Advertisement
19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

El llegat que Albert Saludes deixa a Tarragona

Albert Saludes, davant d’alguns retrats de l’exposició al Tinglado 1. Foto: Ricard Lahoz.

A punt de complir 70 anys, culmina un desig: deixar a Tarragona un projecte fotogràfic propi. “Volia veure fins a quin punt era capaç de tirar endavant sol un projecte sense influències externes”, explica. Albert Saludes fa així un reconeixement a la gent del seu entorn: 70 tarragonins captats per la seva mirada, protagonistes de l’exposició que es pot veure fins a mitjans de febrer al Tinglado 1 del Moll de Costa.

 

Són 7o retrats realitzats majoritàriament en un espai personal o professional: “Volia que tothom se sentís tranquil, còmode, relaxat”, apunta l’expresident de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. En algun cas, però, el retratat només està acompanyat d’un objecte que l’identifica: una càmera de vídeo, un aparell de ràdio, una pilota de futbol o un telèfon mòbil.

“VOLIA VEURE FINS A QUIN PUNT ERA CAPAÇ DE TIRAR ENDAVANT UN PROJECTE FOTOGRÀFIC PROPI”

Satisfet amb el resultat global de l’exposició, Saludes té una menció concreta per a la fotografia de Dolors Fontana: “Aquí no hi ha atrezzo -detalla-, només un fons negre per resaltar un ulls preciosos i un somriure especial”. La Dolors forma part de “l’agenda personal” del fotògraf, que ha estat eina fonamental a l’hora de triar els personatges.

 

Els models de l’exposició són “persones pencaires, inquietes, amb iniciativa, implicades de diverses maneres amb la ciutat i la seva gent”. Dels 70, n’hi ha que van acceptar la proposta a la primera, d’altres que no ho van veure clar fins més endavant, i un tercer grup reduït que va desestimar-la.

L’exposició de Saludes estarà oberta fins a mitjans de febrer. Foto: Ricard Lahoz.

Les dones suposen una de cada tres protagonistes i la mitjana d’edat de tots els retratats se situa al voltant dels 60 anys. “Al llarg de la meva vida -diu l’Albert- m’he relacionat amb persones de diferents generacions i el resultat de l’exposició és que hi ha força varietat de perfils”.

EL MATERIAL EDITAL SERÀ CEDIT A L’ARXIU MUNICIPAL, UN COP ACABADA L’EXPOSICIÓ

Culminat el projecte canviaria alguna cosa? “La meva inexperiència en la disciplina del retrat em feia ser extremadament curós en el tracte amb els convidats, fins al punt que en alguna ocasió procurava no allargar la sessió”, reconeix l’Albert. “Amb una mica més de calma, el resultat hauria millorat”.

 

El material editat, un cop desmuntada l’exposició, serà cedit a l’Arxiu Municipal perquè en el futur pugui ser consultat per estudiants i experts. Serà el llegat que Albert Saludes deixa a la seva estimada Tarragona.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here