13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Somriures i esperança enmig de la guerra civil

El somriure innocent de dues nenes a la rereguarda del bandol republicà, retratades per Walter reuter.

Tarragona és la primera ciutat de l’Estat espanyol que acull una exposició del fotoreporter alemany Walter Reuter amb imatges de la guerra civil espanyola. Només aquest fet ja hauria d’explicar la importància i l’impacte d’una mostra fotogràfica excepcional que arriba, a més, coincidint amb el vuitantè aniversari del final del conflicte bèl·lic.

Tarragona estrena una exposició amb fotografies de l’alemeny Walter Reuter al bàndol republicà

El Centre d’Art, al Tinglado 2 del Moll de Costa, és l’espai on es poden veure aquesta cinquantena de fotografies captades des del bàndol republicà. ‘La llum en la nit fosca’, títol de la mostra, explica la voluntat de Reuter de captar amb la seva càmera instants d’alegria, il·lusió, entusiasme i esperança enmig de la brutalitat de la guerra.

 

Reuter va arribar a Espanya fugint del nazisme i amb la voluntat d’ajudar les milícies antifeixistes. Compromès amb la causa republicana, les seves imatges van servir per il·lustrar projectes i programes socials del govern legítim. La seva obra vol reflectir especialment el costat més positiu dels éssers humans i les ganes de derrotar el feixisme.

La mostra del Centre d’Art acull 50 fotografies.

Els infants alegres i innocents; la vida quotidiana de les classes populars; els evacuats que fugien de l’horror; i els brigadistes internacionals són els principals objectius de la càmera del fotògraf alemany, considerat per alguns com un referent tan important com Robert Capa.

La mostra estarà oberta fins al 24 de març al Centre d’Art, Tinglado 2 del port

Portar fins a Tarragona aquestes fotos perdudes el 1939 i recuperades el 2011 a Mèxic ha estat molt laboriós i complicat. La comissària de la mostra, Rocío Arnal, vinculada a la URV, n’és la principal responsable. El Centre d’Estudis de Conflictes Socials de la pròpia universitat i l’Arxiu de la Ciutat de Tarragona han impulsat el projecte i SIRUSA ha patrocinat l’exposició.

 

El fotoreporter alemany esdevé així un dels principals reclams de la programació que diverses entitats i institucions de Tarragona han dedicat als 80 anys del final de la guerra i l’inici de la repressió franquista. No us perdeu aquesta mostra, oberta al públic fins al 24 de març. Després viatjarà a altres ciutats de l’Estat.

 

L’exposició de Walter Reuter se suma a la del fotoperiodista hongarés Robert Capa que està instal·lada al CaixaForum.

Campanya de propaganda de l’Escuela Airesol, impulsada per l’Alianza Juvenil Antifascista. Imatge presa per Walter Reuter l’any 1938 a València.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here