17.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 17, 2024

Les Contalles arriben a la Brufaganya

Moment culminant de les Contalles de Sant Magí, representades per primera vegada a la Brufaganya. Les fotos que acompanyen l’article són de Daniel G. Crespo /Esbart Santa Tecla.

Una vetllada excepcional en un marc incomparable. Una representació singular en el millor espai possible. Les Contalles de Sant Magí a les fonts de la Brufaganya, a Sant Magí Lluny.

L’Esbart Santa Tecla, sempre amb ganes d’innovar i fer coses especials, ha celebrat els 15 anys de les Contalles acompanyant per sorpresa els portants de l’aigua fins al seu punt de sortida. L’acte, organitzat amb discreció des de fa mesos, no surt al programa oficial de les festes.

Nit plàcida i amb un cel guarnit d’estels al nord de la Conca de Barberà. Al costat de la capella s’ha muntat l’escenari amb les llums i la megafonia. Als laterals, tres carros i altres elements propis de la baixada de l’aigua que s’integren plàsticament a la representació.

Mentre els portants acaben de sopar en la tradicional trobada de cada 16 d’agost, els tècnics i els responsables de l’esbart enllesteixen els detalls. Jordi Pous acaba de donar alguna instrucció als 25 components que sortiran a l’escenari i Mercè Sardà enllesteix els detalls amb els 12 membres del cor.

Quan s’apaguen els llums del sopar, comença una funció única que els espectadors no oblidaran. L’entorn natural, magnífic, ajuda a reforçar els set quadres de les Contalles. Una barreja de dansa tradicional i contemporània. Estèticament preciosa. El centenar de portants i alguns convidats extraordinaris (pocs, per falta d’espai) acabaran aplaudint amb ganes un espectacle singular en el millor indret possible.

L’Esbart Santa Tecla, comandat per Rosa Llorach, ha dut a terme la idea de celebrar els 15 anys de les Contalles amb els portants, que sumen 25 baixades. Carles Baches i Adolf Quetcuti són els millors amfitrions possibles. Dos aniversaris que es fusionen en plena natura, en una nit màgica, alhora lluny i prop de Tarragona.

Una iniciativa encomiable que difícilment es tornarà a repetir, pels costos del muntatge tècnic i el trasllat d’una cinquantena llarga de persones, però que cal valorar com un premi als inconformistes, als que tenen ganes de fer coses noves per la ciutat i per la seva cultura popular i tradicional. Les Contalles ja han anat fins a la Brufaganya: Felicitats! Us imagineu el Retaule de Santa Tecla en terres armènies?

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here