13.5 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

Xammar torna a Tarragona commogut per la “tragèdia” de Nicaragua

Una de les manifestacions multitudinàries de l’oposició a Nicaragua de les darreres setmanes. Foto: elnuevodiario.com

Aterrar en un aeroport internacional i adonar-te que no hi ha cap altre avió, que les pistes estan completament buides. Imatge impactant. Francesc Xammar reté aquesta benvinguda a l’aeroport de Managua, en l’últim viatge que ha realitzat aquest estiu a Nicaragua, un país devastat per la repressió del règim que lidera el president sandinista Daniel Ortega.

 

Xammar, el jesuïta de La Floresta que va viure amb il·lusió com tants d’altres el triomf de la revolució sandinista, ha tornat a Tarragona amb una “pena” profunda per la situació del país centreamericà que qualifica de “tragèdia”. Ell, que coneix bé el país després de nombroses estades, no entén el gir d’Ortega, que ha passat de ser un líder revolucionari que enderroca la dictadura de Somoza a encapçalar un altre règim dictatorial que reprimeix qualsevol dissidència.

EL JESUÏTA DE LA FLORESTA CONSTATA LA REPRESSIÓ DEL RÈGIM SANDINISTA

A l’aeroport buit de Managua, Xammar amaga als policies duaners el seu destí, la seva residència mentre estigui unes setmanes a Nicaragua. No vol dir que és jesuïta i que va a la seu de la Universidad Centroamericana (UCA), perquè la comunitat religiosa i la seva universitat són considerades opositores al sandinisme. La UCA està tancada i ha rebut nombroses ràfegues de metralleta de forces paramilitars al servei del govern.

 

“Els meus companys tenen por”, reflexiona Xammar des del seu modest pist de La Floresta. “No podíem sortir sols de la residència i havíem d’advertir de l’horari de tornada als vigilants perquè hi estiguessin alerta”. I afegeix com a exemple del clima que es viu al país: “El rector de la UCA va amb tres guardaespatlles”. L’ambient és irrespirable, d’asfíxia.

EL COMITÈ OSCAR ROMERO DESENVOLUPA A NICARAGUA DIVERSOS PROJECTES DE COOPERACIÓ

Ortega ha aconseguit “dividir el país, dividir les famílies” a partir d’un control total de la justícia, els mitjans de ràdio i televisió i altres estructures de l’Estat en un règim de partit únic. I també pagant sicaris que s’infiltren als barris populars per denunciar (i assassinar, si cal) les veus crítiques. “No s’hi viu una guerra civil, perquè només té armes un dels bàndols”, opina Xammar.

 

A Nicaragua el Comitè Oscar Romero de Tarragona desenvolupa diversos projectes de cooperació des de fa anys que Xammar visita amb regularitat. En destaca un que incideix en la formació de nenes prostitutes. “La situació política del país en mans d’una dictatura ens planteja un problema ètic: hem de continuar donant suport als projectes? amb això ajudem a consolidar el règim?”, es pregunta el capellà.

XAMMAR, A PUNT DE FER 85 ANYS, TAMBÉ HA VISITAT AQUEST ESTIU GUATEMALA I HONDURES

A punt de fer 85 anys, Xammar ha tornat a casa més trist que mai per la situació de la seva estimada Nicaragua. Durant dos mesos de periple per l’Amèrica Central també ha visitat Guatemala i Hondures interessat en diverses iniciatives. L’edat no li és un impediment. Manté les forces intactes. I les conviccions.

 

I des del seu modest pis de planta baixa de La Floresta es disposa a seguir en la línia de la ‘Dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona’, títol del llibre que signo amb el company Enric Garcia Jardí i que vam presentar en públic el passat 30 de maig. El llibre continua sent un reconeixement a una persona única i singular.

Coberta del llibre, a la venda a les llibreries de Tarragona. Foto: David Oliete.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here