als nous dramaturgs. Arola va rebre l’encàrrec de publicar aquestes obres que s’incloïen als Textos a part amb un segell distintiu. L’impuls definitiu, però, va arribar uns anys més tard quan el TNC va encomanar a l’editorial tarragonina la publicació de totes les obres que s’hi estrenen.

Alfred Arola conversant amb un autor en la presentació de les novetats de Sant Jordi. Fofo: Anna Plaza

D’aquesta manera Arola s’ha consolidat com la principal editorial, sinó l’única, de textos dramàtics a Catalunya. Publicar teatre no és el negoci més rendible del món i sense el suport de grans institucions, com el TNC, podria ser gairebé una missió suïcida. En els darrers anys hi ha hagut un tercer impuls que ha contribuït a projectar i consolidar Textos a part. Es tracta de la iniciativa Llegir el teatre també engegada pel TNC amb la complicitat de les biblioteques del país. El primer any se n’hi van apuntar 13. Ara ja són més d’un centenar les biblioteques que organitzen regularment clubs de lectura teatral i sortides al TNC. I en totes s’hi llegeixen els textos editats per Arola.

 

Enguany, coincidint amb el vintè aniversari, l’editorial tarragonina fa un pas més en el seu compromís amb la dramatúrgia, amb l’estrena d’una nova col·lecció. L’han batejat Teatre reunit i, com indica el seu nom, és d’antologies. Els tres primers volums estan dedicats a dues escriptores singulars la inquietant Sarah Kane, autora de Blasted i Psicosis a les 4:48, i la prolífica i multipremiada Lluïsa Cunillé. El tercer volum és un compendi de teatre anarquista català, circumscrit en les obres i traduccions de Felip Cortiella.

La dramaturga Luïsa Cunillé rep el premi Enlaira de mans del director Xavier Albertí. Foto: Anna Plaza

A més de protagonitzar un dels primers volums de Teatre reunit, Lluïsa Cunillé també ha tingut, aquesta setmana, un paper important en el dinar de presentació de les novetats de Sant Jordi d’Arola. L’editorial tarragonina va aprofitar l’esdeveniment per lliurar-li el tercer premi Enlaira, que atorga en reconeixement a la trajectòria literària.

 

El guardó el va rebre de les mans d’un dels seus principals col·laboradors, l’actual director del TNC, Xavier Albertí, que ha portat a escena moltes de les seves obres, entre elles una de les més recents: Islàndia. Albertí va destacar que Cunillé té “un llenguatge propi que ha influït en tota la generació de dramaturgs posteriors”. També va remarcar que hi ha experts que la situen al nivell de grans noms de la dramatúrgia del segle XX com Harold Pinter o Eduard Bond. En motiu del premi, Arola ha editat un llibret amb una anàlisi crítica de l’obra de Cunillé que complementa l’antologia, que recull la seva producció més recent.

 

Luís Goytisolo lliura el premi Vuela la cometa a Almudena López

I al costat d’una dramaturga consolidada, en el dinar d’Arola també va prendre veu una jove promesa: Almudena López Molina, guanyadora del premi Vuela la cometa, apadrinat per la nova i petita editorial Cuanto te quiero que ha assumit la part de narrativa en castellà d’Arola. Almudena López es va imposar amb la novel·la Satèlites, una reflexió sobre la vida i la mort i sobre com perdem l’òrbita quan mor el nostre planeta. La jove escriptora va rebre el guardó de les mans de Luís Goytisolo, Premio Nacional de las Letras Españolas 2013, que era el president del jurat i que va dir que, tan bon punt va començar a llegir el llibre, va saber que seria la guanyadora.

Arola ha celebrat vint anys amb un pastís en forma de llibre. Foto: Anna Plaza
Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here