22.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 20, 2024

El Trapezi 2019 aposta per les coproduccions

Ronaldo Circus, cap de cartell del Trapezi 2019.

La 23a edició de la Fira del circ de Catalunya, el Trapezi 2019, ja és aquí. I arriba tot fent una ferma aposta per la coproducció d’espectacles. De fet, i com a novetat, són dos els muntatges de factura pròpia inclosos en la programació de l’esdeveniment. Un d’aquests, de format mitjà, du per títol ‘Dioptries’ i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, l’Atrium de Viladecans o Fira Tàrrega.
Aquesta és l’estratègia que vol seguir el director artístic del certamen, l’argentí Leandro Mendoza. Créixer. Teixir una xarxa creativa i de distribució amb la resta del país, per potenciar les companyies nacionals.

El festival de circ de Reus, que té lloc entre el 9 i el 12 de maig, estrena dos muntatges de factura pròpia

Entre els dies 9 i 12 de maig, a la capital del Baix Camp s’hi podran veure fins a 22 espectacles d’una trentena de col·lectius artístics, alguns dels quals vinguts de l’estranger. A banda, el Trapezi segueix la línia d’edicions anteriors i pretén ser un punt de trobada entre companyies, distribuïdors i exhibidors. La base d’operacions entre tots ells tornarà a ser Cal Massó. En aquesta línia, Mendoza comenta que si fins ara el Trapezi “havia de fer sentir la seva veu”, des d’ara “vol escoltar” les propostes i suggeriments dels professionals del sector.

 

Companyies franceses

Com ja és habitual, la inauguració del Trapezi serà el Cabaret del Mercadal (dijous, a dos quarts d’11 de la nit). Mendoza apunta que el d’enguany “no serà com els seus precedents”, ja que s’ha pensat construir-hi un fil argumental i narratiu per fer-lo més consistent, tot defugint l’estructura convencional d’un número rere l’altre. Divendres i dissabte, passades les 11 de la nit, hi haurà nous passis al mateix lloc.
El cap de cartell d’enguany és la històrica companyia Circus Ronaldo, fundada el 1905 a Bèlgica, i que aterra al Baix Camp amb el xou ‘Fidelius Fortibus’. La cita serà a la plaça d’Anton Borrell del parc de Sant Jordi, els dies 10, 11 i 12. La quota internacional, però, és més àmplia. Fins a una dotzena de les companyies que aquests dies seran a Reus són foranes, quatre de les quals gales.
La presència de l’emergent grup Cirque exalté, que presentarà ‘Furieuse tendresse’ al Mercadal (dissabte i diumenge a la 1 del migdia), ha aixecat força expectació. El Collectif entre nous, per part seva, demostrarà als espectadors la seva “impecable tècnica amb persa xinesa”, tal i com la descriu Mendoza, en ple Pallol. Serà dissabte i diumenge, a dos quarts de 7 de la tarda, a la plaça d’Evarist Fàbregas.

Un toc carioca

Més enllà del continent europeu, el Trapezi ha estat capaç de seduir companyies de l’altra banda del món. És el cas de les brasileres La Malaproposa i Circo no alto. La primera durà ‘Íntimo’ a l’escenari del Bravium Teatre; la segona, ‘A salto alto’ a la Llibertat.

En aquest cas, la seva aportació al certamen reusenc és especialment celebrada per l’organització, perquè es tracta d’una estrena al país. La cèntrica plaça, per cert, s’ha convertit en un dels espais del festival més destacats, perquè s’hi fa ‘circ rodó’, el que vol dir que el públic envolta els artistes.

Com a curiositat, i des d’Anglaterra, arribarà Strong lady, amb una artista de “força desmesurada” que, com el seu nom indica, aixecarà pesos de grans dimensions, reusencs inclosos. Se la podrà veure al jardí de l’Estació enològica, on també s’hi habilitarà un espai familiar, amb activitats adreçades a la canalla.

Producció nacional

Com a aparador del circ català, amb tot, el Trapezi donarà sortida a espectacles fets a casa. Una mostra anirà a càrrec del duet Escarlata Circus, que mostrarà ‘Quan els crancs portin talons’ al Teatre Fortuny (divendres i dissabte, a dos quarts de 9 del vespre; diumenge, a la 1 del migdia). Altres noms destacats del panorama català, com ara La inoxidable marxing banda, els acròbates Leti & Fer o l’Ateneu popular 9 barris de Barcelona també seran protagonistes del proper cap de setmana a Reus. Aquesta última companyia presentarà ‘Nu’, una “proposta honesta”, segons Mendoza, vinculada amb el món de l’esport. La cita serà al Bartrina, divendres i dissabte a les 10 de la nit, i diumenge a les 6 de la tarda.

Si la gran novetat del Trapezi 2019 és la coproducció d’un format mitjà, com ‘Dioptries’, el festival reusenc manté la del petit. És el cas de ‘Davaiii’, de la companyia Domichovsky & Agranov, amb un acròbata i un violoncel·lista a la Patacada.

Tota la programació del festival: aquí.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here