16.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Col•leccionant Tarragona

Rafael Vidal, al despatx de casa des d’on gestiona ‘Tarraogna Antiga’. Foto: Rut Queralt.

Àlbums plens de fotos i una pila de llibres. Exactament, 8.500 fotos i 550 llibres. Tot ordenat i referenciat minuciosament. Prestatgeries que omplen de vida i d’història una petita habitació del pis d’en Rafael Vidal, un tarragoní enamorat de la seva ciutat i col·leccionista de tot tipus de documents relacionats amb Tarragona. Amb aquesta il·lusió d’ensenyar allò que té, l’any 2009 va crear la pàgina de Tarragona Antiga a Facebook que, enguany, ja celebra el seu desè aniversari.

 

“És una fita molt important”, diu. Quan va crear Tarragona Antiga, no tenia cap objectiu marcat, només volia evitar que es perdés la memòria històrica, un element tan ric de la ciutat. Ara, de fet, tampoc en té cap, però està satisfet perquè ha aconseguit que 19.483 persones en siguin seguidores. “Es diu ràpid, però en són moltíssimes”, remarca.

Rafael Vidal és l’administrador de la pàgina de Facebook Tarragona Antiga, que enguany celebra el desè aniversari

Per aconseguir-ho, dona de menjar cada dia a la gent. Penja, diàriament, un mínim de 3 fotos noves i organitza un concurs: ‘On és, on era’. Cada divendres publica una imatge i deixa una setmana perquè la gent endevini quin lloc és. A més, durant l’any organitza esmorzars de germanor, com el de Sant Magí, el dia de la Mercè o el de Nadal. Fins i tot, cada novembre programa un dinar i una visita guiada a algun lloc d’interès de la ciutat. Considera que, si estigués sense fer res, desapareixeria. “Amb això sóc molt escrupolós”.

 

Ho és. I també molt meticulós i organitzat. Sap on té cada foto, però només ho coneix ell. “És una feinada, però no m’agrada buscar i no trobar el que busco”. I és que, sovint, no treballa només per la pàgina web. La gent que vol utilitzar les seves fotos li demana les imatges amb més qualitat, per això ha de saber exactament on estan. Les escaneja i les envia. Tot gratuïtament. “No he cobrat mai a ningú”, afirma convençut.

L’imant dels 10 anys de ‘Tarragona Antiga’. Foto: Rut Queralt.

Amb aquestes ganes d’explicar i transmetre “els petits o grans coneixements que té la gent”, ha fet uns imants amb el logotip de Tarragona Antiga per celebrar els seus 10 anys. Sempre rumia com fer que la pàgina sigui activa i va pensar que aquesta seria una bona manera. Els ven a preu de cost (1€) i els pot aconseguir tothom. “No és per obtenir cap benefici, no n’he buscat mai enlloc, però tampoc vull que això m’acabi afectant la butxaca”.

 

Creu que mantenir vives les històries de la gent és molt important. Ell ho fa amb fotografies, però la informació també ha de perdurar. “Hi ha persones d’abans de la guerra que encara estan vives. Si aquestes persones no expliquen les seves vivències a les següents generacions tot això es perdrà”. Amb Tarragona Antiga obre les portes per conèixer la ciutat dels avantpassats, però reclama que a la ciutat hi hauria d’haver més interès per conèixer aquest passat històric.

La foto que més agrada a Rafael Vidal, amb la Rambla Vella. Foto Tarragona Antiga.

De totes les fotografies que col·lecciona, explica que la que més li agrada és una de la Rambla Vella. “El més important de la imatge és que, al fons, a l’alçada de la Via Imperi, hi havia un portal, el de Sant Francesc”, descriu.

 

El tresor d’en Rafel Vidal és encara més gran. Traspassa les parets de l’habitació i arriba al soterrani, al traster del pàrquing on té milers d’objectes, tots els records col·leccionats al llarg de molts anys, com els bolígrafs que va tenir quan treballava a Caixa Tarragona. Els prestatges, però, arriben més enllà i conserven tota mena d’opuscles i els programes de festes. Com ell diu: “Aquí hi ha tot Tarragona”.

L’espai on Rafael Vidal guarda milers d’objectes relacionats amb Tarragona. Foto: Rut Queralt.
Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here