24.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

El Francolí i el planeta són cosa de tots

La col·laboració dels membres de l’Associació Aurora amb els nens ha permès que es plantessin 1.500 exemplars. Foto: Jan Magarolas.

Què pot portar vuit-centes persones a passar un dissabte al matí en un lloc als afores de la ciutat, sota un sol radiant i embrutant-se mans i roba? Fàcil: el seu futur.

 

Potser és per la consciència que va germinant a les ments dels més petits com una llavor o potser és pel moviment mundial que clama cada divendres contra el canvi climàtic. Sigui com sigui, avui el riu Francolí ja llueix amb alegria les noves plantes que conviuen a la seva llera. La Plantada Popular, que organitzen l’Associació Aurora i Repsol i que enguany arribava a la seva vuitena edició, ha aplegat al Francolí moltes famílies que volen, un any més, fer-se amb el territori conquerit per les canyes de riu.

La Plantada Popular deixa a la llera del riu més de 1.500 nous exemplars d’espècies autòctones

“Mama, hem de tornar a cuidar les plantes!”. N’hi ha que es resisteixen a pensar que el planeta se’ls ha escapat de les mans i que tenen molt clar que és la seva responsabilitat cuidar-lo. Els nens i nenes saben bé que posar la planta a terra i regar-la un dia no és suficient i els pares tenen l’excusa perfecta per sortir a passejar els caps de setmana pel riu Francolí.

 

I és que la iniciativa de l’Associació Aurora repeteix enguany un èxit que permet que moltes famílies prenguin part en un projecte integrador i ecològic que desborda les previsions de l’organització. “És important el contacte dels nens amb la natura, ens agrada ajudar a que hi hagi més plantes i arbres al camp”, diu una família cambrilenca que participa per cinquena vegada a la plantada. El CRAE Voramar, un centre d’acollida de menors, ajuda amb un contingent de petits de menys de 9 anys que gaudeixen d’un matí a l’aire lliure i en contacte amb la naturalesa.

L’aigua del Francolí donarà vida a les noves plantes. Foto: Jan Magarolas

L’Associació Aurora és una entitat sense ànim de lucre que treballa amb persones amb problemes de salut mental i promou la millora dels espais naturals i el voluntariat ambiental. Novament han demostrat que saben organitzar festes d’aquestes dimensions i que han encertat les expectatives. La Cori Vilà, administradora de l’Associació, valora molt positivament el seguiment per part de famílies i entitats que “s’han fet seu el Francolí i ara el volen treballar i aprofitar”.

El caràcter familiar de la trobada fa que la natura ens iguali a tots amb el deure de protegir-la

El procediment és ben fàcil: el pare o la mare agafen l’aixada i preparen el forat. Un cop s’ha col·locat la planta amb les arrels dins, els petits de la casa s’afanyen a tapar el forat amb la terra i a saltar-hi a sobre per deixar-la ben compacta. És important regar bé la nova habitant del Francolí i posar-hi un bastonet de fusta per poder distingir fàcilment que no es tracta de males herbes.

 

Però està clar que una planta no sobreviu només amb una mica d’aigua, i d’això se n’ocupa la mateixa Associació Aurora. Els nois i noies de l’entitat hi han estat treballant de valent, però són conscients que caldrà venir sovint a regar-les de nou i veure com han crescut. Calculen que el 80% de les plantes d’altres anys ha sobreviscut. Enguany les espècies afortunades han estat les pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani: tamarius, joncs, ginestes, rosers silvestres, freixes i saücs.

Els infants són els més aplicats a l’hora d’embrutar-se les mans. Foto: Jan Magarolas.

El Daniel i el Jorge, que porten molts anys a l’Associació, tenen destinades tasques de supervisió i ajuda. Ells controlen que no hi hagi problemes, resolen els dubtes dels més petits i reparteixen el material que ha de servir als voluntaris per plantar cada espècie. La gent els demana plantes, aigua, eines i fustes, i ells atenen frenèticament totes les comandes dels jardiners més impacients.

 

“Cada any fem aquestes jornades per donar a conèixer l’Associació, i portem tres o quatre setmanes preparant la d’avui”, explica el Daniel. Al cap i a la fi, els voluntaris són els més necessaris per impulsar una plantada amb èxit, però els treballadors de l’Associació com el Daniel i el Jorge són l’ànima de la festa, perquè porten temps treballant-hi i en tenen moltes ganes.

 

En tot cas, és important la consciència i el caràcter familiar de les plantades populars. L’ambient festiu d’un acte natural i ecològic, en combinació amb la inclusió de persones amb problemes de salut mental, resulta adient perquè aquests problemes desapareguin i perquè la naturalesa ens iguali. Tots tenim les mateixes responsabilitats amb el futur de la nostra Terra i del nostre Francolí, les mateixes capacitats per protegir-los i el mateix deure de fer-ho.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here