28.9 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 18, 2024

Anima’t: vint-i-cinc anys d’amor a l’art

El president d’Anima’t, Jacob Dalmau, minuts abans d’iniciar una projecció a l’Auditori. Foto: Toni Cabanillas

L’Auditori de la Diputació es comença a omplir amb l’arribada dels primers espectadors. I més, i més, i més. A les set de la tarda, ja en són gairebé dues-centes. S’apaguen els llums. Shhht, silenci. Que comença la pel·lícula.

L’associació cultural Anima’t celebra enguany el seu 25è aniversari de vida, i el 20è al capdavant d’una acurada programació de cinema en versió original i familiar. Anys enrere, els dos pilars de l’activitat del col·lectiu eren la música i el cinema. “A partir del 2009, quan el nou govern municipal ens va retirar la confiança i va reduir el seu suport econòmic a zero, vam haver de limitar i reduir molt la nostra activitat cultural”, lamenta el Jacob Dalmau, actual president d’Anima’t.

L’ASSOCIACIÓ ANIMA’T, QUE VA NÉIXER EL 1994, ÉS UN DELS ACTIUS DE LA VIDA CULTURAL DE TARRAGONA

La programació musical —que va arribar a la xifra de 150 concerts anuals— va desaparèixer, si bé Dalmau manté l’esperança de poder recuperar-la tan bon punt com disposin dels recursos necessaris per restaurar-la. “Ens faria molta il·lusió, perquè trobem que és una aposta cultural necessària”, comenta. Recorda que cap de les persones vinculades a l’entitat rep remuneració, i que “literalment, tot els esforços que fem són per amor a l’art”. Per amor a la cultura.

Fa tres anys que el Jacob ocupa la presidència, però la trajectòria d’Anima’t ve de dècades abans. “Volíem que Tarragona tingués una oferta cultural a l’altura de la segona àrea més poblada de Catalunya”, subratlla Nei Torrell, gestor cultural i un dels tres fundadors de l’entitat el 1994. “Tot això ho han de fer possible la societat civil i la indústria cultural”, matisa, lluny de qualsevol lectura competitiva. “El paper de les administracions públiques ha de ser crear escenaris que afavoreixin aquest desenvolupament cultural”, tanca Torrell.

La programació musical va ser el gran puntal d’Anima’t fins el 2009. Foto: Cedida

“Haver sobreviscut a aquests 25 anys en aquest context de fragilitat dels projectes culturals és tota una proesa”, valora el fundador de l’entitat. Són més de 1.300 concerts i gairebé 800 projeccions de cinema a l’esquena, amb un públic fidel. No obstant, és un balanç agredolç. “Sap molt greu que les polítiques culturals de Tarragona no hagin servit per situar-nos en l’òrbita cultural del sud d’Europa”, lamenta Nei Torrell.

Aquest 2019, el cinema torna a ser l’únic puntal del col·lectiu. La programació cinematogràfica fins al març és d’onze films d’autor en versió original, un cicle que s’ha inaugurat aquesta setmana. Cada diumenge, a les set de la tarda, l’Auditori acull una d’aquestes projeccions a un preu de sis euros. “Només concebem el cinema des de la riquesa de les versions originals, i sabem que la ciutat manca d’una programació estable com la nostra”, expressa el Jacob.

NEI TORRELL: “LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES HAN D’AFAVORIR EL DESENVOLUPAMENT CULTURAL”

Les dades d’assistència avalen l’aposta, viable gràcies a la Fundació Catalunya – La Pedrera i a la Diputació. “No hem volgut mai competir amb la indústria cultural, sinó crear-ne una de pròpia basada en la qualitat i l’estabilitat”, assegura Dalmau. Posa d’exemple la Sala Trono en l’àmbit teatral. “Tarragona mereix una programació cultural estable i diversa, i a dia d’avui no està al nivell que li correspondria”, afegeix.

Des dels concerts a l’antic Magatzem de la Cooperativa, fins als desapareguts cinemes Òscars de l’avinguda Ramón y Cajal. La història recent de la cultura tarragonina es mou al compàs de l’associació Anima’t, que, malgrat les dificultats, està d’aniversari. Es fan grans, però no vells. Tot el contrari, de fet. Ja està en marxa la programació de cinema del 2019, i tenen ganes de ressuscitar la musical tan aviat com puguin. Per molts anys més fent cultura i fent ciutat!

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here