8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Tarragona acusa

Els quatre ponents, i el moderador, dempeus a l’escenari de la Rambla Nova. Foto: Rut Queralt.

Plou. Les cadires i l’escenari s’omplen de gotes d’aigua. La gent, decidida, s’aproxima al primer tram de la Rambla Nova, just davant del Teatre Tarragona, per escoltar l’acte de campanya ‘Judici a la Democràcia’ que organitza Òmnium Cultural. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, l’advocada Magda Oranich, el periodista i activista David Fernàndez i l’escriptora Núria Cadenes es troben a Tarragona  per denunciar el judici que s’està duent a terme al Tribunal Suprem i, alhora, declarar la manca de drets i llibertats fonamentals.

Tot i la pluja, Òmnium celebra a la Rambla Nova un acte de la campanya ‘Judici a la democràcia’

La pluja obliga a canviar el format de l’acte i de l’escenari desapareix ‘El banc dels acusats’, on havien de seure els quatre ponents i el moderador, el periodista i director del FET Ricard Lahoz. A peu dret i amb paraigües de color groc, els convidats posen en marxa un acte -‘Jo acuso’- que s’ha d’improvisar per les condicions meteorològiques, però que ningú vol anul·lar.

 

El primer en intervenir és David Fernàndez, que fa referència a la “rebel·lió de l’Estat contra la democràcia” com l’única rebel·lió que hi ha actualment a Espanya. Considera que avui, després de 40 anys, “la democràcia vulnera drets fonamentals”, com el dret a la protesta, a la llibertat d’expressió i al de participació. Oranich també hi fa referència i afegeix que “la desobediència civil hauria de ser compatible amb la llei”.

David Fernández, Magda Oranich, Núria Cadenes i Marcel Mauri denuncien el judici al Tribunal Suprem

Al País Valencià ho viuen diferent. Ho explica Cadenes, que, amb una mirada optimista, afirma que el judici no es viu amb la mateixa intensitat que aquí, “però tampoc és Espanya”. Explica que, des del setembre, també s’organitzen concentracions espontànies arreu del territori: “És una manera molt palpable de viure la solidaritat”. Per això, diu, des d’allà s’associa Catalunya a drets democràtics.

Un moment de la intenvenció de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium. Foto: Rut Queralt.

S’ha de construir un aturador de l’extrema dreta per “evitar que s’escampi el verí de l’odi”, reclama  Fernàndez. Per la seva banda, Mauri fixa un dels objectius en aquest punt: “Denunciar l’aberració que significa tenir feixistes al costat de l’Advocacia de l’Estat”. Això mateix és el que reivindica Oranich, que explica que “no han deixat mai de tenir força” i que “està passant a molts llocs del món”.

 

El record de la mobilització de l’1 d’Octubre plana en les intervencions dels quatre ponents. Amb un punt de vista d’esperança, Cadenes llança un missatge d’optimisme: “Tenim la partida guanyada, perquè estem de la banda de la democràcia”. Oranich apel·la al “somriure de la revolta”, recordant la cançó de Lluis Llach. I fa referència a la voluntat d’un poble que es manté “ferm” perquè encara hi ha “bones persones tancades a la presó”.

Mauri: “Demà li explicaré a Jordi Cuixart aquest acte de Tarragona que demostra la força de la gent mobilitzada”

Precisament, tots els participants fan referència a Jordi Cuixart, empresonat des de fa gairebé un any i mig. El vicepresident d’Òmnium fa èmfasi en la importància de la mobilització al carrer. “Demà [avui per al lector] aniré a veure el Jordi a Madrid i li explicaré aquest acte de Tarragona sota la pluja. Aquesta és la força que fa que des del Suprem pugui mirar els ulls a Marchena i acusar l’Estat de vulnerar els drets fonamentals”.

 

Deixa de ploure quan s’acaba l’acte. Malgrat que l’aigua hagi jugat en contra dels organitzadors, la trobada acaba entre els aplaudiments d’un públic compromès. Unes 200 persones amb paraigües que han seguit amb interès les intervencions. Perquè la pluja ho deixa tot moll, però la lluita segueix en peu. Tarragona acusa.

Una exposició acompanya els actes de la campanya ‘Judici a la democràcia’ que organitza Òmnium. Foto: Rut Queralt.
Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here