23.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

Un petit gran Sant Jordi

La Caputxeta Vermella en persona va explicar la seva història als nens i nenes que van anar al Tastet de Sant Jordi. Foto: Laia Poblado.

Hi havia una vegada l’Ella, una nena de 7 anys a qui li encantaven els llibres d’animals. Dissabte va arribar a la plaça dels Carros carregada amb tres llibres que va deixar a la taula d’intercanvi:

– Ara en puc agafar tres jo, mama?

Es va posar a remenar entre una bona pila, sense acabar-se de decidir. Mentrestant, el Pau, de 5 anys, escoltava embadalit la Rat Cebrián que explicava el conte Corre, corre Cucafera! Com ell, una bona colla de nens i nenes badaven amb la història d’aquest element del seguici tarragoní.

I com a teló de fons un sol radiant, en un matí de primavera que aquests dies ja sembla estiu. Vaig tornar a parar l’orella:

– Aquest el tinc, és molt xulo!

– Mama, me l’expliques?

– Papa, podrem comprar aquest?

Tres nens inventen històries amb unes titelles. Foto: Laia Poblado.

Sense cap mena de dubte, posar els llibres a l’abast dels més petits, i no en taules per les quals només poden treure els ulls, és una bona idea. Adults i infants van compartir dissabte moltes estonetes amb un llibre entre les mans, i aquest era el principal objectiu de Tecletes quan van idear “El Tastet de Sant Jordi”.

El Tastet de Sant Jordi posa en valor els títols d’escriptors i il·lustradors locals

 

“Sant Jordi és un dia molt bonic, però anar a la Rambla de Tarragona amb nens, un cotxet, o tenir la necessitat d’alletar o canviar un nadó… a vegades fa difícil que les famílies puguin gaudir-ne”, exposa Maruxa Roel, presidenta de Tecletes. I si volem que els infants esdevinguin lectors de més grans, “han de poder triar ells mateixos” allò que els agrada llegir, remarca, “i no acabar amb el primer llibre que els pares han trobat, de pressa i corrents, a l’única parada on s’han aturat”.

 

Així que es van posar a treballar per oferir un Sant Jordi a la mida dels petits i, sobretot, posant en valor el “producte km. 0”, d’escriptors, il·lustradors i editorials locals. Dissabte, la plaça tenia un espai per als més grans, un per als petits, un altre per als nadons -amb canviador-, zona de jocs, una taula d’intercanvi de llibres, la “Play-truck” convertida en “Reading-truck”, titelles, dibuixos…

Petits i grans van gaudir de les activitats del Tastet de Sant Jordi organitzat per Tecletes. Foto: Laia Poblado.

 

Per un matí, tothom va poder fullejar tots els llibres que va voler i, alhora, gaudir de personatges com la Caputxeta Vermella o lectures de contes per part d’autors com Rat Cebrián… La finalitat no era vendre (de fet, dissabte no es podia comprar cap llibre), sinó ajudar les famílies a fer una compra més conscient i triar les obres que aquest dilluns s’enduran a casa (o que agafaran en préstec a la biblioteca).

 

La iniciativa va rebre suports per totes bandes, sobretot des del món literari tarragoní, i també la complicitat de la Biblioteca Pública de Tarragona, que va fer una selecció de 25 títols “imperdibles” de la literatura infantil, o dels mateixos veïns de la plaça, que van acollir l’activitat amb els braços oberts i van ajudar en tot allò que va fer falta.

Les Tecletes han ideat un Sant Jordi tranquil, relaxat, i a la mida dels més petits de casa

“Un Tastet que ha nascut per Sant Jordi però que es pot replicar en qualsevol altre moment i espai per seguir difonent la cultura i promovent la lectura”, apunta Maruxa. Així, esperen que la “Bibliotecletes” tingui continuïtat i pugui seguir apropant històries a petits i grans.

Rat Cebrián va explicar als infants tres dels seus contes, que els petits van escoltar embadalits. Foto: Laia Poblado.

Però igual que en tot conte sempre hi ha un personatge que enreda la trama -un llop ferotge, un caçador, una bruixa malvada…-, dissabte hi va haver una nota negativa: les Tecletes es van haver d’arromangar i netejar la plaça abans de començar les activitats.

 

Podrien haver fet el Tastet a la plaça Verdaguer, o al mercat, on no haurien tingut cap problema, però van apostar per un lloc més “oblidat” justament per contribuir a revitalitzar altres espais de Tarragona. “Hi ha llocs de la ciutat on no s’hi fa res perquè estan abandonats, i estan abandonats perquè no s’hi fa res. És un peix que es mossega la cua”, lamenta la presidenta de l’entitat. Per sort, res va aconseguir entorpir una jornada que va acabar amb un final més que feliç.

 

I vet aquí un gos i vet aquí un gat, que aquest conte s’ha acabat.

Pare i filla comparteixen una estona de lectura mentre decideixen el llibre que compraran per Sant Jordi. Foto: Laia Poblado.
Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here