28 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 24, 2024

Que el món audiovisual en català inundi Tarragona!

Rosa Maria Codines i Esther Ferré, membres d’Òmnium Cultural del Tarragonès, amb un cartell del VOC. Foto: cedida.

¿Quantes pel·lícules recordeu haver vist en llengua catalana? ¿I sèries, i documentals? Ara fa tres anys que, des d’Òmnium Cultural, es van fer aquesta pregunta. La resposta no els va agradar, i no van dubtar en cercar-hi solució: crear una mostra audiovisual en català, amb els seus premis corresponents, per tal d’estimular i promocionar aquests continguts  de qualitat en la nostra llengua. Aquest cap de setmana farà aturada a Tarragona.

Sota el nom de VOC (sigles de Versió Original en Català), un total de 34 localitats catalanes s’han sumat a la iniciativa. “La producció audiovisual en català és minoritària: necessitem apostar per ella i donar-li molta més visibilitat”, afirma Esther Ferré, la responsable de la mostra a la ciutat. Les projeccions tindran lloc aquest dissabte, 17 de novembre, a partir de les sis de la tarda, a l’auditori de l’Antiga Audiència.

L’ANTIGA AUDIÈNCIA ACULL AQUEST DISSABTE UNA MOSTRA DE CINEMA EN CATALÀ, A CÀRREC D’ÒMNIUM

“Entenem que per fer ressò de la cultura i la llengua catalana, el món audiovisual és una plataforma imprescindible”, valora Ferré. La mostra inclou, per primera vegada, categories diferenciades: documentals, curts de ficció i websèries. Un jurat qualificat i els vots del públic decidiran els guanyadors dels diferents premis —valorats en 4.000 euros, en el cas del jurat, i amb 1.000 euros en la votació popular—.

“La nostra cultura és el relat que ens defineix com a poble, un tresor compartit que hem de cuidar”, comenta Ferré. “I el llenguatge audiovisual és la narrativa del present i futur, així que hem de despertar i animar el seu ús”, afegeix. El programa de projeccions a Tarragona ja es pot consultar, i inclou un total de quatre documentals i cinc curtmetratges.

L’Antiga Audiència ha acollit les edicions dels anys 2016 i 2017. Foto: Cedida

La mostra vol servir per estimular el talent de joves i no tan joves creadors audiovisuals del país. “Algunes de les propostes d’anys anteriors surten d’alumnes del Cicle Superior de Comunicació Audiovisual a l’institut Pere Martell, o dels graus de Comunicació de la URV”, matisa la responsable del VOC a Tarragona.

A més, enguany també s’obre la porta a la participació des de les xarxes socials. “Amb el coixinet #LlibertatCàmeraAcció, instem a gravar des del mòbil un microcurt de trenta segons i fer-nos-ho arribar per internet”, comenta a tall de novetat. En aquest cas, els temes a tractar són la llibertat d’expressió, la defensa dels drets civils i la lluita contra la repressió. L’objectiu és incentivar la participació dels futurs creadors amb nous formats al seu abast.

ESTHER FERRÉ: “LA PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL EN LLENGUA CATALANA ÉS MINORITÀRIA”

Un llaç groc a la solapa de l’Esther recorda que fa més d’un any que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, està privat de llibertat. “El Jordi té una idea molt àmplia de la cultura com a element vertebrador, i com un gran motor del país”, s’obre, amb to seriós. “Ell ens envia cartes on ens anima i ens demana que no defallim, ens demana que la cultura ho inundi tot”, tanca.

L’Antiga Audiència es convertirà en sala de cinema per un dia, i l’organització espera mantenir o superar la vuitantena d’assistents de l’any passat. La llengua i la cultura, en versió original, seran les grans protagonistes del cap de setmana a Tarragona.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here