13.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

August i Marc Antoni es retroben al Teatre romà

Fermí Fernàndez, a l’esquerra, i Joan Gibert són els actors de ‘Cònsols de Roma’. Foto: Jan Magarolas.

Duel de titans. L’Emperador August i el cònsol romà Marc Antoni van tenir llargues discussions al llarg de la seva vida, però mai algú s’ha preguntat: què es deien?

 

Marc Antoni recorda Octavi August com “aquell jovenet desastrós a qualsevol camp de batalla” però amb una “capacitat extraordinària per les maquinacions polítiques” que va treure el cap entre els més grans: “Juli Cèsar, Ciceró, Pompeu i jo mateix!”, li retreu Marc Antoni al primer Emperador romà. Al seu torn, Octavi August diu de Marc Antoni que era aquell general “respectat per molts, amic de pocs i temut per tots que no va saber estar mai al seu lloc”.

El Museu Nacional Arqueològic inaugura la temporada d’estiu amb l’obra ‘Cònsols de Roma’

August i Marc Antoni, Emperador i cònsol, no s’han pogut veure mai. L’un va frustrar les aspiracions de l’altre al tron de Juli Cèsar, i Marc Antoni va marxar a Egipte a comandar els seus exèrcits, abandonant August quan aquest li demanava ajuda per governar Roma. Avui han escollit el Teatre romà de Tarraco, sota la claror de la lluna, per una altra de les seves memorables discussions.

L’obra s’interpreta al Teatre romà. Foto: Jan Magarolas.

“Amb tu, la mediocritat es va asseure als escons del Senat”, li etziba Marc Antoni a August, que es defensa recordant que ell “ha aconseguit la pau, la prosperitat i una nova era en el món de l’art”.

Fermí Fernàndez encarna el paper de l’emperador August, i Joan Gibert personifica Marc Antoni

“Diga’m, són tots aquí?”, demana August, assegut a les graderies de pedra: “Alexandre el Gran, Juli Cèsar, Aquil·les…?”. Es troben al Teatre romà de Tarraco, sí, però estan al més enllà, al món dels immortals. És l’única manera de trobar-se en igualtat de condicions, sense interessos poderosos pel mig. “I també Júpiter, Minerva, Apol·lo i Dionís, això comença a estar molt ple”, diu Marc Antoni, amb desgana. Ell fa molts anys que hi és i ja en coneix tots els secrets.

Els dos cònsols, que ara tenen tot el temps de l’eternitat per discutir, parlen de política, de guerres i d’ètica. Marc Antoni fa la pregunta maquiavèl·lica de si la fi justifica els mitjans, i l’Emperador respon que l’essència de la vida pública rau en la decisió de posar en una balança allò que volem i allò que cal. Per pensar-hi…

Aquest divendres s’hi ha una segona representació. Foto: Jan Magarolas.

El Teatre Romà de l’antiga Tarraco acull ‘Cònsols de Roma’, l’obra de teatre que dóna el tret de sortida al festival d’estiu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Octavi August, encarnat per Fermí Fernàndez, i Marc Antoni, personificat per Joan Gibert, discuteixen de la política, l’amor, l’ambició, la vellesa i, en definitiva, de la vida, amb l’únic atrezzo de dues copes de vi i les túniques romanes.

L’emperador i el cònsol discuteixen de política, ètica, ambició, amor, vellesa i guerra

“No hi ha gaire diferència entre un polític i un comediant, que viu de les seves farses i les seves tragèdies, però és més honest”, considera Marc Antoni. “Vam venir al món a interpretar el personatge que ens havia guardat el destí”, li respon August, “ens vam posar la màscara que més s’hi esqueia i vam sortir a l’escenari de la vida”.

Els dos actors mantenen el diàleg a les graderies del teatre romà amb una copa de vi. Foto: Jan Magarolas.

‘Cònsols de Roma’ és la segona vegada que es representa, després d’haver-se estrenat pel festival Tarraco Viva, fa tot just dos mesos i al mateix emplaçament del Teatre Romà. L’obra està escrita per Gibert d’Artze (nom artístic de Joan Gibert, un dels actors), i es podrà tornar a veure aquest divendres a la nit.

L’obra, estrenada a Tarraco Viva, es torna a representar aquest divendres

Mònica Borrell, directora del MNAT, recorda que els espectadors estan asseguts “a la zona de l’orchestra, on hi havia l’elit de l’època romana”, mentre que els actors utilitzen les graderies (ima cavea) del Teatre romà d’escenari. És el lloc més adient de tot Tarragona per veure aquesta obra.

 

Aliens a tot això, Marc Antoni i Octavi August segueixen discutint apassionadament. “El temps és l’únic enemic de la paciència”, assumeix el cònsol militar. “La conversa ha estat interessant, però la companyia segueix sent tant desagradable com abans”, conclou l’Emperador mentre ja sonen els primers focs artificials a la platja del Miracle. S’apaguen les llums i s’acaba la funció. Aquest divendres, més.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here