11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

El reconeixement que Tarragona devia a Pep Escoda

Pep Escoda observa alguns dels seus retrats exposats al Tinglado 2. Foto: Ricard Lahoz.

Ell diu que no, que la ciutat no li devia res, però l’exposició instal·lada al Centre d’Art – Tinglado 2 del Moll de Costa té un aire de reconeixement a la seva trajectòria professional de més de 30 anys. Afirma que “s’hi hauria pogut muntar abans, però s’ha de deixar que la vida flueixi perquè tot acaba arribant”. Així que, satisfet i inquiet alhora, el moment ha arribat i aquí està l’exposició ‘Retrats’ de Pep Escoda.

 

La proposta neix fa 9 mesos al despatx de Carles Figuerola, cap de gestió cultural de l’Ajuntament de Tarragona. I al projecte s’incorpora ben aviat Sílvia Omedes com a comissària. “No és una retrospectiva”, aclareix d’entrada el mateix fotògraf, “l’obra exposada està feta els darrers anys, en algun cas fa poques setmanes”. Una col·lecció d’imatges dividides en tres espais diferenciats.

EL TINGLADO 2 ACULL UNA EXPOSICIÓ DE RETRATS DE FAMOSOS I ANÒNIMS REALITZATS PEL FOTÒGRAF

Fem el recorregut per la mostra amb el serrallenc instal·lat amb el seu estudi a la Part Alta: “M’interessen les persones més que els personatges”, diu. “El més important és el retrat i, per tant, no hi ha peus de foto, només breus descripcions a l’inici de cada sèrie”, afegeix. A la primera sala, els protagonistes són temporers de la vinya a Andalusia i treballadors d’una fàbrica d’alabastre a Sarral.

Set retrats de treballadors de l’alabastre a Sarral, una de les sèries més recents de Pep Escoda. Foto: Ricard Lahoz.

Escoda detalla una manera de fer: “Als retratats els demano molt poca cosa i els ensenyo a mirar a la càmera, a un punt concret de l’objectiu per aconseguir l’anomenat ‘efecte Gioconda’, que vol dir que sempre estan mirant a l’espectador. No és fàcil, cal entregar-s’hi en cos i ànima”. Fer un retrat, descriu el fotògraf, és com “un diàleg íntim entre dos”.

“M’INTERESSEN LES PERSONES, NO ELS PERSONATGES. AMB ELS RETRATS ESTABLEIXO UN DIÀLEG ÍNTIM”

A la segona sala del tinglado trobem la sèrie dels guaites, una col·lecció que ens mostra els rostres, invisibles per a molts, dels vigilants de les sales dels museus on es guarda el patrimoni cultural. “És una combinació de retrat del guaita amb l’espai amb el qual sempre està lligat”. Fons blanc per posar en valor la feina d’aquests professionals. Aquestes imatges conviuen amb altres sèries realitzades al Marroc (els personatges habituals de la plaça més popular de Marràqueix), una col·lecció de vuit mirades en la mateixa direcció de gent de Tarragona, i un matrimoni suís, col·leccionistes de fotografia internacional.

Escoda reconeix estar “enamorat” d’aquest matrimoni que col·lecciona fotografia des de Suïssa. Foto: Ricard Lahoz.

I així, el recorregut ens porta fins al tercer espai, “el més íntim” de l’exposició. Canvi d’il·luminació i fons negres per “resaltar més els retrats”. Impactant. L’espectador se sent observat per una vintena de mirades, una combinació de personatges famosos mundials amb veïns del carrer Cavallers o la plaça del Pallol. Escoda transmet el missatge de “la igualtat de tots els retratats, els coneguts i els anònims”. De l’actor Nigel Planer, de la sèrie ‘Els joves’ a la veïna coreana resident a la Part Alta.

 

El serrallenc s’ho mira tot amb una barreja de satisfacció i inconformisme, perquè no deixaria d’incorporar alguna millora als retrats. En tot cas, assegura que aquesta exposició “no culmina” la seva trajectòria, però sí confia en poder-la portar a altres centres d’art contemporani de Catalunya.

A la porta d’entrada del Tinglado 2, seu del Centre d’Art de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Content amb les prestacions del Tinglado 2, Pep Escoda reclama que “el centre d’art de Tarragona ha de ser, a més d’una sala d’exposicions, un lloc de creació i pensament contemporani, on s’hi puguin aplegar persones de diferents disciplines i països, intercanviant experiències i afavorint les residències artístiques”. De moment, i a falta de noves propostes, el fotògraf tarragoní omple amb sensibilitat i qualitat un espai únic i singular de la ciutat.

 

L’exposició ‘Retrats’ de Pep Escoda es pot veure fins al 28 de febrer. De dimarts a dissabte d’11 a 13 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here