17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Recanvi generacional a la junta dels Portants de l’Aigua

Sergi Baches (esquerra) i Carles Salvadó (dreta) a l’Espai Turisme, amb alguns dels elements propis de la baixada de l’aigua. Foto: Alba Cartanyà.

“Aquesta tradició està en un punt àlgid”. Així ho sent el vocal i coordinador adjunt dels Portants de l’Aigua, Sergi Baches. Explica que s’ha produït “un recanvi generacional a nivell de junta” amb “cinc o sis persones joves agafant tasques rellevants”. En Carles Salvadó, coordinador de la Baixada, assegura: “La mentalitat dels que entrem nous és diferent a la de les persones que hi havia”.

 

Indica que, “sense oblidar els orígens”, volen reduir la part “antiga, religiosa i tancada” per fer-ho tot “amb més alegria”. Un dels nous objectius és “obrir l’entitat a la resta de Tarragona”. Per això, i en motiu del 25è aniversari de la recuperació de la tradicional Baixada de l’Aigua, l’entitat ha organitzat l’exposició “Sant Magí a Tarragona: tradició i aigua” que es pot veure a l’Espai Turisme fins el 9 de setembre.

La relació entre Sant Magí, l’aigua miraculosa i la ciutat de Tarragona prové de l’època romana en forma de llegenda. I, des de llavors, han estat moltes les famílies que s’han desplaçat fins al santuari de la Brufaganya per obtenir l’aigua. Ara bé, la primera referència escrita d’anar-la a buscar en una mena de cerimònia, amb vuitanta carros, data del 1816. A mitjans del segle XIX, es té constància que els habitants de Tarragona celebraven l’arribada d’aquesta aigua a la ciutat.

 

El 1978 es va crear el grup de Famílies Portants, amb l’objectiu de treballar per tornar a fer la Baixada i el repartiment al Portal del Carro, i l’any 1993, tot just fa 25 anys, es decidia recuperar la “manera més tradicional” de baixar-la, amb els cavalls i els carros cedits per la societat Sant Antoni de Valls i la col·laboració de l’empresa d’aigües EMATSA.

Enguany se celebren 25 anys de la recuperació de la Baixada i 40 de l’agrupació de Famílies Portants

Per què els ciutadans de Tarragona esperen aquesta aigua llunyana per Sant Magí? “Hi ha tota una essència religiosa, de tradició que arriba fins els nostres dies”, opina el Sergi. A la Baixada hi participen entre 70 i 80 persones, tot i que Portants pròpiament dits en són unes 40. “Dins d’una família és probable que hi vagin dues generacions”, explica el Carles.

 

La ruta dura dos dies i els participants passen per tres comarques i deu pobles. També, és clar, hi ha portadores dones. “Intentem trencar amb l’estigma de que tot el que fa olor a religió, a tradició, només té en compte els homes”, diu el Carles i afegeix que actualment tres membres de la junta jove són dones. Expliquen que hi ha portants que no fan la Baixada, ja sigui per temes d’edat, de salut o laborals però que assisteixen als altres actes organitzats per l’entitat, per “fer caliu i viure la tradició”.

Panell informatiu de l’exposició sobre la baixada de l’aigua des de la Brufaganya fins a Tarragona. Foto: Alba Cartanyà.

Una vegada els 4.000 litres d’aigua arriben a Tarragona, s’ofereixen als ciutadans al Portal del Carro. L’acte és simbòlic, ja que EMATSA s’encarrega de tractar-la prèviament perquè sigui apta pel consum. “L’aigua no té preu, el que cobrem és l’envàs” el qual, asseguren, se sol comprar per a col·leccionar ja que són ampolles amb edicions específiques de cada any.

HAN RENOVAT LA IMATGE DE L’ENTITAT I HAN EDITAT, PER PRIMERA VEGADA, LA SAMARRETA DE LES FESTES DE SANT MAGÍ

Aprofitant el doble aniversari, els Portants de l’Aigua han renovat el seu logotip, dissenyat pel fill d’una Família Portant. “Tot queda a casa”, comenten rient el Carles i el Sergi. Asseguren que l’anterior “estava una mica antiquat” i que “no s’acabava d’entendre bé”. “Realment hi ha els mateixos elements: un gaiato de Sant Magí, la palma del martiri i alguna cosa que ens representa, abans la gota d’aigua i ara la figura d’una portadora”, descriu el Carles.

 

Una altra activitat recent de l’entitat, aquesta de cara a tota la ciutadania, és l’edició de la samarreta pròpia de Sant Magí. Els Portants van detectar aquest dèficit, ja que Santa Tecla sí que en té una –editada des de fa molts anys pels Diables-, i van decidir traslladar la proposta a l’Ajuntament. Per ser el primer any, han volgut anar “amb peus de plom” i fer una tirada de 1.000 unitats de samarretes estampades amb la imatge gràfica de les festes.

 

El Sergi i el Carles coincideixen en què realment no són tant sols 25 anys de baixades des de la Brufaganya: “Portem molts més anys baixant aigua, no nosaltres o les Famílies Portants, sinó tota la gent de Tarragona que durant dècades hi anava”, reivindica el Carles. Aquest grup es constituí precisament per preservar aquesta memòria, una tradició tarragonina de tantes generacions. I intentar que no es perdi, traslladant de pares a fills la il·lusió de l’aigua miraculosa.

Alba Cartanyà
Alba Cartanyà
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here