Advertisement Advertisement
17.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, setembre 25, 2023

“Una lliçó de dignitat del poble”

Carles Xavier Gómez, a la porta de l’Institut Tarragona, un dels escenaris de la repressió policial el passat 1 d’octubre. Foto: Ricard Lahoz.

“L’1 d’octubre és una gran victòria del poble i una derrota de l’Estat”. Carles Xavier Gómez torna a un dels escenaris principals de la repressió policial de fa un any a Tarragona. Probablement, l’escenari més mediàtic, en tractar-se d’un lloc ben cèntric: la plaça Imperial Tarraco.

 

A les portes de l’Institut Tarragona i mentre al pati xerren un bon grup d’alumnes, Gómez remarca el paper de la gent jove el dia del referèndum: “La seva empenta i energia van ser claus per defensar les urnes”. I afegeix més paraules carregades de sentiments: “Va ser una lliçó de dignitat, una demostració per afermar les nostres conviccions, una injecció de moral”.

CARLES XAVIER GÓMEZ, DEL SECRETARIAT NACIONAL DE L’ANC, REMEMORA L’1 D’OCTUBRE A TARRAGONA

Malgrat aquestes afirmacions, l’actual membre del secretariat nacional de l’ANC no es treu del cap que ell, personalment, hauria d’haver actuat d’una altra manera el matí d’aquell primer diumenge d’octubre del 2017 a l’Institut de Sant Pere i Sant Pau. I encara s’autoinculpa.

 

“Em vaig equivocar no amagant almenys la meitat de les urnes, perquè podríem haver seguit votant la resta del dia”, es plany. Gómez rememora l’entrada a cops de porra de desenes de policies nacionals al col·legi electoral. Passaven pocs minuts de les 9 del matí i només hi havien pogut votar 14 persones en les 8 urnes instal·lades.

A SANT PERE I SANT PAU ELS ELECTORS VAN NEGOCIAR AMB ELS POLICIES PER EVITAR MÉS COPS DE PORRA

L’institut de Sant Pere i Sant Pau va ser un dels primers de la ciutat que va patir la repressió. “Ens van avisar 5 minuts abans i no vam tenir temps de reaccionar“, relata. “Els que es van quedar fora de la tanca exterior van rebre molts cops -lamenta- però gràcies a la intervenció d’un grup de bombers vam negociar amb els policies i vam evitar més ferits i contusionats”.

Els agents policials es van endur les 8 urnes i la jornada de votacions es va acabar ben aviat en aquell col·legi electoral. Només va quedar l’opció d’anar a votar a altres centres de Tarragona o de les poblacions del voltant, on la jornada va transcòrrer amb molta més tranquil·litat.

 

Carles Xavier Gómez se sent orgullós de la feina de tants tarragonins que, de forma voluntària i anònima, van amagar a casa urnes i paperetes, les van transportar, van obrir col·legis, van oferir coneixements informàtics per fer viable el referèndum… “Va ser un èxit. Tothom va fer la feina que tenia assignada sense saber res d’allò que feien els altres”.

 

Aquests homes i dones es mereixen ser els principals protagonistes dels actes de commemoració de l’1 d’Octubre que aquest cap de setmana es desenvolupen a tot el país. A Tarragona, es convoca als ciutadans diumenge a les 11 del matí a anar als respectius col·legis electorals de fa un any, i per dilluns es prepara una manifestació que sortirà a les 7 de la tarda de la plaça de la Font i que farà el mateix recorregut de la marxa del 3 d’octubre de 2017.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here