19.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

El ‘FET’ 33 contribueix a la visibilitat femenina

Foto de grup amb algunes de les protagonistes de l’últim número del FET, a la terrassa del teatret del Serrallo. Foto: David Oliete.

Amb el petit Guillem en braços, la Bet Díez s’apropa al micròfon. És il·lustradora gràfica, i una de les més de cinquanta protagonistes del nou número del FET A TARRAGONA. “Encara estic aprenent a compaginar la meva vida professional amb la de mare”, confessa entre rialles. No hauria de ser un fet excepcional en cap sector laboral. Però, malauradament, massa sovint encara ho és.

La Bet Díez, Anduluplandu, amb el petit Guillem en braços. Foto: David Oliete.

El Teatret del Serrallo s’ha omplert a vessar aquest dissabte al migdia per presentar la nova revista, la número 33, en un acte distès i informal, i amb la col·laboració de Vermut Miró. La publicació és un monogràfic especial sobre les històries anònimes de moltes noies i dones de la ciutat, amb l’objectiu de visibilitzar el seu paper a la societat actual des d’àmbits professionals i de formació ben diversos.

LA PRESENTACIÓ DE LA NOVA REVISTA OMPLE DE GOM A GOM EL TEATRET DEL SERRALLO

“És importantíssima aquesta tasca de visibilització femenina, perquè ajuda a crear unes referents que són del tot necessàries per a la joventut”, explica Laura Román, secretària general i responsable d’Igualtat de la URV, i una altra de les protagonistes de la revista. “Cal destacar que, abans que nosaltres, han existit dones pioneres que han obert camí”, afegeix Mònica Borrell, actual directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i un altre dels noms propis de la publicació. “Espero que dies com el d’avui siguin un pas més per assolir la plena normalització de la nostra lluita”, indica.

Més de 150 persones van omplir el teatret del Serrallo aquest dissabte. Foto: David Oliete.

El testimoni de Borrell forma part d’un altre dels reportatges de la revista, en aquest cas sobre deu dones que es troben al capdavant d’institucions i entitats culturals de Tarragona. “És cert que ser una dona en un ambient tan masculinitzat com els càrrecs de direcció suposa una dificultat afegida, però dia a dia demostrem que ens n’hem sortit”, subratlla Sofia Mata, directora del Museu Diocesà.

Directores d’equipaments culturals a la presentació del FET. Foto: David Oliete.

La presentació de la revista també ha comptat amb el testimoni directe de dones que treballen en sectors obertament masculinitzats (camionera, estibadora o tècnica d’operacions a la petroquímica), altres que fan la feina en ambients molt feminitzats (com les que curen de les persones grans), i el de joves universitàries que per raons econòmiques o socials han hagut de demostrar més que la resta per arribar on són avui. Totes són històries que trobareu entre les pàgines del FET.

La camionera Merche Cabeza, amb el micròfon explicant la seva trajectòria. Foto: David Oliete.

“No ha sigut gens fàcil trobar el meu lloc”, se sincera Merche Cabeza, camionera, entre els aplaudiments del públic. “Jo he hagut d’obrir moltes portes a cegues, sense saber què m’esperava, per poder aconseguir ser la mestra que soc avui”, afegeix Leila Abdellaoui, universitària de religió musulmana. Un patró comú de desigualtat d’oportunitats que es repeteix molt més sovint del que tendim a creure.

LA REVISTA ÉS UN MONOGRÀFIC QUE POSA EL FOCUS EN LA TRAJECTÒRIA DE 50 DONES DE LA CIUTAT

“Què necessari és que la maternitat no impacti de manera negativa en les nostres carreres professionals”, exclama Román. “La lluita de les dones no comença ara, hem d’estar alerta, no ens podem aturar de cap manera”, afegeix. Altres protagonistes com la física Raquel Cumeras o la fotògrafa Alba Rodríguez també han format part activa de l’acte d’aquest dissabte.

Un grup de 5 professionals de GIPSS que treballen al sociosanitari Francolí també són protagonistes del FET. Foto: David Oliete.

La presentació amb totes elles ha estat un mirall d’aquesta consciència comuna. “Què bonic és descobrir l’impacte de les dones de Tarragona”, comenta a tall de cloenda la rectora de la URV, María José Figueras, una de les representants institucionals de referència a la ciutat.

La rectora de la URV tanca l’acte elogiant la tasca del FET. Foto: David Oliete.

El número 33 del FET A TARRAGONA és la suma d’aquestes lluites individuals i col·lectives de més de 50 dones a la ciutat, i és el fruit d’haver assumit la responsabilitat de donar veu i imatge a la lluita per la igualtat de què depèn, ni més ni menys, el futur de la nostra societat.

La fotògrafa Alba Rodríguez somriu al costat de Ricard Lahoz i ‘Anduluplandu’. Foto: David Oliete.

La resposta del públic al FET ‘En mans de dones’ ha estat tan positiva que en queden pocs exemplars a la venda a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8). També es pot aconseguir complimentant la subscripció anual.

 

La festa de dissabte s’acabava amb una foto de grup a la terrassa del Teatret del Serrallo i una degustació de vermut Miró. Aquí teniu una galeria de fotos de David Oliete amb altres moments màgics de l’acte:

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here