Advertisement
11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Noranta anys d’afició pessebrista

Uns nens contemplen un dels diorames de l’Associació Pessebrista de Tarragona. Totes les fotos que acompanyen l’article són de Denise Ortega.

Qui no recorda, de petit, anar a buscar molsa a la muntanya, guardar el paper de plata per convertir-lo en riu o agafar una mica de farina per fer-ne neu. Petites pràctiques que avisaven de l’arribada del Nadal i, amb ell, l’esperat dia de fer el pessebre. Aquesta tradició familiar s’ha anat perdent en part o, almenys, ha anat adquirint una altra forma. Però com sol passar, hi ha persones que es resisteixen als canvis i reivindiquen la màgia dels vells costums.

 

Enmig dels edificis, els cotxes, els sorolls i les presses de la vida urbana, existeix un espai amb ritme propi. La Cripta de Sant Antoni de Pàdua, situada a la Rambla Nova de Tarragona, acull aquests dies l’exposició de l’Associació Pessebrista de Tarragona (que enguany celebra els 90 anys). Les escales que baixen s’emporten el visitant a una cavitat amb poca llum, silenciosa si no fos per la barreja de diferents veus que comenten el que veuen. Un pessebre popular dona la benvinguda i, més enllà, onze diorames representen escenes de la infantesa de Jesús.

L’ASSOCIACIÓ PESSEBRISTA DE TARRAGONA ORGANITZA AQUEST DESEMBRE DIVERSOS ACTES

Ben bé a l’entrada hi ha un pessebre diferent, fruit dels coneixements de mecànica i electricitat dels alumnes de l’Institut Comte de Rius, entitat que hi ha col·laborat perquè també fa 90 anys. L’objectiu de l’exposició, explica el president de l’Associació Pessebrista, Josep Maria Borrut,  és “divulgar el pessebrisme, no tant pel caire religiós sinó per l’artístic”. Assegura que existeix una franja d’edat que encara hi té il·lusió, però que la mitjana se situa als 60 anys. Tot i que des de l’Associació es fan activitats i tallers per potenciar l’afició pessebrista, Borrut admet que “es molt difícil, sobretot entre els joves”.

 

Per fer un diorama es necessiten, aproximadament, uns tres mesos de treball físic (fer les figures i pintar-les) més el temps previ de pensar idees per a la composició de l’escena. José María Jiménez, aficionat al pessebrisme, explica que abans consultava llibres i revistes però que ara fa servir internet per inspirar-se. També indica un altre gran avenç: la substitució del guix pel porexpan. Borrut detalla que un dels pioners en arraconar el guix, ja que era un material massa pesat, i començar a utilitzar aquest tipus de plàstic va ser Esteve Coll, considerat “mestre pessebrista” de l’Associació.

JOSEP MARIA BORRUT DIU QUE VOLEN DIVULGAR EL PESSEBRISME DES D’UN PUNT DE VISTA ARTÍSTIC

A l’hora de fer un diorama és molt important aconseguir profunditat, a través d’una bona perspectiva i les mides adequades. Això comporta “hores de pensar, dibuixar i provar”, ja que, al final, es tracta de “portar una realitat dins d’una caixa”, expressa Borrut.

 

Poder celebrar els 90 anys de vida és pràcticament un privilegi per a una associació. Requereix constància i molta, molta, molta feina. Borrut afirma que actualment estan en una “bona època”, però augura que, tard o d’hora, “baixarà, potser per falta de substituts”. De moment, i en motiu d’aquest quasi centenari, els pessebristes de Tarragona han organitzat un seguit d’actes.

 

Des d’aquest dimarts, al Mercat Central hi ha exposat un gran pessebre de dotze metres de llargada. És el resultat dels diferents pessebres fets per Josep Puig al llarg de molts anys que, per primera vegada, s’uneixen per formar-ne un de sol. Aquest any, l’Associació també és l’encarregada de muntar el pessebre de la Basílica de Montserrat mentre l’ermita de Catalunya escollida per posar-hi un pessebre és Sant Magí de la Bufaganya. A més a més, al Pati Jaume I hi ha l’exposició “El batec del pessebrisme”, una mostra de la particular visió de l’artista sevillà José Angel García. Tot plegat, per commemorar gairebé un segle d’art en el món del pessebre.

Alba Cartanyà
Alba Cartanyà
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. El famós Pessebre dels Estels, que enguany arriba a la seva 21a edició, se celebrarà a la Masia de Castelló els pròxims dies 23, 26, 29 i 30 de desembre. Aquelles persones que es desplacin per visitar-lo, enguany es trobaran amb millores en els espais i en les escenes. L’Associació Masia de Castelló, l’entitat encarregada d’organitzar l’esdeveniment, aquest any obrirà el recorregut més cap al bosc, amb la intenció d’ampliar l’espai i evitar les aglomeracions de gent. A més, en aquesta 21a edició s’hi afegeixen nous oficis antics, com el de forner.

    https://tarragonadigital.com/costa-daurada/pessebre-estels-comenca-diumenge-23-desembre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here