15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Vuit contes il·lustrats plens de sensibilitat

Vora cent persones assisteixen a l’acte de presentació del llibre ‘Enrenou per Sant Jordi’. Foto: Cristina Turmo.

‘Enrenou per Sant Jordi’ és el fruit de la col·laboració entre la jove Cooperativa El Far, una entitat que treballa per donar a llum projectes sensibles a Tarragona, i la Fundació Topromi, que des de fa més de 30 anys lluita per millorar la qualitat de vida de les persones adultes amb diversitat funcional. Es tracta d’un llibre de 8 contes il·lustrats des del Taller Creatiu, una iniciativa de Topromi que uneix el disseny gràfic amb la transformació social tot potenciant l’originalitat i la creativitat.

 

Estem a pocs dies de Sant Jordi, i això és sinònim de llibres. I ‘Enrenou per Sant Jordi’, com tot bon llibre, gaudeix de la seva presentació. La Casa de les Lletres, a l’Antic Ajuntament del Carrer Major, és l’escenari més indicat per acollir les prop de cent persones que assisteixen a la seva presentació, moltes d’elles de la mateixa Fundació i autores dels dibuixos del llibre.

El llibre ‘Enrenou per Sant Jordi’ és fruït de la col·laboració entre la Cooperativa El Far, la Fundació Topromi i l’Escola de Lletres

Després d’un vídeo informatiu, on s’expliquen les activitats d’integració que es duen a terme des de Topromi, l’atenció se centra en els veritables protagonistes de l’acte: els autors i les autores del llibre.

 

Per una banda, els nois i noies que han treballat cada dilluns al Taller Creatiu per poder il·lustrar el llibre. La Luisa, el José Antonio i el Jordi han escrit els seus propis discursos, on volen destacar que han après a fer coses que no creien possibles, que hi estan molt a gust i, molt més important, que s’han divertit d’allò més amb els seus companys. No només han après a dibuixar i a pintar amb pinzell, també han descobert les combinacions de colors i la tècnica del collage, amb què han il·lustrat el seu llibre i que estan penjats a la galeria de la Casa de les Lletres.

 

I per altra banda, un llibre no és un llibre sense la seva història. Doncs aquest en té vuit! Els relats estan signats per vuit escriptors i escriptores de l’Escola de Lletres i protagonitzats per personatges tan especials com una enxaneta, una coloma i una escombra. Els autors revelen que ha estat una gran oportunitat poder col·laborar en aquest projecte i que els va agradar molt poder visitar el Taller Creatiu per veure la dinàmica de treball, l’originalitat i la concentració que hi havia. Han treballat de manera desinteressada per explicar les mil històries que acostumen a passar desapercebudes en una diada de Sant Jordi a la Rambla.

Els autors i il·lustradors ensenyen alguns exemplars del llibre que han creat. Foto: Cristina Turmo.

Però un llibre no es fa així com així, i en aquest en especial hi han col·laborat moltes més persones, des de la correcció dels relats fins als contactes entre la Fundació i la Cooperativa El Far, passant per l’adaptació dels textos perquè fossin llegits per tothom. “El llibre està decorat, maquetat, editat i imprès des de la Fundació”, destaca la Núria Loras, sòcia fundadora de la Cooperativa.

Els diners recaptats amb la venda del llibre seran per pagar els costos de producció

És molt interessant veure com les persones amb altres capacitats poden influir d’aquesta manera en la cultura. Al Taller Creatiu tothom fa el que pot, i tothom fa molt. Al cap i a la fi, l’aprenentatge de les diferents tècniques és una excusa per seguir investigant i creant en un projecte que inclou i involucra directament persones amb diversitat funcional i fent que se sentin part del resultat final. “Ells i elles sí que poden, i les seves aportacions són molt valuoses i generadores del canvi que pot arribar a tothom”, diu la Núria.

 

Una de les millors coses de les persones amb capacitats diverses és que tenen molt pocs prejudicis, la seva ment és molt creativa. “Si a més a més les dotem d’eines perquè puguin seguir explorant, el resultat és tan professional com per fer un llibre”, conclou Loras. I aquest és l’èxit de donar un pinzell i una revista a algú amb tanta creativitat: el llibre ‘Enrenou per Sant Jordi’ es vendrà el dia de Sant Jordi a la paradeta de la cooperativa El Far a la Rambla Nova, esperant que algú amb molta imaginació sigui capaç de somiar un món ple de possibilitats per tothom.

Els escriptors i escriptores van signar llibres a la sortida de la presentació. Foto: Cristina Turmo.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here