19.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

La rivalitat musical convertida en unió harmònica

La BUMT celebra el seu 25è aniversari amb un concert conjunt amb la Banda Simfònica de Reus. Foto: Carla Clúa

Durant els darrers quatre anys he passat moltes hores a l’estació d’autobusos de Tarragona. Asseguda esperant el meu trajecte habitual cap a Reus, m’entretenia mirant la gent amunt i avall en cerca de la seva parada després d’una jornada cansada. Avui hi torno, però amb un altre objectiu. I de fet, ni tan sols he vingut amb autobús, ja tinc cotxe propi. Baixo les escales que porten al pis de baix, i em miro una porta que, tot i que m’ha vist baixar de l’autobús cada matí durant molt de temps, jo mai m’havia fixat en la seva existència.

Els passatgers atrafegats de la planta de dalt ignoren que sota els seus peus es crea música. Que mentre compren un tiquet que marcarà l’inici d’un viatge, renoven la targeta unipersonal per anar a treballar o fan petar la xerrada a l’espera que arribi el seu autobús, una vuitantena de músics estan en ple concert metres més avall. I de fet, a mi també em va sorprendre que el local de la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT) estigués en aquest lloc tan transitat.

LES BANDES MUSICALS DE TARRAGONA I REUS S’UNEIXEN EN UN CONCERT DE CELEBRACIÓ AQUEST DIUMENGE 15 DE JULIOL

La BUMT celebra 25 anys. Un quart de segle des que la inquietud musical i esperit innovador d’alguns joves tarragonins es convertís en una unió musical. La seva intenció era molt clara: crear un punt de trobada per aquells músics amb interès per la música de banda per tal d’oferir a la ciutat sonoritats musicals renovades d’una òptima qualitat interpretativa.

Aquest any la BUMT bufa espelmes, i ha decidit fer-ho d’una manera molt especial: unint-se amb l’altra important –tot i que també jove- banda de la demarcació, la Banda Simfònica de Reus. Històricament rivals, però utilitzant aquest nervi per unir-se musicalment. Amb aquest esperit ambdues bandes celebraran el concert “Mà a mà: BUMT & BSR” el proper diumenge 15 de juliol a les 20h al Teatre de Tarragona. Una iniciativa que no és la primera vegada que es fa, i de ben segur no serà l’última.

El repertori del concert és de música de carrer amb una vessant simfònica. Foto: Carla Clúa

És cert que si t’atanses molt a aquesta porta que separa l’estació d’una sala musical pots sentir instruments afinant. Saxos, clarinets, oboès i trompes sonen a l’uníson seguint les ordres d’Oscar Miguel Losada, que mou la batuta amb gràcia davant d’ells. La sala és gran, però tot i això aconsegueix concentrar tot el ressò musical entre les seves quatre parets a un volum molt elevat i solemne, que segur que per ells ja és un costum però que a mi em fa posar la pell de gallina.

Els músics destil·len professionalitat tot i la informalitat acollidora de l’assaig. A terra hi ha escampades fundes d’ulleres, carpetes i partitures que recullen el treball de tots aquests mesos. Al fons, cartells de les diferents actuacions de la BUMT demostren la llarga trajectòria de la banda i, a la vegada, motiva als seus músics a seguir endavant.

LA BUMT CELEBRA EL SEU 25È ANIVERSARI, MENTRE QUE LA BSR EL SEU 10È

“Un dels valors més importants d’aquesta banda és que ha sortit de la ciutadania jove i s’ha instaurat com una societat musical”, afegeix el director Oscar Miguel Losada. A hores d’ara, el grup compta amb una vuitantena de músics de perfils sobtadament diferents. “Som una banda eclèctica i oberta al 100%: el més jove té 16 anys i el més gran, ronda els 80”, diu l’Oscar. I és que tothom hi té cabuda: tant els músics professionals, com d’altres que tenen els instruments com a hobby i fins i tot aquells que encara cursen estudis al Conservatori.

Els músics segueixen les indicacions d’Oscar Miguel Losada. Foto: Carla Clúa

Un exemple en són en Joan i l’Anna. Ell és el President de la Banda, té 64 anys i mai ha deixat de tocar música de banda. Ella només té 16 anys, és el primer curs que està a la banda titular i va començar amb set anys a la banda infantil que també té la BUMT. “Jo podria ser l’avi de molts d’ells, però aquí no hi ha categories i tots som una família”, diu Joan Boada. L’Anna Torralba assenteix i reconeix que li agrada molt compartir escenari amb persones amb perfils diferents del seu. “Ens trobem tots, fem sortides, assajos, quedem… sempre pots aprendre dels altres i mai et deixen de banda per l’edat”, diu la jove.

AMBDUES BANDES COL·LABORARAN EN UN CONCERT ANUAL, QUE S’ANIRÀ ALTERNANT A LES DUES CIUTATS

I és que la part social és una de les fonamentals per garantir la supervivència de les entitats. Tot i això, no només ho és la integració entre els membres d’un mateix grup, sinó també el treball conjunt amb altres bandes musicals. “Fa uns anys ja ens vam unir amb la banda de Reus, ja que les dues tenim uns grups similars. L’objectiu és moure la cultura d’una ciutat a l’altra”, diu l’Oscar. “El projecte està molt pensat i ja tenim acordat que es repetirà de cara a l’any vinent, però la intenció és fer cada any el concert a una de les dues ciutats, alternant-les”, diu el president de l’entitat.

La Banda està formada per una vuitantena de músics, tant experts com amateur. Foto: Carla Clúa

En el cas d’aquest any, el repertori serà de carrer, però amb un vessant simfònic amb l’objectiu de “portar la música dels carrers als auditoris”. El concert es dividirà en dues parts on, a cadascuna d’elles, actuarà una banda. “No descartem en un futur innovar, com per exemple tocar tots alhora o de manera alterna”, diu l’Oscar. I és que aquest és només l’inici d’un projecte que aspira tenir molts èxits. “Volem que hi hagi un intercanvi de públic que permeti als espectadors desplaçar-se fins a la ciutat veïna per veure un concert de banda”, diu Joan Boada. A banda d’això, la unió també serà positiva pels músics d’ambdues entitats, que podran potenciar la seva interacció per al seu enriquiment tant personal com artístic.

Diuen que la unió fa la força. Això mateix deu passar en la música. Convertir la rivalitat i competència de dues bandes veïnes en un macro-concert d’unió i germanor només pot derivar en resultats positius. En una unió harmònica que no entén ni de quilòmetres ni d’enfrontaments tradicionals. Un mà a mà que aconsegueix arribar a una perfecta sintonia.

regalem una entrada doble per al concert a un subscriptor/a de la revista

Gràcies a l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i la pròpia BUMT, regalem una entrada doble per al concert del proper diumenge a les 20 h, a un subscriptor/a de la revista FET a TARRAGONA. Les persones interessades han d’enviar un correu electrònic a l’adreça subscripcions@fetatarragona.cat abans de les 22 hores d’aquest dimecres 11.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here