25.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Jordi Cuixart omple d’orgull Òmnium Tarragonès

Jordi Cuixart, el 2016 a Tarragona, en l’acte de lliurament dels premis literaris. Foto: Òmnium Tarragonès.

“Ens sentim més forts”. Ho diu, convençuda, Rosa Maria Codines. Una barreja de sensacions de fortalesa, orgull i dignitat travessa aquests dies els cors dels socis d’Òmnium Cultural. La declaració del seu president, Jordi Cuixart, davant del Tribunal Suprem ha provocat un fort impacte en amplis sectors de la societat catalana.

 

Els dirigents territorials de l’entitat, com la Rosa Maria al capdavant del Tarragonès des del 2010, ho viuen amb molta emoció. “N’estem molt orgullosos, del Jordi. És un exemple d’integritat i honestedat, d’una persona amb uns principis molt sòlids en defensa dels drets i les llibertats”. I sobre la seva manera de ser i de fer, diu taxativa: “És molt directe”.

“Ens sentim més forts”, diu Rosa M. Codines després de la intervenció de Cuixart al Suprem

Bona prova d’això és aquesta afirmació de Cuixart a la sala del Suprem: “Ara, sortir de la presó ja no és la meva prioritat. La meva prioritat és denunciar la violació de drets. Després de 500 nits a la presó, el que vull és l’absolució i la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya”. Directe. Duríssim. Impactant. Òmnium ha sumat més de 4.000 nous socis després d’aquesta intervenció. Ha estat la setmana Cuixart.

 

Li demanen 17 anys de presó, poca broma! I ell n’és conscient. Creu que trigarà molt temps a tornar a estar en llibertat. Quan surti de la presó, ja es veurà què passa, però la seva intervenció en l’interrogatori de dimarts ha causat impressió i el consolida com a líder sobiranista. Un lideratge forjat al marge de les lluites dels partits polítics i defugint les invitacions a formar part d’una candidatura.

Cuixart i la seva companya Txell Bonet, en un sopar amb membres d’Òmnium Tarragonès i ANC Tarragona. Foto: cedida.

El dia que començava el judici a Madrid, dimarts 12 de febrer, Codines rebia al seu domicili l’última carta d’en Cuixart. Escrita des de Soto del Real, el president d’Òmnium afirma: “Anem al tribunal forts, sense rancúnia ni odi. No tenim por, la nostra lluita no entén d’amenaces”. A la carta, Cuixart recorda la Muriel Casals, anima els socis del Tarragonès a seguir endavant i acaba amb un “tinc ganes d’abraçar-vos”.

Des de la presó, Cuixart envia una carta a Tarragona: “Tinc ganes d’abraçar-vos”

Cuixart, primer com a tresorer a la junta de la Muriel i després com a president, ha vingut a Tarragona en diverses ocasions. La cita més destacada va ser l’homenatge a l’Olga Xirinacs amb motiu del seu 80è aniversari en el marc de l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Es dóna la circumstància que Xirinacs va ser presidenta d’Òmnium Tarragonès durant el franquisme.

 

Abans de la presó, Cuixart havia impregnat als socis tarragonins de l’entitat la seva manera d’entendre el país. I això s’expressa molt bé en la campanya ‘Lluïtes compartides’, impulsada per aquest independentista “fill de murciana”. Una suma de lluïtes socials i lluïtes nacionals que a Tarragona ha tingut la seva expressió en una exposició on dones d’ahir i avui en són les protagonistes.

Cuixart parla d’Olga Xirinacs en l’acte amb motiu del 80è aniversari de l’escriptora. Foto: Òmnium Tarragonès.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here