20.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, setembre 15, 2024

Universitaris que ajuden a créixer nens i adolescents

Alba Blasco i Rabbi el primer dia que es van conèixer. Font: Alba Blasco.

És l’hora del pati. Després d’unes unes hores fent classes, ara és el moment d’esmorzar i recuperar energia. Un entrepà, una peça de fruita o qualsevol altra cosa. Però no és aquesta varietat del menjar, ni tampoc l’hora el que crida l’atenció. Ben al contrari, són els nens i nenes que no fan aquest àpat tan elemental perquè la seva situació social i econòmica no els ho permet. Davant d’aquesta necessitat i de la problemàtica detectada, un grup de quatre dones compromeses amb l’àmbit social van decidir crear l’Associació Quilòmetre Zero l’any 2013.

L’associació Quilòmetre Zero treballa en diversos projectes de mentoria social

L’entitat està formada per una junta on tothom hi pren part de manera voluntària. Amb només quatre persones, aconsegueixen impulsar diferents projectes durant el curs. Per això seleccionen el voluntariat durant tot l’any. Així ho explica Marina Claverías, directora de l’entitat i coordinadora dels projectes: “Fem una entrevista, recollim les dades i, un cop comença el projecte, fem una formació inicial”. De fet, tot plegat va més enllà, ja que per posar en marxa tota aquesta maquinària cal aconseguir el finançament necessari i la implicació de tothom: “Per fer-ho possible comptem amb tècnics professionals, perquè sense ells, només amb voluntariat, seria impossible tirar-ho endavant”.

Marina Claverías i Llorenç Viña a la seu de l’Associació Quilòmetre Zero. Font: Rut Queralt.

Tarragona és una ciutat amb barris perifèrics, per això un dels objectius de l’associació és apropar els nens al centre urbà i que puguin conèixer els recursos que tenen a l’abast. Per aconseguir-ho, cal unir-ho i enllaçar-ho tot: “Seria interessant connectar tots aquests projectes, les entitats i els serveis públics i socials i veure com transformem, entre tots, l’esperit de la ciutat”.

L’entitat ofereix una oportunitat als joves per poder fer activitats d’oci més enllà del seu entorn

Els projectes que duen a terme des de l’associació són de mentoria social -una eina de la integració social molt rellevant per a l’acompanyament i l’apoderament de les persones- i parteixen de la premissa que tothom necessita tenir referents positius independentment de la situació socioeconòmica que viu cadascú. “A partir d’aquesta primera reflexió, la mentoria social es basa en buscar les persones que socialment ho estan passant pitjor i que potser no tenen referents suficientment positius”, exposa Claverías.

 

Es busca la bidireccionalitat i la posició simètrica entre el voluntari i l’infant o l’adolescent que hi participa. Amb això, doncs, ofereixen una oportunitat als nens i nenes per sortir més enllà del seu barri i de l’escola i poder fer activitats d’oci en un altre ambient. Els voluntariats que s’ofereixen són temporals, de manera que van més enllà d’una activitat concreta d’un dia puntual.

 

Projecte Rossinyol

Es tracta d’un projecte de mentoria social basat en l’acompanyament als joves de 6è de Primària i 1r d’ESO a través del voluntariat universitari. Per participar-hi, cal tenir 18 anys i ser estudiant d’un cicle superior o d’un grau universitari, independentment de la Universitat Rovira i Virgili (URV) o de la Universitat Oberta de Catalunya. Llorenç Viña, el president de l’associació, considera que “és un projecte innovador”.

 

“Volíem anar més enllà i abordar les problemàtiques de la ciutat de Tarragona de manera més holística i més integrant”, apunta. De fet, la seva estructura és una rèplica del model que s’aplica a altres països d’arreu del món. Per això, en aquest cas només cal adaptar-lo a la situació social d’aquí, de Tarragona, buscar el voluntariat i el finançament necessari per poder tirar-lo endavant. Aquí, les aportacions de Repsol i l’Obra Social La Caixa, entre d’altres, són fonamentals.

L’estudiant de biotecnologia, Alba Blasco, ha acompanyat el Rabbi durant tot el curs

Alba Blasco és estudiant del Grau de Biotecnologia i ha participat com a voluntària aquest curs 2018 – 2019 acompanyant el Rabbi. “Vaig decidir apuntar-m’hi perquè no costa gaire invertir una tarda amb això i pels nens i nenes amb una situació social de pocs recursos significa molt”. Fent memòria, recorda quan van celebrar l’aniversari del Rabbi, quan han anat d’excursió, quan van anar junts al Camp Nou o la visita que van fer al Campus Sescelades de la URV. “Em va sorprendre molt perquè havíem anat a altres llocs, com la bolera, que pensava que s’ho podria passar millor, però les instal·lacions de la Universitat el van fascinar. Setmanes més tard encara se’n recordava i ho explicava amb molta alegria”, comenta. Per això assegura que la relació amb el nen va més enllà de les tres hores que passen junts cada setmana. “L’últim dia, el seu pare em va enviar un missatge: “Gràcies per fer feliç el meu fill”. Em vaig quedar immòbil mirant la pantalla del mòbil. “Va ser molt bonic”.

Alba Blasco i Rabbi d’excursió en una de les seves trobades setmanals. Font: Alba Blasco.

Projecte Amb Tu

 

En aquest cas es vincula el treball amb joves entre 17 i 23 anys que estan o que han estat tutelats. Se’ls ofereix un acompanyament durant 6 mesos en l’etapa d’emancipació (buscar-se un pis, una feina…): “Busquem una figura de referència, voluntaris de més de 30 anys amb una situació més o menys estable”, precisa Claverías. També es tracta d’una rèplica d’un altre projecte aplicat a Barcelona.

Projecte Grow Up

 

Aquest és nou. S’ha impulsat aquest any i, en principi, l’any vinent es reprendrà. Està enfocat en l’acompanyament a estudiants de 2n i 4t d’ESO amb talents específics que no es poden permetre activitats extraescolars de pagament i inspirat en el projecte Rossinyol: “Vam veure que moltes parelles feien activitats relacionades amb el món artístic i per això vam decidir explotar-ho més i fer un voluntariat per aquest talent o interès en concret”. Per tant, neix de la necessitat d’un altre projecte que s’adapta a una realitat.

 

Així doncs, l’Associació Quilòmetre Zero és una entitat amb un marge de maniobra i d’actuació petit que es vertebra a partir de voluntàries com Alba Blasco que hi contribueixen de manera altruista. Ella mateixa reconeix que “si miréssim el dia a dia amb uns altres ulls ho veuríem diferent. Valoraríem els petits detalls als quals habitualment no els parem atenció”.

 

Per això Viña fa una crida als estudiants: “Es poden fer activitats en el marc extraacadèmic que són d’aprenentatge mutu, ja que els nens aprenen dels voluntaris universitaris i els estudiants, dels nens”. “Perquè és un tipus de voluntariat en què reps molt més del que dones”, afegeix convençuda Claverías. “No només es coneix una realitat diversa, sinó que cada voluntari s’emporta una experiència personal molt enriquidora”.

Foto de grup d’alguns participants del Projecte Rossinyol. Font: Associació Quilòmetre Zero.

Aquest treball en xarxa, que permet crear sinèrgies entre tots els recursos, les entitats i la ciutadania, és necessari. Per això Claverías considera que calen més espais de trobada on tothom pugui dir-hi la seva. Amb una visió de futur, la previsió és seguir treballant per poder aconseguir aquests espais i continuar oferint tots els projectes. Créixer en aquest camp i aconseguir més voluntaris.

La cursa del Seguici anirà destinada enguany al projecte Rossinyol

De moment, aquest estiu rebran un altre suport públic i econòmic. La vuitena cursa nocturna del Seguici que organitza la Mulassa de Tarragona (dissabte 31 d’agost) anirà en benefici del Projecte Rossinyol de l’associació Quilòmetre Zero. Aquí en teniu tots els detalls de la prova.

Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here