14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

‘Retratu’: l’àlbum del present i del futur

David Sanz treballa en l’edició del darrer àlbum familiar de ‘Retratu’. Foto: Cedida

Què passarà amb la memòria fotogràfica i familiar en plena era digital? Quin és el successor natural dels antics àlbums de fotos en ple segle XXI? Són algunes de les preguntes que fa més de dos anys que ballen al cap del tarragoní David Sanz Gironès, qui ha vertebrat una resposta de la mà d’un projecte que encara es troba en fase inicial: la start-up ‘Retratu’.

“El projecte va adreçat a gestionar, guardar i conservar el llegat fotogràfic de les famílies en plena era digital”, avança el seu creador. “No sempre som conscients que ens trobem en un punt de gran vulnerabilitat i de seguretat zero de la nostra vida digital”, explica. S’explica amb exemples quotidians. “Hem de saber que un disc dur no és una caixa forta, i que perdre el llegat fotogràfic de dècades és més fàcil que mai”, reflexiona. ‘Retratu’ vol ser un antídot per a aquesta fragilitat, una garantia per preservar la identitat familiar. El successor de l’àlbum.

‘RETRATU’ ÉS UNA START-UP AMB ACCENT TARRAGONÍ PER GESTIONAR I GUARDAR EL LLEGAT FOTOGRÀFIC DE LES FAMÍLIES

La joventut del projecte contrasta amb la seguretat del David. “Molta gent fa servir les xarxes socials amb aquesta finalitat, però ens trobem davant el mateix problema d’inseguretat”, raona. “Legalment, tenen la capacitat de tancar i inhabilitar tot el contingut que contenen, de manera que el nostre llegat digital queda en una espècie de llimbs indeterminat”, afegeix. “Les xarxes no estan pensades per a gestionar ni guardar, sinó per a lluir”, recorda.

Tot i estar encara naixent, el projecte tarragoní ja contempla un ventall de serveis a l’alça per trenar aquestes noves eines de conservació del llegat fotogràfic. “L’oferta de ‘Retratu’ és completa, perquè anem des de la realització de fotos de retrat de tota la família —amb un plató portàtil a domicili— fins a l’estructura web de gestió i emmagatzematge d’arxius, o l’opció d’emmarcar alguna d’aquestes imatges per penjar a casa”, comenta. És a dir, un servei ampli i adaptat als nous temps.

Un plató portàtil garanteix la qualitat de les imatges de l’àlbum digital. Foto: Cedida

La iniciativa del David no té precedents en cap altre punt de l’Estat. “La proposta de ‘Retratu’ no existeix enlloc més, i és un projecte que aposta per la proximitat”, resol. El servidor web, el laboratori d’impressió d’imatges, l’empresa encarregada dels marcs… “tot es troba a la demarcació, perquè entenem que fer territori és la millor fòrmula”, sentencia.

“LES XARXES SOCIALS NO ESTAN PENSADES PER ASSUMIR LA FUNCIÓ DE PRESERVAR I CONSERVAR LA MEMÒRIA FOTOGRÀFICA”

El responsable de la iniciativa mostra el resultat d’una sèrie d’exemples a partir de les primeres demandes de clients. “Estem començant a funcionar, i estem molt satisfets”, valora. El David Sanz ja no es planteja tornar a la feina prèvia —de fotògraf i dissenyador web—, i ja dona voltes a possibles ampliacions de l’oferta de ‘Retratu’. “He creat la feina que m’apassiona, i estic decidit a apostar per un projecte que paga la pena”, somriu. Com ens veurà la Tarragona del 2040, o del 2070? La resposta pot amagar-se només a un clic de distància.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here