14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

El Sant Jordi d’Alfred Arola

Alfred Arola en una imatge recent al TNC.

Aquest és un Sant Jordi especial per a Alfred Arola. El director d’Arola editors fa dies (i mesos) que celebra els vint anys de l’editorial. Era el protagonista de la recepció que convoca l’ajuntament de Tarragona al món literari de la ciutat i que es va suspendre per la mort de la regidora Ana Santos. Ha estat l’organitzador de la festa d’aniversari celebrada al Metropol. Ha estat reconegut al Teatre Nacional de Catalunya per l’edició i publicació d’obres de dramaturgs. Ha rebut el premi de la Crítica d’Arts Escèniques per divulgar testos teatrals catalans contemporanis…

 

Una suma de reconeixements han arribat des de principis de 2019 per reconèixer la tasca d’Arola editors, més enllà dels 1.200 títols publicats al llarg de dues dècades. L’Alfred és un militant de la cultura, no un empresari. Des d’aquesta perspectiva, l’editorial es dedica a posar en valor autors locals i temàtiques minoritàries, com la col·lecció de teatre, única a Catalunya. Ha esdevingut l’últim bastió de l’edició teatral.

AROLA EDITORS CELEBRA 20 ANYS APOSTANT PER AUTORS D’AQUÍ I OBRES DE TEATRE

En una entrevista amb Sara Sans a La Vanguardia, deia: “No m’interessen els diners. Quina importància té vendre mil o deu mil exemplars? En aquest país és molt difícil viure de la cultura. Si l’energia que algú inverteix en una empresa cultural, la destinés a un altre tipus de negoci, segur que guanyaria més diners”.

 

Aquestes declaracions defineixen la personalitat d’Alfred Arola, un home compromès amb el seu germà Fèlix en l’edició acurada dels llibres. Motor de la cultura de proximitat i conscient que no ser a Barcelona el deixa al marge dels circuits comercials, Arola editors presenta aquest Sant Jordi una vintena llarga de novetats.

L’ALFRED I EL FÈLIX AROLA SÓN UNS MILITANTS CULTURALS, AL MARGE DELS CIRCUITS COMERCIALS

Però avui no és el millor dia de l’any per a l’Alfred. Sant Jordi està molt bé perquè el públic compra molts llibres, però Arola no edita autors mediàtics ni aspira a sortir a la llista dels més venuts. Ell prefereix altres dies de menys agitació pública. Li agrada gaudir de la lectura amb calma i preparar amb detall l’edició d’un autor novell.

 

L’ambient cultural li ve de família. La seva mare, Maria Antònia Ferrer Bosch, va muntar el col·legi Pax, i el seu tiet, Josep Ferrer Bosch, va impulsar la Llibreria de la Rambla. Amb aquests precedents no és d’estranyar que, mig segle després, l’Alfred i el Fèlix Arola siguin perseverants i no llencin la tovallola.  Són refugiats de la militància cultural a Tarragona.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here