25.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

El llibre de la dignitat i el compromís de Francesc Xammar

Francesc Xammar, al seu pis de La Floresta. Foto: David Oliete.

El jesuïta Francesc Xammar va arribar a Tarragona l’agost de 1966 i es va instal·lar a la parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta. Tres anys després, a finals de 1969, es va traslladar a una planta baixa ben modesta del barri de La Floresta que s’estava construint a l’altra banda de la carretera de Reus. Des de llavors, ja no s’ha mogut de pis ni entorn.

 

Des dels anys vuitanta, Xammar ha voltat pel món, sobretot per les regions més pobres i marginals de l’Amèrica central, però sempre s’ha mantingut arrelat als barris de ponent de Tarragona. Com a capellà, líder veïnal, activista i, durant quatre anys, regidor del primer ajuntament democràtic després de la dictadura (1979-1983).

DOS PERIODISTES DEL ‘FET’ PUBLIQUEM UNA OBRA SOBRE LA TRAJECTÒRIA DEL JESUÏTA VEÍ DE LA FLORESTA

Dos periodistes del FET a TARRAGONA, Enric Garcia Jardí i qui signa aquest article, signem ara un llibre que vol ser un reconeixement a la trajectòria vital de Francesc Xammar (Barcelona, 1933). Una trajectòria basada en la dignitat, el compromís, la coherència i la perseverança. Una persona fascinant, un home de 84 anys que continua sent un referent en la lluita contra les desigualtats i a favor dels drets humans i la justícia social.

 

Una llarga entrevista realitzada a casa seva l’hivern del 2014, publicada al número 4 de la revista, està en l’origen del llibre Francesc Xammar i Vidal: dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona. Es tracta del número 22 de la col·lecció que publica el Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona.

EL VOLUM, QUE ARRENCA AMB EL PÒRTIC DE JORDI TIÑENA, ES PRESENTA DIMECRES 30 DE MAIG

L’obra està dividida en tres grans apartats: ‘Vida’, una aproximació biogràfica al personatge; ‘Reflexions’, una radiografia del món actual des de la seva perspectiva; i ‘Testimonis’, una recull de mirades externes, sinceres i properes. Completem el treball amb una desena de documents que considerem rellevants per aprofundir en l’estudi d’una vida i una època molt interessants. El pòrtic del llibre duu la firma de Jordi Tiñena que, dissortadament, va morir el passat 23 de març.

 

La presentació de l’obra tindrà lloc dimecres 30 de maig a les 19,30 hores a la sala d’actes del departament de Cultura (carrer Major) i anirà a càrrec del filòleg i exvicepresident del Govern de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Coberta del llibre. Autor: Pele.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here