30.8 C
Província de Tarragona
Dilluns, agost 8, 2022

Els pares d’Altsasu expliquen a Tarragona la seva lluita

D’esquerra a dreta: Igone Goikoetxea, Edurne Goikoetxea, Ricard Lahoz, Antxon Ramírez i Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Tarragonès. Foto: Òmnium Cultural.

La Igone és la mare de Jokin Unamuno, condemnat a 12 anys de presó. L’Antxon és el pare d’Adur Ramírez, que també compleix una pena de 12 anys de presó. L’Edurne és la mare de l’Ainhara Urquijo, condemnada a 2 anys i que no ha arribat a ingressar a presó. Tots tres han vingut a Tarragona, convidats per Òmnium, per explicar el seu testimoni com a pares de l’anomenat ‘Cas Altsasu’.

 

La projecció d’un vídeo de 10 minuts que explica la “cronologia d’un despropòsit” impacta en una aula magna de la URV plena de gom a gom. Els convidats s’emocionen veient les imatges que es remunten al 15 d’octubre de 2016 quan es va produir una baralla de bar a la localitat navarresa d’Altsasua entre un grup de joves i dos guàrdies civils sense uniforme.

Òmnium organitza un acte per donar a conèixer un cas de repressió judicial amb condemnes de fins a 13 anys de presó

Aquella trifulca va desembocar el juny de 2018 en una sentència de l’Audiència Nacional amb condemnes d’entre 2 i 13 anys de presó per uns presumptes delictes d’atemptat a agents de l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. La sentència diu que no hi ha delicte de terrorisme, com reclamava la fiscalia, però imposa unes penes del tot desproporcionades.

La sala d’actes de la URV, plena a vessar. Foto: Òmnium.

La Igone, l’Antxon i l’Edurne expliquen al públic tarragoní el seu estat d’ànim i el dels 7 joves tancats al centre penitenciari basc d’Araba. Han presentat recurs davant del Suprem per reclamar la seva absolució, però confien més aviat poc en “una justícia imparcial que ha vulnerat el dret a la defensa i la presumpció d’innocència, i ha vetat proves fonamentals”.

 

Es consideren víctimes d’un procés de regressió democràtica amb l’agreujant de discriminació ideològica. “Vam guanyar el judici i vam perdre la sentència”, proclama l’Edurne. El cas ha reforçat la unió dels joves a la presó –“els ha canviat la vida i s’han fet més madurs”, afirma l’Antxon-, i la dels pares, constituïts en un grup permanent de suport, Altsasu Gurasoak, que es troba cada setmana per fer un seguiment del cas.

Actuació del cor Sageta de Foc. Foto: Òmnium Cultural.

El testimoni dels tres pares a Tarragona fa aflorar les emocions acumulades. Estan agraïts a Catalunya pel suport rebut en nombrosos actes i a les manifestacions multitudinàries convocades a Pamplona i Altsasua, i el públic de la sala els respon amb un càlid i llarg aplaudiment i crits de “No esteu sols”.

 

El cor Sageta de Foc hi posa l’apunt musical i tanca l’actuació amb amb la peça ‘Txoria txori’, un poema en euskera escrit per Joxean Artze el 1957 que parla de la llibertat.  Òmnium del Tarragonès, entitat organitzadora de l’acte, torna a demostrar amb aquesta convocatòria la sensibilitat per les ‘lluites compartides’ i un gran esforç per portar a la ciutat els protagonistes de temes de màxima actualitat.

 

Per cert, dijous 16 de maig, al mateix escenari conversaran la periodista Gemma Nierga i el vicepresident d’Òmniu, Marcel Mauri, al voltant del llibre ‘Tres dies a la presó’.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here