13.3 C
Província de Tarragona
Dijous, gener 27, 2022

Quan Tarragona feia olor a vi novell

La festa de l’Embutada va ser un èxit en l’edició del 2017. Foto: Cedida

“Memòria, cultura i territori”, avança el discret cartell de l’Embutada de Tarragona. D’això tracta la festa que arriba aquest dissabte, 17 de novembre, a la Part Alta: de reivindicar el llegat vinícola de la ciutat amb una activitat oberta a la ciutadania i un to desenfadat i festiu. “L’Embutada és la fira del vi novell, i hi participaran quinze dels cellers de més qualitat de la província”, avança el Berna Ríos, un dels grans impulsors de la fira que organitza l’Associació Santa Teca.

La d’enguany serà la tercera edició d’aquesta festa recuperada. “L’Embutada era una celebració amb arrels al segle XIX que forma part de la història de Tarragona, i que es va perdre als anys seixanta”, explica Ríos. L’essència, ben simple: un tast dels primers vins de la collita que ha acabat amb l’entrada de la tardor. Una tradició que s’ha perdut, però que intenta ressuscitar.

TARRAGONA CELEBRA AQUEST DISSABTE LA TERCERA EDICIÓ DE LA RECUPERADA FESTA DE L’EMBUTADA

L’activitat donarà el tret de sortida a dos quarts de dotze del migdia des de la plaça de Sant Miquel, i s’allargarà fins a les deu de la nit. Dues rutes guiades pels cellers antics de la Part Alta, tallers per a la canalla o el tast dels vins novells —amb acompanyament musical— són el menú festiu a degustar per a la jornada. En el cas del tast, el lloc destinat l’Espai de Santa Teca, a partir de tres quarts d’una de la tarda. Aquí podeu consultar el programa i els horaris.

Ríos presenta alguns dels embuts artesans. Foto: Toni Cabanillas

Uns embuts ben curiosos amb el bec girat criden ràpidament l’atenció de qualsevol. “Són autòctons de l’Embutada tarragonina, no existeixen enlloc més”, subratlla el responsable de l’organització. Enguany n’han encarregat cinquanta a un dels pocs llauners artesans que queden a Catalunya, i que es posaran a la venda durant la festa. “Tarragona era una gran ciutat de vi, però ara vivim d’esquena a la nostra pròpia tradició”, lamenta.

S’HI PODRAN TASTAR VINS NOVELLS DE QUINZE CELLERS DEL TERRITORI

“És la nostra manera de conèixer la ciutat des d’una perspectiva lúdica i cultural”, s’obre Ríos. El Berna recorda la importància d’implicar la canalla amb el taller previst, sobre el procés sencer d’elaboració del vi, i recorda que “de la mà del producte local, el que pretenem és recuperar una festa que és patrimoni de la ciutat”. L’any passat, prop d’un miler de persones van voler formar part de la fira vinícola; una xifra que enguany es pretén, com a mínim, mantenir.

Tarragona es vol retrobar amb els seus orígens aquest cap de setmana, però vol fer-ho allunyat de solemnitats: des de l’alegria i el carrer. “Volem despertar aquell passat de records, aquell carrer Reial que feia olor a vi”, recorda el Berna amb un somriure nostàlgic. Tarragona vol tornar a tastar-se a sí mateixa amb música i cara festiva. Brindem!

Els tallers infantils són un dels punts més especials de la jornada. Foto: Gabriella Nonino.
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here