13.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Un museu en mudança

Les fotografies del reportatge corresponen a diverses sales en obres del MNAT i a la preparació del trasllat de les peces. Autor: Ricard Lahoz.

Museu obert per obres. Edifici tancat temporalment al públic, però amb molta gent dins treballant-hi. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, a la plaça del Rei, no està buit i en silenci aquests dies. Equips de museòlegs, museògrafs, documentalistes, restauradors, conservadors, manipuladors i instal·ladors participen en la logística necessària per traslladar les obres al tinglado 4 del Port o al magatzem.

EL NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA TRASLLADA 175 PECES AL TINGLADO 4 DEL PORT

Els turistes són substituïts pels operaris i en algunes sales les bastides demostren la importància de l’operació en marxa. De les 1.100 peces exposades a l’edifici emblemàtic del MNAT, 175 aniran a l’exposició de síntesi que s’obrirà al públic al costat del mar el dissabte 16 de juny. La resta es guardaran al magatzem propi del museu o es quedaran a la plaça del Rei, ben protegides de les obres de reforma a l’equipament que data del 1960.

Abans de moure cada peça, un equip multidisciplinar d’experts la valoren i afegeixen informació actualitzada a la corresponent fitxa. Algunes d’aquestes peces no s’han tocat en els més de 50 anys d’existència del museu. Un cop valorada, es decideix l’operativa, l’embalatge, el sistema de transport i el lloc on anirà cada obra. Treballen des del 2016 en la planificació d’aquest operatiu que suma un cost d’uns 200.000 euros, pagats per la Generalitat.

“El museu no està tancat”, insisteix Mònica Borrell, directora del MNAT des de fa just un any. “Hi ha la necessitat d’actuar integralment a l’edifici i, per tant, portar una mostra destacada i significativa de les nostres col·leccions al tinglado del Port és una decisió encertada”, afegeix.

 

En un exercici de transparència informativa i de voluntat d’oferir un missatge positiu a l’opinió pública, Borrell mostra als periodistes interessats com s’està fent la mudança de les obres d’un museu i l’esforç per mantenir-lo viu durant els quatre anys que duraran les obres a la seu central. Perquè al tinglado 4 gairebé tot funcionarà com a la plaça del Rei, incloses les visites educatives i les tarifes per al públic.

 

El Museu Nacional Arqueològic “només haurà estat tancat dos mesos i demostra que aposta per Tarragona amb una exposició de síntesi dels seus fons de gran vàlua”, assegura la directora de l’equipament. La col·laboració amb el Port ha estat decisiva per arribar a aquest objectiu. Així que ara només resta esperar amb il·lusió la reobertura del tinglado 4 com a seu del MNAT pels propers anys. O més… ja es veurà.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here