15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

A la carretera hi cap tothom, també els ciclistes

Protesta ciclista contra els accidents de trànsit. Foto: RAMON GABRIEL

La de Montbrió del Camp ha estat l’enèsima tragèdia a la carretera amb un guió que comença a ser l’habitual: un diumenge al matí, una carretera secundària i un conductor begut o drogat que atropella ciclistes.

El passat cap de setmana, l’Esteban i l’Iñaki havien matinat per evitar les hores de calor per sortir a rodar. L’únic error que van cometre va ser circular per la T-310 en el mateix moment que ho feia un jove de 18 anys que havia passat la nit de festa. El cotxe els va envestir mortalment i el conductor va donar positiu en el test de drogues.

Van incórrer en un error similar l’Edu, el Luís Alberto i el José Antonio, tres ciclistes de Xàbia (Alacant) que un diumenge al matí van coincidir amb una dona al volant que quadruplicava la taxa d’alcohol. Els va matar.

També es deuria equivocar la Marta quan un migdia de desembre va decidir agafar la bici amb la Lídia i en una recta a la TP-2031, a Vilabella, les va atropellar un home que va fugir sense ajudar-les. Resultat: una víctima mortal i una ferida greu.

En tots els casos, detenció de l’autor/a del sinistre i immediata posada en llibertat. Homicidi per imprudència, li diuen. Amb l’actual Codi Penal, tan poc sancionat com l’omissió del deure de socors.

ENÈSIMA TRAGÈDIA A LA CARRETERA. DIUMENGE AL MATÍ: CONDUCTOR BEGUT O DROGAT QUE ATROPELLA CICLISTES

Ara fa uns anys, la jutgessa va considerar que no havia de castigar el camioner que ni es va aturar quan va matar un altre ciclista, l’Óscar. No calia perquè ja estava mort, va venir a dir.

L’Óscar era el marit de l’Anna González, la veïna de la Seu d’Urgell que des d’aleshores ha impulsat la campanya #PorUnaLeyJusta que ha plantat en el Congrés de Diputats capses i capses amb 200 mil firmes que demanen l’enduriment de la llei per als autors d’accidents circulatoris molt greus. La proposta passa per modificar els articles que despenalitzen els homicidis per imprudència o que no tracten amb contundència l’omissió del deure de socors.

Però com diu l’Anna, no es tracta només d’una lluita de ciclistes. L’Emma i el Manel tenien 15 i 18 anys quan van perdre la vida a la N-340, a Amposta. Segur que recordareu el cas. Eren dos joves esportistes del Centre de Tecnificació d’Amposta que anaven en moto quan se’ls va tirar a sobre el conductor d’una furgoneta que circulava sota els efectes de la cocaïna.

Al Toni, el meu cunyat, també el va matar un conductor amb presses que va fer un avançament indegut.

CAL EDUCAR LA GENT I APROVAR LLEIS MÉS DURES AMB ELS CONDUCTORS IMPRUDENTS QUE PROVOQUEN MORTS

Toni, Emma, Manel, Óscar, Marta, Edu, Luís Alberto, José Antonio, Esteban i Iñaki són només alguns noms de víctimes d’accidents de trànsit que s’haurien pogut evitar. Qui sap si amb lleis menys permissives amb els que agafen un vehicle sense ser conscients de la responsabilitat que això comporta.

I sí, es pot criticar als ciclistes. Jo també n’he vist d’imprudents. Però mai poden ser l’excusa davant un conductor temerari.

Es pot proposar un carnet de bici per a satisfer als que no ens volen veure a la xarxa viària. Crec que no aporta solucions. La prioritat és educar, conscienciar i fer lleis justes.

I sobretot sí, a la carretera hi cap tothom.

És qüestió de respecte.

Concentració d’aquest diumenge per la mort de dos ciclistes a Montbrió del Camp. Foto: Tere Ortega.
Teresa Ortega
Teresa Ortega
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here