16.4 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Ni Festival d’Estiu ni política cultural

Imatge del teatre auditori del Camp de Mart captada l’estiu de 2017. Foto: David Oliete.

Estiu de 2015. El Festival d’Estiu de Tarragona es diu ETC (Estiu, Tarragona, Cultura) amb una oferta de 13 espectacles, bàsicament musicals, concentrats a l’Auditori del Camp de Mart. La programació, però, també inclou el concert de Pablo Alboran a la Tarraco Arena Plaça. La regidora de Cultura és Begoña Floria i el festival l’organitza una empresa privada.

 

Estiu de 2016. El Festival d’Estiu de Tarragona es diu tal qual, Festival d’Estiu, amb l’epígraf ‘Teatres de Tarragona’. El certamen incorpora com a nou espai el pla de la Seu, però també la Catedral perquè s’hi vol recuperar l’antic Festival Internacional d’Orgue amb dos concerts. En total, 15 espectacles. El regidor de Cultura és Josep Maria Prats i el festival l’organitza l’Ajuntament perquè el concurs per fer-se’n càrrec queda desert.

“En cinc anys hem vist canvis de guió sobtats que demostren la manca de planificació i d’estratègica cultural”

Estiu de 2017. Tarragona es queda sense festival d’estiu. El regidor Josep Maria Prats aposta per potenciar el Festival Internacional de Teatre (FITT) i deixar en promotors privats l’organització dels concerts més multitudionaris a la Tarraco Arena. A més, al·lega que el Camp de Mart es troba en estat precari. L’Ajuntament s’estalvia més de 100.000 euros que -diu el conseller- es destinaran a altres àmbits culturals.

 

Estiu de 2018. Begoña Floria torna a ser la responsable política de Cultura després de la dimissió de Josep Maria Prats pels fets de l’1 d’Octubre. La regidora socialista anuncia que recupera el festival d’estiu perquè “l’ajuntament no pot tenir tancats equipaments emblemàtics” com el Camp de Mart. La nova programació farà de paraigua del FITT i d’altres propostes com “els espectacles de la Tarraco Arena i les festes dels barris de la ciutat”.

“Que avui no es conegui la programació municipal d’aquest estiu revela la magnitud del desgavell”

Estiu de 2019. Nou cop de volant, aquesta vegada a causa dels problemes econòmics ocasionats per l’esfondrament d’una part del sostre del Teatre Tarragona. La suspensió de molts espectacles de primavera, canvis d’ubicació i la devolució del preu de moltes entrades obliguen a suspendre concerts d’estiu ja programats. La ciutat torna a perdre el festival d’estiu, tot i que Floria (consellera de cultura en funcions) parla d’una “reorientació” amb espectacles “vinculats a l’àmbit local”.

 

Crec que no cal afegir gaires comentaris a la descripció del que ha passat els últims quatre anys al voltant de la programació d’espectacles d’estiu a Tarragona i del que pot passar en l’edició d’enguany.

 

Que es digui a data 3 de juny que les actuacions de juliol i agost es presentaran “ben aviat” revela la magnitud del desgavell.

 

Que en cinc anys assistim a propostes i enfocaments completament contraposats demostra la manca de planificació, de política i d’estratègica cultural de la ciutat a curt, mig i llarg termini. Un autèntic despropòsit.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here