Advertisement Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Divendres, març 24, 2023

Sant Jordi a la parada de la Rambla

Aspecte d’una parada de llibres a la Rambla a primera hora de la tarda. Foto: Rut Queralt.

A les quatre de la tarda, la parada de La Capona de la Rambla Nova es comença a omplir de gent de tota mena: algunes persones amb abric, d’altres amb màniga curta menjant-se un gelat. Sigui com sigui, el sol ha decidit sortir. Segurament, ell tampoc es vol perdre el que és, probablement, la festa cultural més esperada de l’any. Els llibreters caminen d’un costat a l’altre i atenen tothom, amb calma, però sense despistar-se.

 

Llibres, llibres i més llibres. Gruixuts, prims, petits, grans, quadrats… avui són els protagonistes. I és que la Capona, com cada 23 d’abril, ha traslladat una part de la llibreria habitual al carrer per apropar la lectura a tots aquells que frisen per trobar la història que busquen. N’hi ha de tot tipus: de ficció, no-ficció o basades en fets reals. D’altres que són il·lustracions, poesia o contes infantils. Diverses aventures que, narrades d’una manera o d’una altra, aconsegueixen captar l’atenció del lector. Perquè el relat és el que atrapa la lectura, malgrat que el costum habitual és jutjar per la coberta del llibre.

 

A mesura que avança la lectura, també avança l’acció i apareixen més personatges. Diversos autors dels llibres exposats s’asseuen per firmar els exemplars venuts. Aprofiten per saludar amistats i decideixen establir una estratègia de venda: “Oferta del dia: Un llibre, dos firmes; dos llibres, quatre firmes”. Fins i tot, entre llibreters i autors es recomanen llibres i parlen de les crítiques.

Cada 23 d’abril, La Capona munta una gran parada al mig de la Rambla Nova. Foto: Rut Queralt.

Els amants de la literatura ja s’acosten i venen preparats per celebrar la diada. Hi ha, d’una banda, els indecisos, que només tenen una idea però no saben quin llibre s’adequa més al seu gust. D’altres que porten la idea clara del llibre o que treuen un paper de la butxaca amb una llista dels imprescindibles. En tot cas, l’ambient ajuda. Passejar Rambla amunt  Rambla avall atrau el públic. Perquè molts, casualment, és aquí on troben aquell conegut que fa tan temps que no veuen. Les nenes i els nens que surten d’excursió amb l’escola també aprofiten per fer una ullada a la seva secció.

 

El que els uneix a tots és el somriure inconscient que se’ls genera, com també ho és el “gràcies” sincer que diuen al llibreter un cop ja tenen el llibre comprat a les mans. Altres, però, s’han de resignar amb un “això, vagi a la llibreria, és massa clàssic per estar aquí”, així que giren cua i fan camí per anar al local habitual. Sigui com sigui, és un punt de trobada de cultura i festivitat, de llibres, contes, novel·les i relats. Aquesta és la història de la Capona del Sant Jordi d’enguany vista des de la Rambla Nova. Vet aquí un llibre, vet aquí un drac, que aquest conte s’ha acabat.

 

Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here