19.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

Fotògrafs per un dia

Els joves immortalitzen persones anònimes al centre de Tarragona. Foto: Toni Cabanillas

“Posa’t una miqueta més a prop amb la càmera”, condueix la veu dolça del Pau Coll. Clic. Senyals d’aprovació. Ell és un dels monitors al capdavant de l’activitat Fotomató Ciutadà, una iniciativa de gran valor social impulsada pel programa ‘Art for Change’ de la Caixa, i vinculada a l’espai cultural del CaixaFòrum.

“No estem al davant d’un fotomató com qualsevol altre, és especial”, explica Coll. Els fotògrafs són una quinzena de joves amb discapacitat, que provenen de l’escola Estela, i aquesta activitat a l’aire lliure és un taller que els permet experimentar en el món de la fotografia amb la complicitat dels vianants que es presten a fer de models per un dia.

QUINZE JOVES AMB DISCAPACITAT FOTOGRAFIEN PERSONES ANÒNIMES AL CARRER

“Aquests joves tenen un gran neguit i interès pels processos artístics, com és el cas de la fotografia”, apunta Glòria Olivé, directora del CaixaFòrum Tarragona. Prèviament, els alumnes han rebut una classe de formació a càrrec de l’organització de fotoperiodistes Ruido Foto —a la qual pertanyen els monitors i supervisors—. Amb els retrats que surten d’aquest taller, el CaixaFòrum configurarà una exposició a Tarragona que es podrà visitar a partir del 16 de novembre.

“L’objectiu és donar-los una eina com és la càmera per deixar-los que ens expliquin una història pròpia”, recupera el monitor. Un mural improvisat serveix d’expositor en directe de les imatges que s’han anat prenent al llarg del matí. Retrats en blanc i negre que posen rostre i detall a la ciutat. “És un taller de fotografia participativa que hem apropat a col·lectius diferents, i on el resultat és més que satisfactori”, es felicita.

Els retrats del taller es pengen en un mural improvisat. Foto: Toni Cabanillas

La Brenda és una de les joves que s’amaga rere la càmera. Riallera, combina la il·lusió i els nervis poc després de començar la sessió d’aquest dimecres. “Està venint molta gent de Tarragona a què els puguem fotografiar”, celebra. “És una activitat nova per a nosaltres, i on estem gaudint i aprenent en equip”, se suma l’Arnau, un altre dels fotògrafs per un dia. Cadascun dels models improvisats, que no han de dedicar-hi més de dos minuts, s’emporta de regal una còpia del seu retrat a l’instant.

Desenes de curiosos s’apropen a l’activitat, i s’interessen per les fotografies que es fan en directe. Cada cop són més els que accepten col·locar-se davant la càmera sense vergonya. “El taller a l’aire lliure es pot veure aquest dimecres i dijous per coincidir amb el festival SCAN a la ciutat, i amb el nexe comú de l’aposta per la imatge”, comenta Olivé. Joves i grans enfoquen la mirada en la pantalla blanca que serveix de fons comú per als retrats en un dels punts comercials més transitats de Tarragona.

EL RESULTAT FINAL S’EXPOSARÀ AL CAIXAFÒRUM A PARTIR DEL 16 DE NOVEMBRE

La iniciativa pretén fomentar el contacte entre aquests joves i el món de l’art i la cultura, i d’aquesta manera reivindicar la igualtat d’oportunitats. “És molt interessant que puguin obrir-se a aquest llenguatge visual amb el taller i l’exposició”, matisa el monitor. “I, per a nosaltres, ho és el fet de poder interactuar amb tot el que ens volen explicar amb les imatges que capten”, afegeix.

Aquest dijous, 25 d’octubre, a partir de dos quarts de dotze del matí i fins a dos quarts de tres de la tarda, els nous fotògrafs de la ciutat traslladen el seu Fotomató a la plaça Corsini, on tots els tarragonins i tarragonines hi son convidats a posar el seu granet de sorra al projecte, somriure a la càmera i formar part de l’exposició més especial del CaixaFòrum de la ciutat.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here