9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Les festes de Tarragona de l’any 1968, en pel·lícula

Cartell de les festes de Tarragona de l’any 1968. Foto cedida pel Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.

Com va ser la celebració de Santa de Tecla de l’any 1968? Les festes d’ara fa cinquanta anys, és a dir, de no fa tant de temps, s’assemblaven a les actuals? La informació publicada al “Diario Español” d’aquells dies i el programa oficial de les festes aporten la relació de tots els actes i, en primer lloc, cal assenyalar que totes les activitats festives es concentraven només en tres dies, la vigília, la diada i l’endemà, que aquell any queien respectivament en diumenge, dilluns i dimarts.

DILLUNS 17 ES PROJECTARAN DUES PEL·LÍCULES DE SANT MAGÍ I SANTA TECLA DE FA MIG SEGLE

Així doncs, el dia 22, diumenge, al migdia, els trompeters municipals van anunciar l’inici de les festes. Tot seguit, a la Catedral, el cardenal Arriba y Castro va beneir el nou estendard de la Coral l’Àncora que acompanyada per vint-i-cinc agrupacions de cantaires del Cors de Clavé d’arreu de Catalunya varen interpretar “L’Empordà” i “Flors de Maig”. Per la tarda, a la plaça José Antonio, actual plaça de la Font, es va celebrar el XX Concurs Regional de Sardanes. Posteriorment, sortida del seguici popular només amb Magí de les Timbales, gegants, nanos i membres de les colles castelleres. A la nit, concert dels Cors de Clavé.

 

La diada, el dia 23, s’iniciarà amb les matinades, l’anada a ofici i la jornada castellera davant de l’Ajuntament. Les colles, la Vella i la Nova, aixecaran un 4 de 7, un 3 de 7, un 2 de 6 i un pilar de cinc. Per la tarda, la tradicional processó. Més tard, a un quart de deu, el castell de focs artificials. El dia de Santa Tecla acabarà amb una audició de sardanes i el concert de la Banda de Música de la Creu Roja que entre d’altres peces interpretarà “Cielo de España” i “Pan y toros”.

 

Dimarts, la Mercè, amb l’actuació castellera a la plaça de les Cols, amb castells similars al dia anterior i els pilars de quatre que només pujaran i baixaran les escales de la Catedral renunciant a continuar pel carrer Major. A la tarda, una altra audició de sardanes. Cap a un quart de deu, “vistosa traca de colores con apoteosis final”.

Gegants a la plaça de la Font l’any 1968. Imatge de la pel·lícula enregistrada per Ramon Vallvé.

Com a actes paral·lels cal esmentar l’exposició castellera a Casa Castellarnau, algunes competicions esportives i la presència durant aquests dies a la ciutat del Hungaria Cirkus. Això és tot. No és estrany, doncs, que alguns tarragonins aprofitessin la festivitat local per anar a passar el dia a Barcelona.

 

Aquesta dinàmica general de festa major de règim dictatorial arribarà gairebé sense canvis destacats fins a l’any 1979, quan la democràcia retornarà a l’Ajuntament de Tarragona. Fa cinquanta anys ningú podia albirar les festes de Santa Tecla que celebrem avui en dia, una festa popular, participativa, activa, viva, diversa, plena de color i que d’una manera o altra sentim com a nostra.

SÓN DOCUMENTS EN COLOR ENREGISTRATS PEL FOTÒGRAF PROFESSIONAL RAMON VALLVÉ

El pas del temps comporta que recordi menys aquella festa de fa només mig segle, grisa, anacrònica, pobre, rància, tutelada i controlada, organitzada per un ajuntament de règim dictatorial, com es recull en les cròniques escrites. Aquest any, però, tenim l’oportunitat de visionar com van ser aquelles festes de fa cinquanta any mitjançant les pel·lícules enregistrades pel fotògraf professional Ramon Vallvé Vilà.

Nanos davant la façana de l’Ajuntament a les festes de 1968. Imatge de la pel·lícula enregistrada per Ramon Vallvé.

L’any 2010, el fons generat per la nissaga de fotògrafs Hermenegild Vallvé Vilallonga i el seu fill, Ramon Vallvé Vilà, va ingressar al Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona i s’integrava en el patrimoni fotogràfic i audiovisual de la ciutat. A més a més de 5.700 plaques de vidre, 50.000 positius i més de 600.000 negatius, el fons també aplega diverses pel·lícules en color rodades entre 1966 i 1973 per Ramon Vallvé. Els rotlles de super 8 contenen imatges en moviment de les festes de la ciutat, de l’Home dels Nassos, de l’entrada de l’arquebisbe Pont i Gol, de la visita de Dalí o de l’agermanament de Tarragona amb Avinyó, entre d’altres.

EL CENTRE D’IMATGES – L’ARXIU HA ASSUMIT LA PRESERVACIÓ DEL FONS FOTOGRÀFIC DE LA NISSAGA VALLVÉ

Ara, després de la seva digitalització per a assegurar la preservació i l’accés, aprofitant que varen ser enregistrades fa cinquanta anys, en col·laboració amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, es projectaran les pel·lícules de les festes de Sant Magí i de Santa Tecla de l’any 1968. L’acte tindrà lloc el dilluns 17 de setembre, a la plaça de les Cols, amb dues sessions, la primera a les 21 h i la segona a les 22,30 h. 

 

Tot plegat, 36 minuts entre ambdues pel·lícules, que ens ajudaran a mirar pel retrovisor del temps pretèrit, un exercici intel·lectual sempre útil i necessari, per ajudar a saber d’on venim i entendre on som.

Jordi Piqué Padró
Jordi Piqué Padró
Cap del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here