23.9 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 14, 2024

Sant Jordi a l’interior de la llibreria

Interior de la llibreria La Capona, a primera hora de la tarda del dia de Sant Jordi. Foto: Jan Magarolas.

A les quatre de la tarda, la llibreria La Capona, al carrer Gasòmetre, comença a bullir de gent. És Sant Jordi i la tradició mana. Perquè de la mateixa manera que no es pot jutjar un llibre mirant-ne només la portada, cal entrar dins de la llibreria per saber què t’ofereix.

Sant Jordi és el dia adequat per perdre el temps mirant llibres. D’aquell temps que malgastem treballant. Una llibreria és el millor lloc per quedar-se sense bateria al mòbil, perquè el temps passa més lent com més històries tens al teu voltant.

No és el mateix ser una llibreria que vendre llibres. La competició és ferotge per aconseguir ser la llibreria ‘de pila’ de la clientela. M’agrada pensar que la personalitat d’una llibreria és el que fa que la considerem ‘la nostra llibreria’: la col·locació dels llibres, les recomanacions i els coneixements dels llibreters, per exemple. A La Capona sabran quin llibre és el més adient per tu, mentre que en un quiosc qualsevol probablement no sabran quins llibres venen. Per això m’agrada la meva llibreria de proximitat.

Cada dia, i només el dia de Sant Jordi, hi ha llibres a punt a les prestatgeries. Foto: Jan Magarolas.

L’aparador està decorat amb cartolines vermelles com la sang del drac que van recordant la llegenda de Sant Jordi i que conviden a tothom a entrar-hi. Dins, l’activitat és frenètica. Els llibreters (avui n’hi ha més que de costum) passegen amunt i avall carregats de llibres, els nens i nenes corren en busca d’alguna cosa i els clients que no fan cua és perquè estan intrigats llegint la sinopsi d’algun llibre. Fins i tot, algú més atrevit vol fullejar-lo abans de comprar-lo; una cosa que no farà a la fruiteria, perquè allà no pots saber si una poma és bona fins que l’has provat.

A l’esquerra, poesia i teatre, obres cabdals de la literatura catalana i les novetats de les joves promeses literàries. Pujant les escales trobes una prestatgeria llarguíssima de novel·la espanyola o traduïda, i al final de tot, en un raconet molt íntim, llibres de psicologia, història i costumisme. Al centre hi ha la política, avui vestida especialment de groc, la filosofia i la literatura. A la secció d’arquitectura hi ha els llibres més voluminosos, i a la de cuina i música, els més cridaners. Si baixes al pis inferior descobreixes la química, la física, el dret i la secció de llibres infantils i juvenils, on una nena acaba de trobar l’amagatall del drac a les profunditats d’un llibre blau.

Les novetats en narrativa ocupen un espai preferent a la llibreria. Foto: Jan Magarolas.

Desenes de clients toquen i regiren llibres. Algú busca un títol concret, i d’altres es guien per la confiança o, fins i tot, per l’extensió del llibre. Observa bé i veuràs com una parella d’alemanys participaran de la tradició tot comprant una guia de viatge del seu propi país, o com una noia descobreix que l’olor de les pàgines d’un llibre ja explica un munt d’històries per si sola. I és que un llibre té moltes maneres d’explicar-te què diu: les paraules (o l’absència d’elles), el tacte, l’olor,…

Per què deu ser que la secció d’infantil està deserta d’homes, precisament quan la història de la princesa que trenca la llegenda i mata el drac per salvar Sant Jordi és la més venuda? Al mostrador, cues interminables de persones que es llegiran el llibre un o dos cops i que, amb una mica de sort, el convertirà en llibre de segona mà.

Una llibreria sempre ven llibres. Per això, aquí cada dia és Sant Jordi. A fora, tot de gent passejant amb el llibre i la rosa. La Rambla també es vesteix de gala per rebre algú afamat de cultura i, qui sap, si algun príncep o princesa. I és que la llegenda de Sant Jordi és diferent per cadascú, tot depèn del lloc on la visquis. I vet aquí un llibre, vet aquí un drac, que aquest conte s’ha acabat!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here