16.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Tarraco Viva ‘refunda’ Roma

Una urna funerària, protagonista en l’arrencada de l’espectacle inaugural de Tarraco Viva. Foto: Ricard Lahoz.

Una urna funerària, un consell de savis, un grup de dones joves i grans, i el sacerdot àugur ens esperen en el primer tram del passeig Arqueològic. Arrenca la primera escena de les tres que configuren l’espectacle inaugural de la 21a edició de Tarraco Viva. Som a punt de conèixer diverses creences i rituals a l’entorn de la fundació de Roma, al segle VIII abans de Crist.

El festival arrenca amb una recreació itinerant per les Muralles a càrrec del grup Nèmesis

Una trentena de components del grup Nèmesis són els primers i principals protagonistes de la recreació històrica ideada per posar en marxa el festival. Un encert inaugural com ja es va posar en evidència per primer cop a l’Amfiteatre l’any passat. Aquesta vegada, el sol de ponent (i un fort vent) acompanyen la representació per tot el recorregut per les Muralles fins a la Torre de Minerva.

La segona escenificació té lloc sota la Torre de l’Arquebisbe. Foto: Ricard Lahoz.

L’àugur sacerdotal és el guia que traça el camí sagrat als assistents i acompanya l’escenificació de l’establiment d’un temple, la construcció d’un primer altar o el sacrifici d’una criatura. Tot, com sempre, amb la màxima rigorositat històrica i una encomiable intenció didàctica, marca del festival. ‘Roma fundadora de ciutats’ ha ofert tres representacions aquest diumenge en un nou esforç per apropar la història al gran públic. En total hi han passat unes 350 persones.

Una trentena de components de Nèmesis participen a la recreació històrica. Foto: Ricard Lahoz.

Una magnífica arrencada del festival que obre un parell de setmanes intenses d’activitats de recreació històrica i divulgació del patrimoni, aquesta vegada amb el títol ‘La ciutat romana i el món urbà al Mediterrani clàssic’. Després de celebrar el 2018 el vintè aniversari, Tarraco Viva no dona cap símptoma de cansament, ben al contrari continua obrint nous espais de col·laboració com les exposicions que es podran veure aquests dies al Mercat Central i la Biblioteca Pública sobre els mercats romans i la biblioteca d’Alexandria, respectivament.

L’àugur sacerdot. Foto: Ricard Lahoz.

Que el festival ofereixi al públic una quinzena llarga de formats (visites, itineraris, monòlegs, jocs, tallers, conferències, debats, recreacions, documentals, gastronomia…) és una demostració de la seva vitalitat. Que el festival continuï produïnt nous espectacles gràcies a la implicació de grups com Projecte Phoenix, Thaleia, Nèmesis, Ars Dimicandi, Argos i Genovesa Narratives Teatrals, entre d’altres, remarca l’evidència que hi ha present i hi ha futur.

Foto: Ricard Lahoz

I que d’aquí quinze dies, diumenge 19 de maig, quan falti només una setmana per a les eleccions municipals, Tarraco Viva s’acomiadi amb una recreació històrica sobre com s’elegien els alcaldes i regidors de la ciutats romanes fa dos mil anys, significa que darrera el festival hi ha bons gestors i millors idees. Malgrat els polítics.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here