11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

L’autoestima dels joves de ‘Sansa’ arriba a Madrid

El grup d’alumnes i els 4 professors de l’Institut Pont del Diable que participaran a la final del concurs que organitza Fundació Repsol. Foto: Ricard Lahoz.

Tenen entre 15 i 16 anys i han acabat quart d’ESO. Fa dies que no hi ha classe, però ells no han faltat cap matí a l’institut per destinar un parell d’hores a assajar una presentació. Són alumnes de l’institut Pont del Diable, a Sant Salvador, i es preparen per la gran final del campionat espanyol d’energia amb consciència que organitza Fundació Repsol i que tindrà lloc aquest dijous 27 de juny a Madrid.

 

Set estudiants (6 nois i una noia) sortiran a l’auditori per fer la presentació del projecte tarragoní durant 5 minuts i sense cap altre suport que la paraula. El procés va arrencar el gener quan l’institut es va decidir a fer una auditoria energètica del propi centre educatiu en consum d’electricitat, aigua i calefacció. Prèviament, tècnics de Repsol els van fer un taller amb els conceptes bàsics que calia estudiar.

Set alumnes de l’Institut Pont del Diable participen aquest dijous en la final d’un concurs d’energia amb consciència

Els 22 alumnes de quart d’ESO han participat en l’estudi, les conclusions i les propostes de millora. Tot això a través d’un informe, l’elaboració d’un curtmetratge i diversos pòsters, i un article a la revista de l’institut. Ho han fet tan bé que els joves de Sant Salvador, ‘Sansa’ com en diuen ells, han quedat entre els 5 finalistes del certamen i competiran amb centres de Almagro i Piedrabuena (Ciudad Real), Múrcia i Muros (A Coruña).

 

És un “projecte transversal i multidisciplinar”, diu la Natàlia Garriga, professora de Física i Química i una de les coordinadores del projecte. “Han treballat competències personals i socials, digitals, tecnològiques, de llengua catalana i castellana…però el més important és que els ha servit per creure en ells mateixos”, afegeix. “Han guanyat en confiança i autoestima”.

La directora del centre, Roser Fernàndez, s’adreça als pares dels alumnes. Foto: Ricard Lahoz.

En parlem a la biblioteca de l’institut, al costat de Roser Fernàndez, la directora, que es mostra “orgullosa” de la feina dels alumnes i dels professors que han cregut en ells. Els felicita perquè han treballat en “un gran objectiu, el de l’estalvi energètic”, però també per “millorar la societat i el planeta”.

 

A la biblioteca també hi són els set estudiants que aquest dimecres marxaran cap a Madrid amb tota la “il·lusió” i els “nervis” del món. El David remarca que el projecte ha estat “novedós” i que els serveix per “créixer com a persones i millorar els vincles amb els companys”. Asier, el més alt de tots, diu que s’ho han passat bé a l’hora que aprenien i s’aventura a predir que faran “un bon paper a la final”.

Els estudiants presentaran l’auditoria energètica que han realitzat al centre educatiu

La Sumia, l’única noia del grup, explica que han treballat tots junts en la presentació del projecte i que quan van preparar l’auditoria es van dividir en 4 grups. Afegeix que han preparat “un guió que cada cop l’expressem millor, sense cap paper al davant”. El Brian diu que ser finalista és  “un orgull” i que el més difícil del procés ha estat “com organitzar-se al principi”. L’Alejandro, que no pot anar a Madrid, elogia la tasca dels companys, reconeix les dificultats del principi, però assegura estar-ne ara “satisfet”. El Dimitri, que sí que hi va, apunta que el viatge ja és “un premi”.

 

Amb un somriure d’orella a orella els escolten els professors: la Cris, el Dani, la Gisela o la Natàlia, entre d’altres, i també alguns pares i mares. Els adolescents assumeixen que tenen “un repte” al davant, però també asseguren que van a Madrid “a guanyar”. El primer premi són 7.000 euros pel centre educatiu, i el segon s’emporta 3.000.

L’institut demana la participació en la votació popular a través de la web de la Fundació Repsol

Els premis es decidiran per la votació del jurat (70%) i la votació popular (30%): Així que l’institut Pont del Diable fa una crida a tots els tarragonins perquè els votin aquest dijous 27 de juny, entre les 11 i les 12:30 hores a www.fundacionrepsol.com  Un cop finalistes, la gran festa seria aconseguir per Sant Salvador i pel conjunt de Tarragona el títol simbòlic de campions de l’eficiència energètica.

A Madrid només poden anar 7 dels 22 alumnes de la classe de 4t d’ESO. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here