9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Els ‘cervells’ del Concurs de Castells

Personal de l’ajuntament de Tarragona que treballa per al Concursa les grades de la TAP. D’esquera a dreta: Sílvia Ferreres (patrocinis). Lluïsa Fuentes (taquilles). Xavi Gonzàlez (director). Ester Roca (directora castellera), i Montse Pascual (protocol). Foto: David Oliete.

“Que les colles només es preocupin de fer els castells”. Aquesta és la funció d’Ester Roca durant les tres jornades del Concurs. Les 42 agrupacions que hi participen (a Torredembarra i a la Tarraco Arena Plaça) “són iguals, no hi ha diferències entre la que porta més gent i la més petita”, assegura la directora castellera del certamen.

 

“Els castellers són molt disciplinats”, diu l’Ester sense embuts. I això facilita molt la feina. En les setmanes prèvies, Roca resol qualsevol dubte de les colles, sempre a través del contacte individual per correu electrònic. I els dies del Concurs s’encarrega especialment d’aconseguir un bon ritme en l’entrada dels castellers a plaça, de disposar d’un espai adient per a la canalla i de qualsevol altre detall de la logística i del dispositiu sanitari, que dirigeix la Xarxa Santa Tecla.

XAVI GONZÀLEZ I ESTER ROCA DIRIGEIXEN L’ESDEVENIMENT DE TARRAGONA AMB MÉS PROJECCIÓ EXTERIOR

L’Ester, tècnica de l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Tarragona, assumeix aquesta responsabilitat de ‘cap de plaça’ des del Concurs del 2012. Aquest n’és, per tant, el quart. Igual que Xavier Gonzàlez, el director del certamen, també tècnic municipal amb funcions de coordinació de les festes de Sant Magí i Santa Tecla. Les feines s’encavalquen  una darrera de l’altra.

 

La funció del Xavi els dies del Concurs és que rutlli tot allò que no té a veure directament amb les colles, de les quals ja se n’ocupa l’Ester. Això vol dir que es fa càrrec que tots els recursos personals, materials i tecnològics que estan a disposició de l’esdeveniment funcionin correctament. “Hi ha molta feina prèvia”, reconeix.

EL PROTOCOL ÉS UNA ÀREA ESPECIALMENT SENSIBLE PER LA PRESÈNCIA DE LES MÀXIMES AUTORITATS DEL PAÍS

Entre els àmbits que requereixen més atenció hi ha el protocol: “És l’única vegada cada dos anys que Tarragona rep les principals autoritats del país, a més de les municipals i les del territori del Camp, i sense oblidar els patrocinadors”. Aquesta àrea la supervisa Montse Pascual. També cal tenir en compte la seguretat, els accessos i l’espai exterior de la TAP, on s’hi instal·la un bar, una pantalla i una fira d’articles castellers.

 

Aquests dies són un no parar per al Xavi Gonzàlez, l’Ester Roca i tot l’equip organitzador del Concurs, format per recursos propis de l’Ajuntament i altres externs. Tots dos coincideixen en destacar com el millor moment de les jornades de dissabte i diumenge “l’entrada de les colles a la plaça”, però el Xavi encara concreta més: “Quan sona el primer toc de gralla de la primera colla que entra amb la veu de l’speaker [Quim Pons]”.

Xavi Gonzàlez, després de recollir la Distinció FET 2018 a la festa dels 5 anys de la revista. Foto: Pixelmoreno.

Per haver contribuït a la projecció internacional de Tarragona, els directors del Concurs han rebut la Distinció FET 2018 en la festa celebrada el passat 13 de setembre al Tinglado 1 del Port. El guardó és un reconeixement a la bona feina, la que fa possible que aquest cap de setmana la TAP tornarà a ser “la plaça del món casteller i totes les colles se la sentiran com a pròpia”.

Ester Roca també va adreçar unes paraules d’agraïment per la Distinció del FET. Foto: Pixelmoreno.

El Concurs de Castells és el tema central del dossier del número 31 del FET a TARRAGONA. Demana’l aquesta setmana a:

Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

 

O subscriu-te al FET per només

30 euros l’any

 

i miraràs la ciutat d’una altra manera.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here