23.1 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

La ciutat romana, eix central de la XXI edició de Tarraco Viva

Cartell del Festival Tarraco Viva 2019. Foto: Rut Queralt

La temàtica de la XXI edició del festival Tarraco Viva se centrarà en la ciutat romana i el món urbà en el Mediterrani Clàssic. Així ho ha explicat el seu director, Magí Seritjol: “Parlem de ciutats perquè pensem que des del passat es poden aportar reflexions pel present, és a dir, no podem comprendre el present sense comprendre el passat”. Per això enguany el programa inclou una recreació del Fòrum com el cor de la ciutat romana, l’espai de trobada i de debat. Es tracta d’una activitat especial que tindrà lloc al Palau Firal.

 

Però el programa va més enllà. Aquesta edició tindrà un total de 427 actes amb el següent plantejament: Per què la gent prefereix anar a viure a les ciutats? Amb aquesta pregunta com a punt de partida, el dia 5 de maig es durà a terme l’acte inaugural a les Muralles, ja que es considera la primera construcció d’una ciutat. Pel que fa la cloenda, la celebració tindrà lloc el 19 de maig, ben a tocar de les eleccions municipals. “Aprofitarem aquesta ocasió per parlar de com es votava a l’època romana”, explica Seritjol.

El festival comptarà al Palau Firal amb una recreació del Fòrum com a espai de trobada.

Una altra novetat és la incorporació del Mercat Central i de la Biblioteca Pública com a nous espais de divulgació del patrimoni de la ciutat. Així ho ha ratificat la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Begoña Floria, que també ha destacat l’aposta pel coneixement i la investigació en l’àmbit de l’educació. Aquest any comptarà amb la col·laboració del Seminari de Topografia Antiga de la Universitat Rovira i Virgili (SETOPANT), així com també amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la mateixa universitat. I, finalment, el Consell Insular de Menorca també hi participarà per presentar el seu patrimoni de l’antiguitat.

Magí Seritjol, director del festival, explica els continguts d’aquest any al costat de la regidora Begoña Floria. Foto: Rut Queralt,

La incorporació de concerts de música serà una novetat d’enguany, com també ho seran els monòlegs, que tractaran sobre diverses històries i personatges de l’època romana i també hi serà present la figura femenina, ja que es parlarà sobre la dona romana, la rica empresària o “La que es posa al davant”. Visites i itineraris i tallers i jocs per a totes les edats i de temàtiques diverses, com un taller de lletra urbaníssima per als adults o jocs romans per als més petits. També s’organitzaran conferències, debats, lectures, exposicions i converses amb experts.

L’espectacle inaugural tindrà lloc a les Muralles el diumenge 5 de maig

A més, Floria aspira que a través de Tarraco Viva “el patrimoni sigui quelcom que enganxi”. Per això, el festival també compta amb una nova activitat d’explicació i de participació per a les escoles: ‘Anem al Fòrum!’. De cara a l’any que ve, ja en tenen programada una altra per als grups d’ESO i Batxillerat dels instituts de la ciutat que consisteix a fer guions de representació viva. Els guanyadors seran premiats a finals d’any. “Esperem que la gent jove agafi el cuc de la història”, assegura Seritjol.

Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here