23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

L’adéu trist a la Llibreria de la Rambla

Rosa Marrugat, una de les propietàries actuals de la llibreria de la Rambla, i Lurdes Malgrat, directora de l’escola de Lletres de Tarragona, en el cèlebre sofà on s’han fet nombroses presentacions de llibres. Foto: David Oliete.

Dies de comiat. A una persona i a un establiment interelacionats: Joan Josep Marca i la Llibreria de la Rambla. Marca, a qui acomiadava dimarts en un altre article del FET, va entrar al consell d’administració de la llibreria el 1969, pocs mesos després de l’obertura del local, i va ser una de les persones que va escollir Ramon Marrugat perquè se’n fes càrrec. Al cap de 50 anys, el mecenes i la llibreria ens deixen de manera sobtada.

 

El número 30 del FET a TARRAGONA ja no el trobareu, per tant, a la Llibreria de la Rambla. El tancament del local és una molt mala notícia per a la cultura i per Tarragona que lamentem profundament. Ens sap greu no poder compartir amb Joan Josep Marca la celebració del mig segle de vida de la llibreria -que s’hauria complert al desembre- i dels cinc anys de la revista -que arribarà al setembre.

 

La llibreria abaixarà la persiana definitivament el proper 30 de juny. S’acabarà així l’aventura que van iniciar en ple franquisme un grup de tarragonins il·lustrats liderats per l’arquitecte Josep Ferrer Bosch i format per noms de la talla dels germans Enric i Josep Anton Baixeras, Josep Maria Puig Salellas, Pere Lloret Carbó i Gabriel Xammar Sala, entre d’altres.

EL TANCAMENT DEL LOCAL, DE 50 ANYS DE VIDA, SUPOSA UN REVÈS CULTURAL I COMERCIAL PER TARRAGONA

Del 1968 al 1980, la Llibreria de la Rambla va ser molt més que una llibreria; va suplir les mancances del moment polític i social i va esdevenir un punt de referència de tots aquells que estaven compromesos amb el país, la cultura, la llengua i la llibertat. En plena dictadura, la seva obertura va ser una de les poques alenades d’aire fresc a Tarragona.

 

Amb l’arribada de la normalitat democràtica i fins a l’últim dia, l’establiment ha mantingut el seu paper tradicional de llibreria i de dinamitzador cultural amb la presentació de nombroses novetats (aquest dimecres s’hi presentava ‘República pagesa’ de Montserrat Tura), però no ha pogut superar un context social i econòmic advers: la disminució de lectors, els canvis d’hàbit, l’augment dels preus de lloguer i la crisi comercial que viu el centre de Tarragona en favor de les grans superfícies comercials.

 

Plega un establiment emblemàtic i el panorama cultural de la ciutat en surt enfeblit. El FET perd un punt important de venda de la revista, la Rambla perd un altre local comercial obert i Tarragona perd un bocí del batec de la seva història més recent, la dels últims 50 anys.  Culturalment i comercialment, tots en sortim perdent.

L’aparador de la llibreria de la Rambla en una imatge recent. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here