Advertisement
11.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

La iMAGInada arriba consolidada a la desena edició

Les fotos que acompanyen l’article corresponen als preparatius de la iMAGInada al Camp de Mart. Autora: Alba Cartanyà.

Unes quinze persones treballen sota la carpa del Teatre Auditori Camp de Mart, amb la inevitable presència de la calor i amb bona música de fons. Són alguns dels voluntaris de la iMAGInada, una proposta alternativa a la festa tradicional de Sant Magí. Els deu anys de vida d’aquesta iniciativa popular demostren que “quan les persones ens ajuntem som capaces de qualsevol cosa”. Això assegura el seu president –només a nivell legal, ja que és una organització assembleària– i encarregat de comunicació, Manel Torres. Explica que aquest espai vol mostrar alternatives al “sistema capitalista que ens ve imposat” a través d’altres maneres de fer: voluntariat, col·laboració i autogestió.

“Quan ens ajuntem som capaços de qualsevol cosa”, diuen els organitzadors d’un munt d’activitats al Camp de Mart

L’associació La iMAGInada va néixer l’any 2009 a partir de l’agrupació de diverses persones decidides a habilitar “un espai nou a la ciutat” emmarcat dins la festa de Sant Magí, ja que “no hi havia res creat directament per la gent”, segons comenta la sòcia i encarregada de la decoració, Meritxell Domènech. I al llarg dels anys, el projecte no ha perdut la seva essència. Els objectius són diversos però complementaris: reivindicar l’espai públic, facilitar l’accés a la cultura –a una cultura “de base”, oberta i variada-, transformar l’entorn més immediat, potenciar la participació, incentivar a un consum responsable… en definitiva, “oferir una alternativa a l’actual model sociocultural i econòmic”. “Denunciem una realitat que no ens agrada i oferim opcions reals per canviar-la”, indica el Manel.

Per a cada edició s’intenta “posar un tema comú que englobi diferents dimensions i, a partir d’aquest eix, reflexionar”, relata la Meritxell. Aquest any té lloc des d’aquest divendres i fins al dimecres 15 d’agost al Camp de Mart i el contingut gira entorn el model de ciutat. L’espai del parc serà “un mirall del territori que tenim al voltant”: els visitants passejaran entre crítiques –per exemple, pel que fa al transport, als plans urbanístics o a l’habitatge del Tarragonès- fins arribar a una mena d’oasi, un espai on viure d’una altra manera. “La idea és que la gent respiri el que té al voltant i reflexioni sobre aspectes que potser no s’ha parat a pensar mai”, suggereix la Meritxell i afegeix: “Volem que la gent s’emporti un missatge a casa, el que sigui, cadascú ja en farà la seva pròpia lectura”.

La iMAGInada vol oferir “una alternativa al actual model social, cultural i econòmic”

El programa compta amb una gran varietat d’actes per a totes les edats i tipus de públic: xerrades, espectacles, mercat d’artesania, art i intercanvi, zona gastronòmica, fira d’entitats i un llarg etcètera. Una novetat d’enguany és la incorporació d’activitats també per a nadons. “Ja no hi ha excusa perquè algú no vingui, de 0 a infinit anys, tothom hi té alguna cosa a fer”, anima el Manel. Com a exclusiva, revela que s’ha confirmat l’actuació d’Apis Urbis pel cap de setmana, en el marc de la seva gira europea. El grup ofereix un espectacle de música electrònica feta amb el so de les abelles a través de càmeres, micròfons i cables implantats en un rusc.

El projecte de la iMAGInada ha crescut inesperadament al llarg d’aquests deu anys. Alguns voluntaris exclamen, entre rialles: “La cosa se’ns ha anat de les mans!”. A part de la trentena de membres de l’assemblea que hi treballen tot l’any, durant els dies del festival s’hi afegeixen uns 100 voluntaris i, aquest any, dotze persones d’arreu del món a través del camp de treball del Servei Civil Internacional de Catalunya.

Ubicar la iMAGInada en el marc de la Festa Major permet “comparar diferents models d’oci”

Així doncs, és innegable que aquesta festa autogestionada té un gran impacte a la ciutat. Per això, resulta si més no curiosa la falta de sintonia amb l’Ajuntament: “Fa dos anys que no ens reunim amb la regidora de cultura”, assegura el Manel i confessa: “Ens sentim zero valorats a nivell polític”. La Meritxell exemplifica aquest desinterès comentant que, davant la “feina impressionant” que hi ha per tirar endavant l’extens programa, no han rebut cap tipus de comentari de cap personalitat política. Aquesta actitud els sorprèn, tenint en compte l’auge de la iMAGInada i la gran oferta d’actes, que assoleix la meitat del global dels que s’organitzen des del consistori per la festa major.

Cristina Rodríguez, sòcia que gestiona el voluntariat local, remarca que és positiu situar la iMAGInada dins de Sant Magí perquè així es poden comparar diferents models d’oci en un mateix temps. El Manel destaca que la festa municipal és “precària” i que caldria “replantejar-la”, ja que només hi ha “oci nocturn o tradicional”. Tot i l’abandonament polític, se senten molt recolzats per la ciutadania. “Sort que vosaltres munteu això”, és un dels comentaris més recurrents que reben.

 

El futur de la iMAGInada, podria passar per “fer un programa més concentrat i potent”, “incorporar algun artista conegut” o “aconseguir la implicació de més gent”, comenten el Manel, la Meritxell i la Cristina. Però tots tres –i la resta de voluntaris que fan possible aquesta gran festa- tenen clar que “els valors van per davant de tot” i que sempre seran coherents amb la seva manera de fer. El Manel admet que el seu somni més utòpic seria no dependre dels diners. És a dir, poder deslligar-se totalment del capital per centrar-se només en les persones. Aconseguir una iMAGInada inserida plenament dins del món que imagina (que tots ells imaginen).

Alba Cartanyà
Alba Cartanyà
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here