21.4 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

La geganta Frida prepara el primer ball

Romà Solé amb l’artista Dolors Sans ultimant els detalls de la geganta Frida. Foto: Josep Boronat.

La Frida ja és a Tarragona. Ara es prepara per al seu bateig diumenge 9 de setembre, la presentació en públic al Balcó del Mediterrani  dissabte 15 i la primera ballada conjunta amb altres companys i companyes la tarda del divendres 21. Amb tanta activitat a la vista, és normal que la Frida estigui aquests dies emocionada i nerviosa pel debut. Sap que no serà fàcil, però es mostra convençuda que tot sortirà bé.

 

La Frida ha nascut  -i ha crescut fins ara-  en un taller de Vilafranca del Penedès. La Dolors Sans és la seva mare, la persona que ha parit la seva imatge a partir de la mítica Frida Kahlo, l’artista mexicana afectada de poliomielitis que, a més, va patir un accident de trànsit que la va deixar amb una greu discapacitat.

TARRAGONA COMPTARÀ AMB UNA GEGANTA QUE PODRAN PORTAR PERSONES AMB DISCAPACITATS

No conec la Frida tarragonina perquè és un secret molt ben guardat, però la Dolors m’ha explicat que duu un vestit inspirat en l’estil mexicà, flors al cap, uns pinzells en una mà i un mocador de Santa Tecla a l’altra. La nostra Frida és una geganta. Una geganta disposada a passar-s’ho molt bé a partir d’aquestes festes. Serà la segona de Catalunya apta per a tot tipus de capacitats.

 

Culminarà així una idea nascuda fa dos anys anys quan el gegant Martí, de Premià de Mar, va venir a Tarragona. El Martí està adaptat per a persones que van en cadira de rodes. La seva visita va obrir els ulls de Romà Solé -durant molts anys tècnic del Servei Municipal del Discapacitat-, Ferran Roca, puntal del Festa x Tothom, i Pitu Boronat, de la companyia Dow, que dona ple suport a aquesta iniciativa d’inclusió a Santa Tecla.

ROMÀ SOLÉ HA IMPULSAT UN PROJECTE QUE HA ESTAT POSSIBLE GRÀCIES A L’APORTACIÓ DE LA COMPANYIA DOW

El Romà va proposar la figura i va triar l’escultora Dolors Sans com a autora, perquè “és una artista de prestigi en el món fester”. El projecte va arrencar gràcies a una aportació extraordinària de Dow, en el marc del 5oè aniversari de la seva presència a Tarragona que va tenir lloc l’any passat.

 

“Ara entenc millor el desig i l’emoció de ser portant, per exemple d’un gegant”, explica el Romà al FET a TARRAGONA, després d’haver-ho provat amb la Frida al taller de Vilafranca. “Espero que engresqui a molta gent, i tant de bo passi a ser un element de cohesió i orgull per tota la penya del Festa per a Tothom”.

 

S’haurà complert així el principal objectiu del col·lectiu i de l’empresa Dow. Una idea que sintetitza el mateix Romà: “Voler formar part de la festa i que s’expandeixi el nostre missatge que la discapacitat forma part de la ciutadania”.

Romà Solé prova la nova geganta. Foto cedida.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here