19 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Bito Fuster: “La veritable feina dels Jocs ve a partir d’ara”

Bito Fuster amb un grup de nenes que practiquen la gimnàstica rítmica al pavelló del Nàstic. Fotos: Alba Cartanyà.

Que el temps passa. Que no es pot tirar enrere. Que allò que no facis avui, potser demà ja no podràs. Un carpe diem en tres frases i des del cor, és el que aconsellaria Bito Fuster als joves. I més concretament, als esportistes, que “el més important és el recorregut, perquè al final les medalles queden penjades”. Feliç, no dubta en afirmar que tornaria a viure la vida tal com l’ha viscuda. Exclama que als seus quaranta-quatre anys encara té moltes coses a fer: “Encarrilar els meus fills, que és el més difícil!” i riu. De fet, riu molt; és una dona que desprèn vida.

L’EXGIMNASTA LLEGIRÀ AQUEST DIVENDRES EL PREGÓ DE SANTA TECLA

Bito Fuster és exgimnasta rítmica. Va ser campiona del món en la modalitat de conjunts als Jocs d’Atenes (1991), va estudiar INEF, va jugar a la selecció espanyola femenina de rugbi, va ser professora d’universitat, és vocal de la junta directiva del Club Gimnàstic, i ha participat activament en el Comitè Organitzador dels Jocs del Mediterrani de Tarragona 2018. Actualment no treballa; una petita pausa vital per decidir com orienta el futur.

L’exgimnasta ha estat a l’organització dels Jocs Mediterranis. Foto: Alba Cartanyà. 

Aquest proper divendres serà la pregonera de Santa Tecla. Contenta amb la invitació, té una idea clara d’allò que vol expressar, però confessa que desenvolupar-la al paper és més complicat del que pensava. Avança: “Explicaré la meva trajectòria personal i esportiva, però no centrant-me en mi sinó en les persones que han intervingut a la meva vida perquè jo pugui estar ara preparant aquest discurs”.

 

Paraules vinculades a l’esport. I, al final, també a la vida: “Si tots fóssim capaços d’aplicar els valors de l’esport al nostre dia a dia, tot seria molt diferent”. Ella admet que ho intenta amb la seva família i no és gens fàcil, però no per això s’ha de deixar d’intentar. Parla de solidaritat, respecte, perseverança, humilitat. I també assenyala: “Les noves tecnologies aporten una immediatesa que després no es té amb l’esport” i afegeix que, per això, “els nens d’ara són més impacients i menys tolerants a la frustració”.

FUSTER FA UNA VALORACIÓ POSITIVA DELS JOCS “A NIVELL ESPORTIU”

La Bito ha tingut un paper important en l’organització dels Jocs celebrats aquest estiu a la ciutat: “He treballat durant anys, sóc la voluntària per excel·lència!”, bromeja. Va passar per totes les àrees; i realment era això el que volia, viure-ho des de dins. Parlant de les nombroses crítiques que ha rebut l’esdeveniment, admet amb certa recança que des de l’organització no van ser capaços d’encoratjar tota la gent que no hi creia des del principi.

 

Explica l’exgimnasta que a causa de la situació política “es van perdre molts moments” i, en definitiva, “es va faltar al respecte als esportistes focalitzant l’atenció en assumptes que potser no eren els més rellevants”. De totes maneres, la valoració de la Bito sobre els Jocs és positiva: “A nivell esportiu, van estar molt bé. I amb això em quedo, perquè és la meva àrea”.

Bito Fuster no entrena aquestes nenes, però sí les ajuda en la seva formació. 

Verbalitza una idea a mode de recordatori: “La veritable feina dels Jocs ve a partir d’ara”. Opina que Tarragona “té un potencial enorme” ja que hi compta amb bones instal·lacions, un clima magnífic, bons esportistes i bons professionals. Reconeix, però, que falta “cohesió” entre els diferents agents i un “pla estratègic”.

“TENIM UN GRAN POTENCIAL, PERÒ ANEM SENSE RUMB I FALTA UN PLA ESTRATÈGIC”

“Sembla que anem sense rumb… Pot ser que no sigui el correcte, però tenir un objectiu és importantíssim. Així es treballa amb sentit”, reflexiona. L’esportista assegura que cal “seguir amb la inèrcia dels Jocs” i aconseguir que “l’esport sigui un dels punts forts de la ciutat”. Planteja algunes mesures concretes: gestionar adequadament les instal·lacions, celebrar més competicions i oferir una bona formació als tècnics. Conclou, amb el seu somriure permanent: “Entenc, espero i desitjo que s’estigui treballant per trobar un camí clar a l’esport tarragoní”. I de ben segur que, per aquest futur, la ciutat pot comptar amb ella.

 

De moment, la cita més immediata la té aquest divendres a les 6 de la tarda amb la lectura del Pregó de Santa Tecla a la sala de plens del Palau Municipal.

Alba Cartanyà
Alba Cartanyà
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here