9.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Assaig feminista en català, des de Tarragona

Meritxell Ferré, en una imatge d’arxiu corresponent a la presentació del seu llibre ‘El maig de les dones’ a Tarragona. Foto: URV

Resulta almenys curiós que, en una societat tan misògina com la de la Grècia antiga, sigui justament una deïtat femenina la que simbolitzi la saviesa. Però és així. Pal·las Atena, la dels ulls glaucs, nascuda del cap de Zeus, tocada amb un casc de guerra i armada amb una llança, protegeix i aconsella Ulisses durant el seu viatge cap a Ítaca, dona nom a la ciutat d’Atenes i inspira als generals perquè duguin a terme les millors estratègies militars. Que a canvi se l’hagi de despullar de molts dels atributs femenins, com ara el de la maternitat, també resulta significatiu. Atena pot ser una dona, però tot té els seus límits.

ATENEA ÉS UNA COL·LECCIÓ DE LLIBRES SOBRE DONES, GÈNERE I FEMINISME NASCUDA EL 2005

Per tots aquests motius, triar el nom d’aquesta deessa com a títol d’una col·lecció d’assaig dedicat a estudis de dones, gènere i feminisme és molt encertat. I que aquesta col·lecció, endegada a Tarragona per Arola editors sota la direcció de Montserrat Duch l’any 2005, sigui de moment l’única d’aquesta temàtica que s’edita en català, és quelcom que cal tenir molt en compte.

 

“Els estudis de dones i gènere, tant demonitzats per l’extrema dreta i els monoteismes, han renovat la perspectiva de les relacions humanes per tal com el gènere, la classe, l’ètnia i la raça son factors de desigualtat al nostre món”, ens explica la Montserrat Duch, catedràtica d’Història contemporània a la Universitat Rovira i Virgili. D’aquesta manera, l’objectiu d’aquesta col·lecció, amb paraules de la Dra. Duch, no és altre que “impugnar acadèmicament el patriarcat”, a través de les 17 obres d’alta divulgació editades fins ara per Arola editors (en coedició amb Publicacions URV des de 2013), que volen donar a conèixer la recerca en l’àmbit dels estudis de gènere que es fa a la universitat al voltant de diverses disciplines (història, estudis culturals, sociologia, etc.).

AROLA I PUBLICACIONS URV HAN IMPULSAT 17 ESTUDIS DIVULGATIUS, SOTA LA COORDINACIÓ DE MONTSERRAT DUCH

En la col·lecció Atenea, doncs, trobem assajos de temàtiques tan diferents com ara la literatura, amb biografies d’autores com Dolors Monserdà, Maria Aurèlia Capmany o Montserrat Roig; l’educació, amb un estudi sobre la transmissió de valors igualitaris en l’educació primària i un altre sobre el Col·legi Sagrat Cor de Tarragona, o les ciències polítiques, amb sengles assajos dedicats a la trajectòria de les dones en el catalanisme polític i la política i el gènere a l’Espanya del segle XX, entre d’altres.

 

Cal destacar que alguns dels volums d’aquesta col·lecció, com els dos últims publicats, El maig de les dones: El moviment feminista a Catalunya durant la Transició, de Meritxell Ferré, i Dones del moviment republicà irlandès: Her Majesty’s Armagh Prison, 1971-1982, de Mireia Ros, han sorgit de les tesis doctorals de les seves autores, en un moment d’auge dels estudis de gènere en les universitats. Realment, s’ha avançat força en aquest aspecte en comparació als anys setanta, per exemple, quan a les universitats catalanes només s’havien presentat dues tesis doctorals sobre història de les dones: el de Teresa Vinyoles i el de Mary Nash.

 

Així doncs, els dos últims volums de la col·lecció Atenea venen a donar més perspectiva al paper de les dones dintre de les lluites contemporànies.

 

A El maig de les dones, Meritxell Ferré analitza la configuració de la lluita feminista a Catalunya durant la Transició democràtica, amb les I Jornades Catalanes de la Dona de l’any 1976 com un dels punts de partida, a través de l’activitat reivindicativa i mobilitzadora del moviment. En aquest estudi, l’autora també vol posar de relleu que aquesta activitat associativa feminista no va ser exclusiva de la ciutat de Barcelona, amb entitats com el Moviment de Dones de Tarragona, impulsada pel PSUC i després refundat el 1974 com a Bloc Feminista, que, com la resta del moviment associatiu feminista català, va lluitar pel dret a l’avortament lliure i gratuït, pel dret al propi cos, per l’educació no sexista i contra les agressions masclistes, unes lluites que encara es troben dintre de l’agenda del moviment feminista actual, en una època en què l’auge de l’extrema dreta pot comportar un retrocés evident en els drets de les dones.

 

Pel que fa a l’estudi de Mireia Ros, l’autora té com a objectiu contribuir a la visibilització del rol de les dones en el marc del conflicte irlandès modern, ja que les investigacions del moviment republicà irlandès han tendit a obviar el seu paper com a subjectes socials i polítics de les seves comunitats. D’aquesta manera, Ros se centra en les preses republicanes empresonades a  Her Majesty’s Armagh Prison, l’única presó per a dones del nord d’Irlanda, que, arran de la retirada l’any 1976 del Special Category Status, pel qual el Govern britànic reconeixia l’estatus polític a tots els presoners i presoneres arrestats per delictes polítics, es van sumar a una sèrie de protestes que culminaran amb les vagues de fam de 1981, en què deu presoners republicans moriran en defensa d’aquest estatus.

 

Els dos últims volums de la col·lecció Atenea, doncs, mostren com la lluita femenina ha portat a la millora tant dels drets de les dones com dels drets polítics de tota la ciutadania, una lluita que cal tenir com a exemple en els temps que corren. De ben segur que Pal·las Atena se’n sent molt orgullosa, d’aquestes dones.

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here