26.2 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

La sala de màquines del Concurs de Castells

Moment clau del Concurs: el jurat observa el 4 de 9 sense folre de la Vella de Valls. En primer terme, dret, el membre del jurat designat per la Vella. Autor de totes les fotos. Ricard Lahoz.

A dos quarts de nou del matí s’obren les portes de la Tarraco Arena Plaça. La direcció del Concurs de Castells vol que l’entrada del públic al recinte sigui fluïda i no es formin llargues cues en els accessos. A la mateixa hora, la sala de màquines del Concurs ja està preparada per assumir el repte de la jornada de diumenge. La sessió de dissabte a la tarda, amb 19 colles participants, ha estat un “bon test per detectar possibles desajustos”, diu Jordi Suriñach.

EL ‘FET’ COMPARTEIX L’ESPECTACLE MÉS GRAN DEL MÓN CASTELLER AMB ELS SEUS ORGANITZADORS

El periodista (el podeu llegir amb un article a últim número de la revista del FET) es fa càrrec de la funció de coordinar el minut a minut d’aquesta sala de màquines, especialment la relació entre la realització en imatges de l’esdeveniment i els membres del jurat. L’objectiu és dissipar qualsevol dubte d’aquestes set persones que tenen l’última paraula sobre les construccions realitzades.

Jordi Suriñach a la zona on es fa una transmissió en imatges específica per al jurat del Concurs.

Suriñach també es coordina amb el locutor Quim Pons (un altre fundador del FET) i amb l’àrea d’informàtica que plasma als dos grans marcadors del recinte la informació que cal oferir a l’espectador a cada moment. Em pocs metres quadrats, a més del Jordi, el Quim i el jurat, desenvolupen la seva feina la directora castellera Ester Roca i el regidor de l’esdeveniment, Jordi Viñolas.

Ester Roca, Xavi Felip i el locutor, Quim Pons.

Ells són al mig de la ‘cuina’: a una banda es troba l’àrea de xarxes socials amb Cinta Olivan coordinant un equip format per David Barceló, Pau Ruiz, Laia Díaz i Laia Poblado. A l’altra banda, el ‘VAR’ del Concurs en una divertida al·lusió al mètode de videoarbitratge que s’ha estrenat al futbol per aclarir possibles jugades polèmiques. Aquí també, si cal, es repeteixen les imatges dels castells per comprovar, per exemple, si l’enxaneta ha fet l’aleta o no.

Aspecte de la plaça a tres quarts de nou del matí.

A les 9 en punt, l’speaker anuncia l’entrada dels Marrecs de Salt. Ester Roca també ha decidit avançar uns minuts en relació a edicions anteriors l’entrada de les colles a plaça, un dels moments més complexos, i alhora més bonics, del certamen. Les dotze colles ho faran en 40 minuts, mentre les grades es van omplint amb fluidesa.

El regidor de l’espectacle, Jordi Viñolas, perfila els últims detalls abans d’arrencar.

La sala de màquines ja treballa a ple rendiment, tot i que l’espectacle encara no ha començat. El director del Concurs, Xavi Gonzàlez, ho supervisa tot des de primera hora, però ell no es quedarà en aquesta zona restringida perquè també controlarà aspectes de seguretat, protocol i exterior del recinte.

Aspecte de la plaça a les 9,40 quan entra a plaça l’última colla, la Jove de Tarragona.

En una zona colindant de la segona planta de la TAP, periodistes de 150 mitjans d’aquí i d’arreu del món preparen càmeres, micròfons i ordinadors. L’expectació és màxima. L’emoció i els nervis augmenten a mesura que s’apropa l’hora d’arrencada. Tot s’està produint amb una extraordinària puntualitat. A tres quarts de 10, colles i públic ja són a punt.

A la sala d’autoritats conversen Quim Torra, Josep Fèlix Ballesteros i Josep Bargalló.

Just a la mateixa hora arriba a l’exterior de la TAP el president de la Generalitat, Quim Torra, que és rebut per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Un núvol de càmeres i alguns vianants els acompanyen fins a la porta principal. Abans de sortir a la llotja, les autoritats (s’hi afegeix el conseller Josep Bargalló) encara tenen uns minuts per conversar distesament.

L’alcalde de Tarragona li explica detalls del Concurs al president de la Generalitat, mentre esperen que s’anunciï per megafonia la seva entrada a la llotja i el cant dels Segadors.

A la ‘cuina’ es cuiden tots els detalls. Seguint el protocol i la tradició, Torra i Ballesteros s’esperen uns instants fins que l’speaker anuncia l’entrada a plaça del president de Catalunya. A continuació, sona Els Segadors i s’enlairen milers d’estelades i pancartes amb el lema ‘Us volem a casa’. Crits abrumadors d’‘Independència’ (dissabte es va cridar ‘Llibertat’) i, després d’una pausa, crits de ‘Ballesteros, dimissió’.

Una immensa estelada s’exten per la TAP quan s’interpreta l’himne nacional de Catalunya.

Arrenca el Concurs. La trentena de persones que ocupen l’espai de l’organització funcionen com un rellotge. La majoria tenen una àmplia experiència, fins i tot alguns ja hi eren en l’etapa anterior al 2012, quan l’esdeveniment era només d’un dia i el dirigien Miquel Vendrell, Sergi Puig i Jordi Jaria.

 

Mentrestant, Catalunya Ràdio reclama la presència de Xavi Gonzàlez, com a director, i de qui signa aquest article, per comentar l’actualitat de Tarragona. La ràdio, sempre màgica, transmet emocions a un ritme trepidant: narracions de castells al límit entre informació i entrevistes.

Xavi Gonzàlez parla amb els responsables dels Mossos de la seguretat dins i fora del recinte.

Amb el Concurs en marxa, el seu màxim responsable fa un tomb pel recinte, ple a vessar amb més de 7.000 persones. Parla amb Guàrdia Urbana i Mossos, amb Protecció Civil; visita la zona de barres de bar (s’hi consumeixen unes 30.000 cerveses en dos dies!!!); surt a l’exterior de la plaça, on hi ha la fira de productes castellers i una pantalla gegant, i puja fins a les àrees destinades a Repsol i Estrella Damm, els dos principals patrocinadors.

El bar de l’exterior de la TAP, ple a vessar. Es calcula que es consumeixen unes 30.000 cerveses en dos dies.

Allà, de manera imprevista, es troba amb l’italià Gabriele Palma, director de màrqueting de SEAT Espanya, que està acompanyat del tarragoní Sergi Bru, de l’empresa Relevance. Dissabte ha visitat la TAP el president de SEAT i representant del grup VW, Luca de Meo, convidat per l’alcalde. Àrea de relacions socials. Zona VIP on els nascuts fora de Catalunya al·lucinen amb les torres humanes.

Gonzàlez parla amb un alt directiu de SEAT en presència de Sergi Bru a la zona privada del patrocinador Estrella Damm.

A l’altra banda de la plaça, els serveis sanitaris  -que organitza la xarxa Santa Tecla–  atenen les caigudes. Al final del dia faran 188 assistències, de les quals 25 han estat derivades a l’hospital. El dispositiu funciona com si es tractés d’un centre sanitari de primer nivell. Membres de Creu Roja entren a la plaça quan hi ha castellers afectats i a la zona restringida els fan un primer triatge i pronòstic. “La seguretat és un element essencial”, exclama el director.

Material a punt per atendre el públic de la TAP.

Passat el migdia tot sembla controlat. Després de tres hores de competició, la sala de màquines funciona a un rendiment òptim. Comenten positivament algunes novetats que han anat introduïnt en aquesta edició. Un exemple n’és la informació a través dels videomarcadors.

Novedtat en els videomarcadors. S’informa al públic d’hipòtesis de classificació de cada colla.

Hi ha estones per la distensió i algun moment de nervis a partir de reclamacions diverses (s’obre o es tanca la cúpula?) que se solucionen amb rapidesa. Arriben els entrepans i tot es veu d’una altra manera. El jurat no sembla tenir, aquest cop, massa punts conflictius per discutir.

El president del jurat, Pere Ferrando, aplaudint una de les construccions aixecades.

Els mitjans, atesos per Xavier Capdevila i Núria Jacas, no baixen el ritme. Les ‘Laies’ (Díaz i Poblado) tampoc paren amb la informació que es difon al món a través de Twitter.  Al final del cap de setmana hauran publicat 500 piulades. L’etiqueta #ConcursTGN18 ha estat ‘trending topic’ a Catalunya des de la segona ronda fins al final. La piulada amb més impressions ha estat la que anunciava, amb foto, que la Colla Vella havia descarregat el 2de8sf.

Laia Díaz (esquerra) i Laia Poblado enviant tota la informació a través de les xarxes socials.

Precisament, aquest ha estat el castell clau que ha donat la victòria a la Vella de Valls i que trenca l’hegemonia dels Castellers de Vilafranca durant vuit edicions. Després de sis hores i mitja, a la ‘cuina’ del Concurs respiren tranquils. Tot ha anat rodat i Tarragona ha tornat a ser capital castellera del país i amb projecció internacional.

Foto de grup d’algunes dels components de l’equip organitzador del Concurs. Foto: cedida.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here